Wie kent ze nu niet, de kerstmarkten in Duitsland. Duitsland staat bekend om zijn vele, mooie en grote kerstmarkten. Elk jaar een aantal weken voor kerst zijn er overal in het land kerstmarkten te vinden. Waarschijnlijk zijn ze daarom ook wel zo in trek bij Nederlanders. Hier vind je vandaag een overzicht met het lekkere eten op de kerstmarkt.
Inhoudsopgave
Elk jaar reizen er honderdduizenden Nederlanders af om een of meerdere kerstmarkten te bezoeken. Wat de markten nu zo speciaal maakt, is de echte kerstsfeer. Daarnaast mogen we de lekkernijen op de kerstmarkt in Duitsland zeker niet vergeten.
Als je naar een kerstmarkt in Duitsland gaat, moet er natuurlijk ook gedronken en gegeten worden. Dus waarom niet meteen een van de lekkernijen die op een kerstmarkt in Duitsland te vinden zijn. Ga helemaal mee in de kerstsfeer en al het lekkers om je heen. Hieronder een overzicht met alles wat je kunt eten op de kerstmarkt in Duitsland.
De dranken op de kerstmarkten in Duitsland
Kijk de Duitsers die houden wel van een borreltje. Je kunt op de kerstmarkten ook genoeg alcoholvrije dranken krijgen zoals de bekende frisdranken en natuurlijk koffie, thee en warme chocolademelk. Toch wordt er voornamelijk alcoholisch geschonken.
Glühwein
Een van de bekendste drankjes, die er op een kerstmarkt is. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een warme wijn. Heerlijk om bij op te warmen op koude winterdagen en wordt voornamelijk gedronken rond de kerstdagen. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn met verschillende specerijen (kaneel, kruidnagels) en citroen.
De glühwein kan eventueel worden gezoet met honing of suiker. Tegenwoordig zie je op de kerstmarkten steeds meer echte wijnboeren met een Glühweinstand op de kerstmarkten. Je krijgt dus zeker geen goedkope Glühwein die we uit de bekende supermarkt flessen kennen.
Wel Glühwein, maar liever geen alcohol omdat je bijvoorbeeld nog terug moet rijden? Dat mag op de meeste kerstmarkten geen probleem zijn. Er zijn tegenwoordig ook alcoholvrije varianten van de Glühwein verkrijgbaar.
Wil je de witte Gluhwein een keertje zelf maken? Ik heb hier een recept voor witte Glühwein geschreven
Feuerzangenbowle
Dit is een typisch Duits drankje, een soort zoete punch en wordt veel geschonken op kerstmarkten. Het wordt gemaakt van rode wijn met verschillende specerijen (kaneel, kruidnagel) en sinaasappel. Eigenlijk is het een neefje van de Glühwein.
De naam is afgeleid van de tang waarmee het drankje wordt bereid. Hiermee wordt een kegel suiker boven de feuerzangebowle gehouden om deze te flamberen. De suiker wordt dan Gekarameliseerd en dit geeft een speciale smaak aan het drankje. Pas op het alcoholpercentage van de Feuerzangebowle is pittig.
Hoe de Feuerzangebowle geserveerd wordt is regionaal verschillend. Op de kerstmarkt in Bremen ligt een reusachtige suikerkegel te smelten boven een prachtige roodkoperen ketel waaruit de drank in een beker wordt geschonken.
Wat meer naar het midden van Duitsland, dus op de kerstmarkten van Keulen wordt een klein suikerkegeltje op een speciale klem op je beker boven de drank geflambeerd. Zoals op de foto.
Eierlikör
Je gelooft het niet, maar onze vertrouwde advocaat is razend populair op de Duitse kerstmarkten. Bij voorkeur zelf gemaakt. Al lukt dat niet iedere aanbieder op de kerstmarkt en dan komt al snel de naam van Verpoorten om de hoek. De grootste leverancier van de enige echte Duitse eierlikör.
Eten op de kerstmarkt in Duitsland
Nu we de dranken hebben gehad gaan we over op de lekkerste gerechten die je op een kerstmarkt in Duitsland kunt eten. Ik kreeg tijdens het schrijven van dit artikel al waanzinnig veel trek.
Kaiserschmarrn
Geen typisch Duits gerecht, het komt namelijk uit de Oostenrijkse keizerlijke keuken. Maar veel gezien op de kerstmarkten.
Kaiserschmarrn bestaat uit een dikke pannenkoek met rozijnen (al dan niet geweekt in de rum). Ze worden in kleine stukjes geserveerd en vaak met poedersuiker of er worden bessen bij het gerecht geserveerd. Het is een zeer machtig gerecht en bestaat vooral uit eieren.
Aangezien ik al enige tijd in Oostenrijk woon maak ik de Kaiserschmarrn vaak zelf, voor twee personen gebruik ik het eiwit van minstens 4 eieren.
Gebratene Pilze
Deze gekookte of gebakken champignons zijn op elke kerstmarkt wel te vinden. Vaak worden ze gebakken met uien en knoflook. En je hebt keuze uit verschillende sauzen.
Reibekuchen
Dit zijn zijn aardappelkoeken, die echt bij een Duitse kerst horen. De koekjes zijn een mix van geraspte aardappel, ui en bloem en worden in een pan met veel olie gebakken. Hierdoor worden ze lekker knapperig. Reibekuchen worden meestal geserveerd met appelmoes of compote. Ik hoor vaak de vergelijking met rösti, maar dat is het zeker niet.
Bratapfel
Heerlijk zijn ze, de braadappels – even heel letterlijk vertaald – Deze appels zijn gevuld met een mix van cranberry’s, rozijnen, gedroogde kersen en amandelschaafsel. Vervolgens worden de gevulde appels in de oven een tijdje lang gebakken. Je krijgt een bratapfel vaak met een vanille sausje. Hmmm, erg lekker.
Maroni
Tamme kastanjes zijn heerlijk om te eten zodra de temperaturen richting het vriespunt gaan. Deze worden gepoft in een pan boven een zacht smeulend vuur. Je kunt ze na het pellen meteen opeten, origineel worden de Maroni’s aangeboden in een puntzak van een oude krant. Dit gerecht zie je vooral op de kerstmarkten in Zuid-Duitsland.
Liebesapfel
Hierbij heb je twee varianten. Een gesuikerde appel of een appel met een jasje van chocolade. Naast appels worden ook andere fruitsoorten gedompeld in een zoet jasje. Vraag altijd om genoeg servetjes bij de Liebesapfel want je handen plakken als de beste na het nuttigen van deze suikerbom.
Lebkuchen
Deze koeken zijn erg populair. Het is een mooie manier om je liefde te verklaren aan iemand. Dit komt door de verschillende teksten, die erop staan. In deze koeken zitten verschillende specerijen (kaneel, kruidnagel, anijs) en honing. Andere ingrediënten die gebruikt kunnen worden zijn amandelen, walnoten en chocolade. Het is te vergelijken met een peperkoek, die we in Nederland kennen.
Bratwurst
Het is geen typisch product voor de kerstmarkt in Duitsland. Want een bratwurst of curryworst krijg je het hele jaar rond wel in Duitsland.
Deze typische Duitse snack is op elke kerstmarkt te vinden. Vaak geserveerd met een broodje, maar kan ook met patat. Naast de bekende braadworst, is ook de curryworst erg populair.
De curryworst wordt geserveerd met currysaus en die kan pittig zijn. Bij een Echte Curryworst stand kun je zelfs kiezen hoe scherp je de saus wilt hebben, echte die-hards gaan natuurlijk voor de heetste saus.
Flammlachs
Lachs is Duits voor zalm, op veel kerstmarkten zie je wel één of meerdere stalletjes met een prachtige vuurkorf en daaromheen grote stukken zalm op een houten plank. Door het vuur en de hitte krijgt de zalm een typische rooksmaak. Natuurlijk worden er ook verse kruiden gebruikt, zoals chili, knoflook en het sap van limoen.
De Flammlachs wordt in de regel geserveerd op een broodje.
Flammkuchen
We blijven bij de vlammen, een traditioneel gerecht uit de Duitse Elzas zijn Flammkuchen. Een Flammkuche is net als een pizza opgebouwd uit een ronde schijf deeg. Alleen gebruiken de Duitsers in plaats van tomatensaus, een saus gemaakt met crème fraîche en veel verse kruiden. De lekkerste Flammkuchen is er eentje met lekker veel stukjes spek.
Lángos
Het is een specialiteit uit de Hongaarse keuken en je komt het op steeds meer kerstmarkten tegen. Lángos wordt gemaakt van een fijn deeg met aardappel. Dat deeg wordt vervolgens opgerekt tot een ronde schijf en vervolgens kort gefrituurd. Daarna wordt de Lángos rijkelijk belegd met diverse ingrediënten. Als laatste mag de knoflookolie niet ontbreken.
Grünkohl
Tja wat moet je hier nu van vinden, Grünkohl is de Duitse versie van boerenkool. Daar maak je dus een stamppotje van en daar doen ze in Duitsland dus nog andere lekkere bijlagen bij. Bij voorkeur veel vlees zoals buikspek. Gekookte worst, of casselerrib.