Eten op de kerstmarkt

Wie kent ze nou niet, de kerstmarkten in Duitsland. Duitsland staat bekend om zijn vele, mooie en grote kerstmarkten.

Elk jaar een aantal weken voor kerst zijn er overal in het land kerstmarkten te vinden. Waarschijnlijk zijn ze daarom ook wel zo in trek bij Nederlanders.

Elk jaar reizen er honderdduizenden Nederlanders af om een of meerdere kerstmarkten te bezoeken. Wat de markten nou zo speciaal maakt, is de echte kerstsfeer. Daarnaast mogen we de lekkernijen op de kerstmarkt in Duitsland zeker niet vergeten.

Als je naar een kerstmarkt in Duitsland gaat, moet er natuurlijk ook gedronken en gegeten worden. Dus waarom niet meteen een van de lekkernijen die op een kerstmarkt in Duitsland te vinden zijn. Ga helemaal mee in de kerstsfeer en al het lekkers om je heen. Hieronder worden een aantal lekkernijen besproken:

Glühwein

Een van de bekendste drankjes, die er op een kerstmarkt is. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een warme wijn. Heerlijk om bij op te warmen op koude winter dagen en wordt voornamelijk gedronken rond de kerstdagen. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn met verschillende specerijen (kaneelstokje, kruidnagels) en citroen. De glühwein kan eventueel worden gezoet met honing of suiker.

Feuerzangenbowle

Dit is een typisch Duits drankje, een soort zoete punch en wordt veel geschonken op kerstmarkten. Het wordt gemaakt van rode wijn met verschillende specerijen (kaneel, kruidnagel) en sinaasappel. Eigenlijk is het een neefje van de glühwein. De naam is afgeleid van de tang waarmee het drankje wordt bereid. Hiermee wordt een kegel suiker boven de feuerzangebowle gehouden om deze te flamberen. De suiker wordt dan gekarameliseerd en dit geeft er een speciale smaak aan.

Bratwust

Uiteraard is een kerstmarkt in Duitsland niet compleet zonder een heerlijke braadworst gegeten te hebben. Deze typische Duitse lekkernij is op elke kerstmarkt te vinden. Vaak geserveerd met een broodje, maar kan ook met patat. Naast de bekende braadworst, een kruidige worst, is ook de curryworst erg populair. De curryworst wordt geserveerd met currysaus en die kan pittig zijn. bij een Echte currywurst stand kun je zelfs kiezen hoe scherp je de saus wilt hebben, echte die-hards gaan natuurlijk voor de heetste saus.

Kaiserschmarren

Geen typisch Duits gerecht, maar veel gezien op de kerstmarkten, dikke pannenkoekjes met krenten. Ze worden in kleine stukjes geserveerd en vaak met poedersuiker of er worden bessen bij het gerecht geserveerd.

Gebratene Pilze

Deze gekookte of gebakken champignons zijn op elke kerstmarkt wel te vinden. Vaak worden ze gebakken met uien en knoflook. En je hebt keuze uit verschillende sauzen.

Reibekuchen

Dit zijn zijn aardappelkoekjes, die echt bij een Duitse kerst horen. De koekjes zijn een mix van aardappel, ui en knoflook en worden in een pan met veel olie gebakken. Hierdoor worden ze lekker knapperig.

Maroni

Tamme kastanjes zijn heerlijk om te eten bij winter weer. Deze worden gepoft in een pan boven een vuurtje. Je kunt ze na het pellen meteen opeten, origineel worden de maroni’s aangeboden in een puntzak van een oude krant.

Liebesapfel

Hierbij heb je twee varianten. Een gesuikerde appel of een appel met een jasje van chocolade. Naast appels worden ook andere fruitsoorten gedompeld in een zoet jasje.

Lebkuchen

Deze koeken zijn erg populair. Het is een mooie manier om je liefde te verklaren aan iemand. Dit komt door de verschillende teksten, die er op staan. In deze koeken zitten verschillende specerijen (kaneel, kruidnagel, anijs) en honing. Andere ingrediënten die gebruikt kunnen worden zijn amandelen, walnoten en chocolade. Het is te vergelijken met een peperkoek, die wij in Nederland kennen.

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief