Lübeck
De Hanzestad Lubeck werd in de 11de eeuw gesticht en staat voor vrijheid, recht en welvaart. De stad verdiende vroeger als Hanzestad haar geld en groeide al snel uit tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Lübeck ligt in Sleeswijk Holstein ongeveer 50 minuten rijden vanaf Hamburg
Hanzestad Lübeck
Tijdens de 12de tot de 16de eeuw werkte veel steden uit Duitsland en Nederland nauw samen met elkaar. Samen probeerde ze zo veel mogelijk handel te drijven en geld te verdienen aan de koopmannen uit Rusland en Scandinavië. Deze steden werkte samen in een soort van verbond ook wel de Hanze genoemd. Naast Lübeck zijn er nog veel meer Hanzesteden in Duitsland en Nederland. Beroemde Nederlandse Hanzesteden waren Groningen, Nijmegen, Arnhem en ook de kleinere steden zoals Doesburg en Hattem.
De Hanzesteden gebruikte bij het handelen handelscontracten welke volgens het Lübecker Recht waren opgesteld. Met dit voor die tijd moderne recht werden de afspraken tussen de handelaren en kooplui getoetst aan de rechtspraak en de nakoming van de overeenkomst was op deze manier af te dwingen door een erkende rechtbank.
Ligging van Lübeck
De stad Lübeck ligt in de Duitse Deelstaat Sleeswijk-Holstein en is een Kreisfreie Stadt net als Bremen. Dit wil zeggen dat de stad zelf een deel van de regels bepaald en voor de uitvoering en de bijbehorende naleving van de regels zorgt.
De Stad zelf ligt aan de uitmonding van de monding van de rivier de Trave. Deze bevaarbare rivier stroomt 17 kilometer uit het centrum van de stad in de Oostzee. Deze rivier is dan ook de levensader van de stad geweest. Veel van de handelswaar kwam tenslotte met de boot naar de stad. Nog steeds wordt er in Lübeck veel gehandeld. Dankzij de havens en de goede verbindingen met Scandinavië.
Bezienswaardigheden in lübeck
De Stad zelf is echt een bezoek waard, je beleefd eigenlijk de middeleeuwen opnieuw. Alleen dan voorzien van de moderne gemakken van deze tijd.
De middeleeuwse binnenstad is natuurlijk een absolute must om te zien. Logisch dat de binnenstad in 1987 als UNESCO-erfgoed werd aangewezen. Volledig terecht trouwens want nergens anders tref je zoveel historie aan als in Lübeck. Tijdens de kerstperiode is de binnenstad van Lübeck het domein van de gezellige kerstmarkten. De stad is dan ook sfeervol verlicht en een ideale plek om leuke kerstcadeaus te kopen.
De zomermaanden zijn ideaal om te stad te verkennen. Slenter door de smalle straatjes en ontdek de leuke steegjes. Zoek een leuk terras of een café op voor een lekker drankje.
Holstentor
Vroeger kon je de stad alleen in via één van de stadspoorten. ’s nachts werden de poorten gesloten en de vestingmuren door soldaten bewaakt. Zo kon een stad als Lübeck veel vijandige aanvallen afwenden.
De Holstentor is een stadspoort uit de late middeleeuwen. De laatgotische stadspoort werd gebouwd tussen 1464 en 1478 aan de oevers van de Trave.
De stadspoort is nu ingericht als interactief museum over de geschiedenis van Lübeck, de handel en zeevaart uit de tijd van de Hanze. Leuk detail is dat de muren van de Holstentor zeker 3,5 meter dik zijn.
Burgtor
De Burgtor werd in de 13de eeuw gebouwd en was één van de eerste stadspoorten van de stad. Iedere bezoeker die Lübeck wilde bezoeken kon alleen via deze poort naar binnen. De Burgtor is volledig geïntegreerd met de aangrenzende huizen. Je kunt deze stadspoort vinden in de Grosse Burgstrasse.
Buddenbrookhaus
In het hart van het centrum van Lübeck staat het literatuurmuseum Buddenbrookhaus dit werd in 1993 geopend. In dit museum maken de bezoekers kennis met de verdwenen wereld van de Buddenbrooks en de familie Mann.
De tentoonstelling in het museum geven een kijkje in de werken en het leven van de schrijvers Thomas en Heinrich Mann. Ook de oorkonde welke bij de Nobelprijs hoort is te zien in dit museum.
Raadhuis van Lübeck
De stad Lübeck is een kreisfreie stad, daar hoort een raadhuis bij. Direct naar het verkrijgen van de status van kreisfreie stad werd direct begonnen met de bouw. Met alle aanpassingen, aanbouwen en verbouwingen werd het raadhuis in 1484 opgeleverd. Het raadhuis is één van de belangrijkste van Duitsland en het gaf de inwoners van Lübeck ongekende trots maar vooral macht.
Overnachten in Lübeck
Wij raden een hotel in het centrum van de stad aan. De meeste hotels hebben de mogelijkheid om te parkeren of ‘lenen’ parkeerplaatsen van een parkeergarage in de buurt.
Het aanbod hotels en bed & Breakfast plekken in Lübeck is groot. Toch is het verstandig om tijdens het hoogseizoen een hotelkamer te reserveren. Wie slim is vergelijkt eerst de prijzen via Trivago je weet zeker dat je dan de beste aanbieding hebt gevonden.
Je kunt je hotel in Lübeck ook boeken via de hotelsite van Booking Bij de meeste hotels kun je tot 24 uur voor vertrek nog annuleren.
Vlakbij Lübeck ligt ook een Landal vakantiepark. Het Landal Travemünde park is een kleiner park dan gebruikelijk. hier geen zwemparadijs maar wel hele leuke vakantiehuisjes met een openhaard, een sauna en andere luxe gemakken. Boeken kan via
Hoe kom je in Lübeck
De stad is makkelijk met de auto bereikbaar. Vanaf Utrecht is het ongeveer 5 uur rijden (via Osnabrück, Bremen en Hamburg)
De internationale trein doet er iets langer over. Vanaf Utrecht is de reistijd ongeveer 6 uur. de treinkaarten bestel je het beste ruim van te voren via NS international
Bremen en Hamburg hebben beiden een vliegveld. Vanaf Schiphol is Hamburg het beste bereikbaar. Eurowings en KLM vliegen dagelijks meerdere keren naar Hamburg. Vanaf Hamburg kun je dan verder reizen met het openbaar vervoer. De vliegtijd is minder dan een uur. de vliegtickets kun je vergelijken via WTC
Adsense
Google+
<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>