Rothenburg ob der Tauber


Rothenburg ob der Tauber heeft net iets meer dan 11.000 inwoners en is daarmee een zogenaamde Kleinstadt. Het schattige dorp (of stad) ligt in Bundesland Beieren en grenst tegen Baden-Württemberg aan.

Een stukje Geschiedenis

Tussen 1274 en 1803 was Rothenburg een Reichsstadt, Dat gaf de stad veel rechten zo mocht het gemeentebestuur zelfstandig handelen en eigen wetten opmaken. In 1631 kwam daar door de driejarige oorlog bijna een einde aan. De stad ontwikkelde zich buiten het centrum verder maar verloor beduidend aan interesse en geldstromen.

Rothenburg ob der Tauber

Al voor de tweede wereldoorlog was Rothenburg een belangrijke toeristische bestemming. Helaas overleefde groten delen van de stad de bombardementen in de tweede wereldoorlog niet. Deze werden na de oorlog in een snel tempo weer herbouwd in originele staat. Sinds 1950 is de stad één van de belangrijkste hoogtepunten van de Romantische Strasse. Een zogenaamde vakantieroute door Duitsland.

Bezienswaardigheden

Het historische bijna middeleeuwse centrum is natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheid. Wie al wandelt door het centrum loopt waant zich al snel in de middeleeuwen. Het prachtige Rathaus mag je ook niet vergeten. Het majestueuze gemeentehuis staat op het Marktplatz. Let vooral goed op de mooie Facade uit de Renaissancetijd. Je kunt ook de toren van het Rathaus beklimmen. Na 220 treden wordt je beloond met een mooi uitzicht over een deel van de stad.

Op de marktplatz staat de Marktplatz Brunnen. Deze bron bevat het hele jaar door meer dan 100.000 liter water. De bron werd in 1446 gebouwd en sinds 400 jaar wordt de bron bewaakt door het beeld van Ridder St. Georg. Een kopie van de bron is te vinden in Disneyworld Orlando in het Duitse gedeelte van het park.

Rondom de Marktplatz zie je eigenlijk alleen maar vakwerkhuizen. De meeste bouwwerken zijn echt al honderden jaren oud. Nog steeds worden de gebouwen gebruikt voor de dagelijkse dingen. De huidige apotheek op het plein was vroeger namelijk het Fleisch en Tanzhaus.

In het centrum tref je de Rossmuhle aan. Deze werd in de 15de eeuw gebouwd als alternatief voor de reeds bestaande molens. Tijdens oorlogen en lage waterstanden in de Tauber konden de molens in Rothenburg ob der Tauber namelijk niet de gehele stad voorzien van meel Daarom bouwde de landheren een alternatieve molen. Het maalwerk van de molen werd aangedreven door 16 paarden. Nu is de Rossmuhle een jeugdherberg.

Musea in Rothenburg ob der Tauber

In de stad zelf zijn naast de vele bezienswaardigheden ook een aantal noemenswaardige musea. Deze mag je zeker niet vergeten als je in Rothenburg bent.

Reichstadtmuseum

Sinds 1936 bestaat dit museum in het voormalige dominikanerinnenklooster. In het museum krijg je een blik de geschiedenis van wapens vanaf de steentijd tot in de 19de eeuw. In het Judaica gedeelte van het museum leer je alles over de Joodse cultuur in Rothenburg. Het museum beschikt ook over een grote collectie van stadsprenten van Britse en Duitse schilders.

Mittelalterliches Kriminalmuseum

In dit museum draait het om alles wat te maken heeft met criminaliteit en hoe men daar in de middeleeuwen mee omging. Je ziet er voornamelijk martelwerktuigen en schandmaskers. De martelwerktuigen in de collectie behoren tot de gemeenste ter wereld. Je krijgt uitleg over de foltertechnieken, de straffen en de rechtsgang. Het museum is dagelijks geopend. Adres: Burggasse 3-5

Deutches Weihnachtsmuseum

Kerstmuseum Kathe Wolfahrt

Wie weleens op een Duitse Kerstmarkt is geweest kent vast de gezellige huisjes van Kathe Wolfahrt. De werkplaats van deze leverancier van kerstdecoratie staat in Rothenburg ob der Tauber. Logisch dus dat zij een museum hebben in de stad. In dit museum is het dus 365 dagen per jaar kerst. In het museum krijg je een uitleg over het kerstfeest over de hele wereld, de bijhorende gebruiken en tradities. Vanzelfsprekend kun je na afloop nog even wat kerstversieringen kopen in de museumwinkel. Van kleine kerstballen tot typische grote notenkrakers zoals je ze veel ziet in Duitsland. Adres: Herrngasse 1

Röderturm

Rothenburg kent veel stadspoorten. De Röderburg is er eentje van. In deze stadspoort vindt je een tentoonstelling over de vesting Rothenburg. De toren is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. Gelukkig is direct na de oorlog begonnen met het restaureren. De Röderturm is het startpunt voor een wandeling langs alle stadspoorten en de stadsmuur welke het grootste deel van de stad beschermde tegen indringers.

Overnachten in Rothenburg ob der Tauber

Omdat er zo ontzettend veel te zien is in het stadje is het zonde om dit allemaal in één dag te proppen. Een overnachting is zeker aan te raden. Er zijn in de stad en de omgeving diverse hotels en B&B’s te vinden. De meeste hotels kun je vinden in het centrum. Wel zo handig want je kunt de auto dan laten staan. Betaal niet te veel voor je hotel in Rothenburg ob der Tauber. Vergelijk altijd de prijzen via Trivago. Dat scheelt weer in je portemonnee.

Er zijn in de stad een paar luxehotels met een vier-sterren classificatie. De meeste hotels hebben drie sterren. TIP! bezoek je Rothenburg ob der Tauber in een weekeind? Boek je hotel dan ruim van tevoren. De meeste hotels zijn in het weekeind namelijk al lang van de voren volgeboekt. De stad is namelijk zeer populair als stedentrip.

Overnachten met een camper

Kamperen in Duitsland

Speciaal voor de eigenaren van een camper zijn er in Rothenburg ob der Tauber een aantal parkeerplaatsen gemaakt met voorzieningen. Op P2 kun je namelijk een stroomaansluiting krijgen en zijn er voorzieningen om water te tanken en je afvalwater te lozen. Je kunt een dagkaart kopen voor € 12,00. Let goed op dat je niet met een te hoge camper de stad in rijdt. De stadspoorten zijn namelijk niet berekend op hoge voertuigen. De Klingentor is bijvoorbeeld slechts 2,20 m hoog.

kamperen

Er is net buiten Rothenburg ook een camping te vinden. Camping Tauberromantik ligt op slechts 2 kilometer van het centrum en beschikt over verwarmd sanitair en een aantal stelplaatsen voor campers.

Hoe kom je in Rothenburg ob der Tauber

Je kunt met je eigen vervoer in 6,5 uur naar Rothenburg ob der Tauber rijden. Het is grotendeels te doen over de goede Duitse Autobahnen. Vertrek altijd vroeg. Je komt namelijk wel langs een aantal file hotspots bij Frankfurt en Würzburg. Parkeren kan op één van de vijf parkeerplaatsen rondom de stad. Vergeet geen kaartje te kopen, (max 12 euro per dag, en je betaald alleen tussen 9.00 en 18.00) deze parkeerplaatsen worden goed aangegeven. Kom wel op tijd want op drukke dagen lopen de parkeerplaatsen snel vol. Indien je overnacht bij één van de hotels in Rothenburg ob der Tauber vergeet dan niet om te vragen om de Gästekarte dan parkeer je gratis.

TIP! Parkeer op parkeerplaats P4 of P5 deze hebben de beste ligging ten opzichte van het centrum.

Met de trein kun je ook naar Rothenburg ob der Tauber. De stad heeft een eigen station en een directe verbinding met Würzburg. Het grootste gedeelte van de reis kan met de hogesnelheidstrein. Dat maakt de trein een goede concurrent voor de eigen auto. De trein is namelijk sneller als je de tussenstops en het risico op files meetelt. Via NSinternational kun je de treinkaartjes al van tevoren kopen. Wie ruim van de voren boekt kan rekenen op een goede prijs.