Bonn


Bonn

Ooit de hoofdstad van duitsland, en nu als één van de weinige steden ter wereld staat er in eens ex-hoofdstad van… achter je naam.  Ondanks het vertrek van vele ambtelijke instellingen en ministeries (Door de Duitsers ook wel Bundesdorf genoemd) is Bonn gewoon Bonn gebleven.

Bonn is gelegen aan de oevers van de Rijn, onder de rook van de Domstad Keulen.  Met ruim 300.000 inwoners is Bonn voor Duitse principes geen grote stad. Vanaf 1949 was Bonn de hoofdstad van  de bondsrepubliek Duitsland. Daar kwam door de val van de Berlijnse muur een einde aan. In 1990 werd Berlijn uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad en bleef Bonn theoretisch alleen nog de regeringszetel.  (zoals Amsterdam de hoofdstad van Nederland is en Den Haag de regeringshoofdstad)  in 1999 kwam ook aan deze regeringszetel een einde.

Veel ministeries zijn meeverhuisd met de bondsraad naar Duitsland net als de Bundeskanzler en de Bundesrat. Gelukkig liep niet heel Bonn leeg, De verenigde naties (VN) en twee van Duitslands grootste werkgevers bleven in Bonn gevestigd.

Bonn anno nu

Na het vertrek van een groot deel van het ambtelijke apparaat uit de ex-hoofdstad veranderde Bonn in een snel tempo in een culturele en vooral internationaal georiënteerde metropool. Mede door zijn reputatie als kunsthoofdstad met twee van de belangrijkste musea van Duitsland  namelijk het Kunstmuseum Bonn  en de Kunst- und austellungshalle der Bundesrepublik Deutchland. Met talloze omvangrijke kunstcollecties van Duitse expressionisten. Zoals Max Ernst.

Bezienswaardigheden in Bonn

Haus der Geschichte

Ga op tijdreis door Duitsland, verdeeld over meer dan 4.000 vierkante meter maak je een reis door de tijd. Vanaf 1945 wordt de ontwikkeling in beeld gebracht met meer dan 7.000 tentoonstellingsstukken. Niet alleen op politiek gebied maar ook thema’s zoals kunst en cultuur. Enkele unieke stukken in het museum zijn de spoorwegwagon van de Bondskanselier en  de eerste dienst auto van Konrad Adenauer.
Adres: Willy-Brandt-Allee 14, Bonn
Toegang: Gratis
Openingstijden: Dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 19.00, Zaterdag en Zondag 10.00 tot 18.00

Rheinaue

Rheinaue Bonn

Dit prachtige stadsparks werd in 1979 aangelegd voor de Nationale tuinshow. (Duitse variant v

an de Floriade) en groeide snel uit tot één van de populairste plekken van Bonn om te recreëren, Het park is met 160 hectare groot te noemen en ligt geografisch gezien in het hart van de stad.   Een netwerk van voet- en fietspadden slingert door het park.  Enkele hoogtepunt

en zijn een boottocht over de Auensee en diverse tuinen in een thema zoals de Japanse tuin, de rozentuin en de totempaal.   Speciale aandacht gaat uit naar de tuin voor blinden en slechtzienden,  een bronzen tegel geeft in braille aan waar wat in de tuin is te vinden en alle planten en bloemen zijn voorzien van naamborden in braille.  Het aanraken van de planten en bloemen is iets wat hier verplicht onderdeel van het bezoek is.

Adres: Ludwig- Erhardt-Allee
Openingstijden: elke dag
Toegang: Gratis
Metro/U-bahn: Lijn 16  Halte: Heussallee
Bus: lijn 610 en 630

Beethoven Haus

Ludwig van Beethovens is geboren in Bonn en leefde ruim over 20 jaar in de stad, voordat hij in Wenen doorbrak. Het huis waar hij in 1770 is geboren is het symbool van Bonn. Jaarlijks organiseert de stad dan ook diverse Beeth

oven festivals.

Het Beethoven haus, is gelegen in het centrum van Bonn, in de nabijheid van de Rijn. Naast een indrukwekkende collectie muziek van Ludwig van Beethoven heeft het Beethoven-haus ook een prachtig ingericht museum over het leven van de beroemde componist en een prachtige achtertuin.

Adres: Bonngasse 24-26 Bonn
Openingstijden: 1 april tot 31 oktober  10.00 tot 18.00 (dagelijks)
1 november tot 31 maart 10.00 tot 17.00 (maandag tot zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00)
toegang: volwassen: € 6,00 jeugd:  € 4,50 Familie  € 12,00
Toegang is gratis met de Welcome Bonn card of de Regio Bonn card

Shoppen/winkelen in Bonn

Bonn heeft een gezellig autovrij centrum met een ruime keuze aan leuke winkels en warenhuizen. Alle bekende merken zijn vertegenwoordigd maar ook leuke bouti

que winkels horen tot het assortiment in Bonn.  De winkels in Bonn zijn van maandag tot zaterdag geopend en op zaterdag meestal tot 20.00 uur.

Elke zaterdag is er een markt voor het Altes Rathaus waar voornamelijk verse producten zoals groente en fruit wordt aangeboden.

Uitgaan in Bonn

Bonn  is een studentenstad, dus met ruim 177 verschillende nationaliteiten is er voor iedereen wel wat te vinden zowel voor je smaak maar ook voor ieders portemonnee is in Bonn genoeg keuze.

Uit eten in Bonn kan lekker en goed bij één van de “altstadtkneipen” dit zijn tradionele bierhuizen met een jaren lange reputatie en de even zo belangrijke geschiedenis.  Maar ook diverse biergartens zijn rijkelijk verdeeld over  Bonn, waarbij de leukste biergartens te vinden zijn in de nabijheid van de Rijn.

Overnachten in Bonn

Hotels zijn er in Bonn in overvloed, mede door het internationale karakter en het ex-hoofdstad zijn. Meer dan 100 verschillende accommodaties wachten op uw bezoek. Let bij het boeken van een hotel goed op de locatie. Bonn wordt namelijk gescheiden door de rivier de Rijn en dat betekend dat het centrum soms alleen met eigen vervoer of met het openbaar vervoer bereikbaar is. Voordat je een hotel gaat boeken vergelijk je eerst de hotel prijzen via Trivago. 

Hoe kom ik in Bonn

Auto

Bonn is makkelijk te bereiken met de auto,  en ligt op slechts 2,5 uur rijden van Utrecht. Het snelst is de route via de A2 en de A61 maar ook de A3 richting Keulen is mogelijk. parkeren kan in één van de vele parkeergarages in Bonn, de parkeertarieven zijn in vergelijking met andere steden zeer laag,  (vanaf € 1,00 per uur) de parkeergarages Marktgarage en Stadthausgarage zijn 24 uur per dag geopend.

Vliegen

Bonn heeft samen met Keulen een eigen luchthaven (luchthaven code is CGN). Vanuit Nederland vliegt alleen KLM rechtstreeks naar Keulen/Bonn, de gemiddelde vliegtijd is net geen uur. De Luchthaven is wel het vertrekpunt van veel low-cost airlines met veel populaire bestemmingen in Europa. De luchthaven Keulen/Bonn is onder andere de thuishaven van Eurowings en Tui fly.

Meer informatie over de luchthaven op de Nederlandstalige website

Trein

Bonn hauptbahnhof is verbonden met het netwerk van hogesnelheidstreinen in Duitsland. De ICE international rijdt dan ook vanuit Amsterdam via Utrecht en Keulen met een overstap richting Bonn.  De reistijd is minder dan 3,5 uur en de prijs kan zeer concurrent zijn ten opzichte van vliegen.  Meer informatie over de treinreizen naar Bonn vindt u op de website van NS international

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!– aod-responsive –> <ins class="adsbygoogle" style="display:block" data-ad-client="ca-pub-9534128255935708" data-ad-slot="3773425611" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Google+

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!– aod-responsive –> <ins class="adsbygoogle" style="display:block" data-ad-client="ca-pub-9534128255935708" data-ad-slot="3773425611" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Ook interessant: