Goslar


Goslar

Goslar Unesco stadAl meer dan 1.000 jaar is Goslar een stad met allure en een ongekende flair. De mooie oude binnenstad is één van de populairste bestemmingen van de Harz Vakantie regio. De geschiedenis van Goslar is lang, al tijdens de tijd van de Romeinen was men hier actief met mijnbouw.

Goslar ligt in de Harz, op slechts 4,5 uur rijden van Nederland is dit unieke stukje Duitsland dus ideaal voor een weekendje weg of een korte midweek.

in 1992 kreeg de stad de befaamde werelderfgoed status van UNESCO toegekend. Natuurlijk kwam dit niet onverwacht en is deze status volledig terecht. Goslar heeft namelijk een waanzinnig mooie binnenstad.

UNESCO Erfgoed

Dat de stad op de beroemde lijst van UNESCO is gezet is natuurlijk niet zonder reden. De binnenstad en de Rammelsberg zijn de belangrijkste monumenten uit de industriële revolutie van Duitsland. De Rammelsberg mijn werd in 1988 gesloten en is nu als museum opgesteld voor bezoekers. In de mijnen krijg je een indrukwekkende blik op de geschiedenis van de mijnbouw in Duitsland. Het museum bestaat uit vier gebouwen en je kunt met een gids mee onder de grond om het leven van een mijnbouwer mee te maken.

Bezienswaardigheden Goslar

Oude binnenstad van Goslar met vakwerkhuizenWil je alle bezienswaardigheden in Glosar zien dan heb je meer dan één dag nodig. Vooral het eerdergenoemde mijnwerk museum vraagt veel tijd en is de tijd ook zeker waard.

Bezoek je Goslar dan valt het aantal kerken je meteen op. In de late middeleeuwen telde de stad meer dan 47 kerken, kappellen en kloosters. De meeste zijn ondertussen vergaan of leven voort als een Ruïne. In de oude binnenstad van Goslar tref je nog wel tientallen kerktorens aan. De pracht en de elegante bouwwijze van deze torens zijn indrukwekkend.

Marktplatz

Het centrale marktplein in de stad (Marktplatz) kenmerkt zich door een aantal belangrijke gebouwen en monumenten. Zoals het oude Rathaus en het voormalige Gildenhaus Kaiserworth. Rondom het marktplein in de vele zijstraten vindt je veel leuke restaurants en cafés. De marktbrunnen markeren het middelpunt van het marktplatz en de stad. Op de bron staat de adelaar, het stadswapen van Goslar.

Rathaus

Het gemeentehuis van Goslar is een plaatje, het werd in de 15de eeuw gebouwd en werd gedurende 400 jaar iedere keer uitgebreid met nieuwe aanbouwen. Omdat Goslar een Hanze- en een Freie Reichsstadt is had het behoefte aan een stadhuis met allure. In het raadhuis is vooral de Huldigungssaal een mooi voorbeeld van de laatgotische kunst. Met prachtig beschilderde muren en houtsnijwerk van onschatbare waarde.

Eind 2018 is de renovatie van het rathaus afgerond. In totaal is er voor meer dan 9,5 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie.

Kaiserworth

Kaiserworth GoslarOmdat de bouw van het Rathaus te lang duurde lieten de koopmannen in Goslar een Gildenhuis bouwen. De koopmannen waren tenslotte de rijkste en meest invloedrijke inwoners van de stad. Door Het Gildenhuis te bouwen werd het rathuis in de schaduw gezet. De prachtvolle gevel van het Kaiserworth zoals het ook wordt genoemd is een waar pronkstuk aan de marktplatz. Het gebouw is alleen van buiten te bezichtigen tenzij je een hotelkamer boekt. Sinds 200 jaar is de Kaiserworth namelijk één van de oudste hotels van Goslar.

Shuhhof

Niet ver van de Marktplatz ligt het Shuhhof. Dit is het oudste plein van Goslar. Rondom het plein staan de prachtige vakwerkhuizen te pronken. Dee plek is vooral tijdens de kerst heel bijzonder. Op het Shuhhof vindt namelijk ieder jaar de kerstmarkt plaats.

Brusttuch

In 1512 werd het Brusttuch gebouwd. Het is één van de mooiste patriciaathuizen van Goslar. Er is bijna geen rechte hoek te vinden in dit imposante monument en er zat voor de timmermannen uit die tijd veel denk en rekenwerk in. Aan de binnenzijde van het Brusttuch is veel houtsnijwerk te zien waarbij de houtsnijder zijn vrije geest heeft gebruikt. Hij maakte vooral veel figuren en dieren uit de oude mythologie. Het gebouwd doet nu dienst als hotel en restaurant.

Oberharzer Wasserwirtschaft

Wat er nu uitziet als een rustige en romantische waterpartij met meren, vijvers en markante historische gebouwen was ooit het grootste energienetwerk ter wereld. Al meer dan 800 jaar wordt water in de Harz gebruikt als bron van energie. Tot zeker het begin van de 19de eeuw zorgde watermolens er voor dat zilver, tin, lood en koper uit de mijnen naar boven werd gehaald.

Het ingenieuze systeem verzamelde het regenwater in 107 grote vijvers 310 kilometer aan kanalen en sloten waarvan 31 kilometer ondergronds. Er is geen mijngebied in Duitsland waar waterkracht zo belangrijk was. De bedenkers van het stelsel van watergangen en watermolens waren de monniken van het klooster Walkenried. Ondertussen is deze infrastructuur onderdeel van het Unesco erfgoed. Een groot deel van de meer dan 300 kilometer aan watergangen is voor het publiek toegankelijk.

Zwinger

We gaan terug naar de 15de eeuw, de tijd dat Goslar werd beschermd door ridders. De Zwinger is daar nog een goed voorbeeld van deze vesting toren met muren van wel 6,5 meter dikte is een bijzonder bouwwerk. In de Zwinger is nu een museum ingericht met een tentoonstelling over de wapens, harnassen en martelwerktuigen van toen. Je kunt als bezoeker ook even in de huid van een ridder kruipen door een harnas te passen.

Hoe kom je in Goslar

Goslar bezoek je vaak in combinatie met een vakantie naar de Harz. De stad zelf ligt vlak aan de autobahn A7 ter hoogte van Hildesheim. Het snelst vanuit Utrecht is de stad te bereiken via de A1 (grensovergang Oldenzaal) dan wordt de A1 de A30, De A2 richting Hannover, en als laatste de A7 richting Hildesheim, Neem dan afslag 66 op de A7. De reistijd is ongeveer 4 uur vanaf Utrecht.

De trein is ook een goede optie, het openbaar vervoer in de regio is goed. Iedere twee uur is er een snelle verbinding vanaf Amsterdam/Utrecht richting Hannover. Daar stap je over op de regionale trein richting Bad Harzberg. De reistijd met de trein vanaf Utrecht is net geen zes uur.

Overnachten en accommodatie in Goslar

De regio is ideaal voor een korte vakantie of een lang weekendje weg. In Goslar zelf zijn veel hotels en jeugdherbergen te vinden. Omdat er zoveel in de regio te zien is en het een perfecte vakantiebestemming is voor een vakantie met het gezin is een vakantiehuisje in de Harz natuurlijk ook ideaal.

Vakantiehuisje

Een vakantiehuisje biedt natuurlijk vooral gezinnen veel vrijheid, een eigen keuken en goede voorzieningen zijn met kinderen toch wel erg fijn. In de Harz zijn verschillende vakantieparken te vinden. Lees verder

Landal heeft in de Harz een groot vakantiepark. Salztal Paradies heeft meer dan 100 appartementen rondom een groot zwemparadijs. Het park ligt ook ideaal voor een korte wintersporttrip. Lees verder

Hotels in Goslar

Er zijn diverse hotels in Goslar. Een hotel in het centrum is praktisch om alle bezienswaardigheden te bekijken. Echter is parkeren in het centrum wel iets om rekening mee te houden. Een aantal hotels heeft een eigen parkeergarage.

Hotel Alte Muenze krijgt van reizigers over het algemeen de beste beoordeling. Het hotel is gelegen in één van de oudste gebouwen van de stad en dat heeft natuurlijk wel zo zijn charme.

Zoek je een hotel in Goslar dan is het verstandig om eerst even de prijzen te vergelijken via de website van Trivago zo weet je altijd dat je de laagste prijs boekt.

Adsense blok

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Google+

[awesome-weather location=”Goslar” units=”C” ” size=”wide” override_title=”Goslar” forecast_days=”3″ hide_stats=”1″ custom_bg_color=”#ebeaea” text_color=”#686868″]<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>