Quedlinburg


Quedlinburg

Quedlinburg burcht

Quedlinburg, een oude Duitse koningsstad is heeft een zeer oud en goed bewaard gebleven historisch centrum. De gebouwen zijn de laatste eeuw goed gerestaureerd waarna het vanaf 1994 een plaats heeft gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Algemeen

De omgeving van Queldlinburg is al sinds de oude steentijd bewoond. Na de stichting van de abdij van Hersfeld in de achtste eeuw van wordt de stad vanaf het jaar 922 in geschriften vermeld. De stad is meer dan 1000 jaar oud en momenteel bewoond door ongeveer 20.000 inwoners. Na de kroning in 919 van de Oost- Frankische koning Hendrik de Vogelaar werd Queldlinburg de hoofdstad van zijn rijk. Tussen 1949-1990 was de stad was onderdeel van het voormalig Oost-Duitsland. Bij aankomst in de stad zijn het kasteel en de stiftkerk, gelegen op de burgberg al van verre zichtbaar.

Ligging

Queldlinburg binnenstad

De stad bevind zich globaal gezien in het midden van Duitsland ten noordoosten van het Harz gebergte. De oude ommuurde stad groeide vanaf 1094 snel na het verkrijgen van marktrechten. De nieuwe stad, herkenbaar aan geometrisch stratenpatroon is vanaf de twaalfde eeuw gebouwd. Het is bijzonder dat dit stratenpatroon sindsdien haast niet is veranderd. Deze stad is vanaf de veertiende eeuw voorzien van een nieuwe stadsmuur.

Bezienswaardigheden

Queldlinburg - rathausDe Stiftskerk, het kasteel en het oude centrum staan sinds 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De historische binnenstad heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers van de stad. Er zijn voldoende bezienswaardigheden om enkele dagen in de stad te verblijven.

De Stiftskerk van Sint-Servaas is een goed voorbeeld van de Romaanse bouwstijl. De kerk is van 997 gebouwd in opdracht van Hendrik de Vogelaar. Van de oorspronkelijke kerk zijn alleen gedeelten van de begane grond bewaard gebleven die momenteel tot de kelder behoren. De kerk in de huidige staat stamt voornamelijk uit 1129.

Het kasteel van Quedlinburg is ontstaan uit de gebouwen van de voormalige abdij. Hendrik de Vogelaar gaf opdracht tot de bouw van een slot op de centraal gelegen burgberg. De uit de 16e eeuw stammende gevels in renaissancestijl domineren het kasteel. Het “Schlossmuseum” is gewijd aan de geschiedenis van de stad. de abdij en aan enkele prehistorische opgravingen.

Queldlinburg vakwerk huisIn het historisch centrum staan nog 1327 vakwerkhuizen. De oudste elf exemplaren zijn gebouwd voor 1530. De aanwezigheid van deze woningen zorgen voor een authentieke historische middeleeuwse sfeer. De mooiste vakwerkhuizen zijn het gildehuis ‘Zur Rose’ uit 1662 en de ‘Weiser Engel’, een voormalig koopmanshuis uit 1623.

Ook het stadhuis is zeer bezienswaardig. De Lyonel-Feininger galerie met zijn collectie monografische afbeeldingen uniek in de wereld. Het toont een ruime verzameling van de kunstenaar Lyonel Feininger. Het museumgebouw bevind zich in het oude centrum. Het gebouw is dusdanig ontworpen dat het goed past in de historische omgeving.

Overnachten in Quedlinburg

Er zijn rondom en in Quedlinburg diverse hotels. Wie een hotel wil boeken in de stad doet er goed aan om eerst de prijzen en de kwaliteit te beoordelen via de website van Booking.com. Wij kiezen altijd voor een hotel in het centrum van de stad. Ook op de website van Booking.com kun je veel hotels in de stad en omgeving vinden.

Reis je met een camper dan zijn er in de omgeving een viertal speciale parkeerplaatsen ingericht voor campers (Wohnmobil)

Schlossparkplatz · Wipertistraße 2 · 06484 Quedlinburg Locatie: onder de Schlossberg GPS: N 51° 47’ 11”, E 11° 08’ 04” Voorzieningen: Stroom, WC. water, en lospunt voor afvalwater deze standplaats is het hele jaar geopend.

Busparkplatz Marschlinger Hof · 06484 Quedlinburg Locatie: slechts 300 meter van de gezellige markt GPS: N 51° 47’ 26”, E 11° 08’ 22” Voorzieningen: Stroom, WC. water, en lospunt voor afvalwater deze standplaats is het hele jaar geopend.

Parkplatz An den Fischteichen · 06484 Quedlinburg Locatie: aan de stadsmuur van de binnenstad GPS: N 51° 47’ 35”, E 11° 08’ 58” Deze standplaats is het hele jaar geopend.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Handige links:

Aqua Mundo Centerparcs Nordseekuste Duitsland

Voor een onbezorgde vakantie is Center Parcs in Duitsland natuurlijk ideaal. In Duitsland zijn zes prachtige parken te vinden. Alle parken liggen stuk voor stuk op de beste plekken. Wat dacht je van een wintersport weekendje in Winterberg? Dat kan vanaf het Park Hochsauerland.

Het nieuwste park van Center Parcs kun je vinden in de Alpen. Vanuit Park Allgäu ontdek je onder andere het prachtige kasteel Neuschwanstein.