Bezienswaardigheden in Duitsland


In Duitsland vervelen? Dat is vrijwel onmogelijk. Er is in het hele land en in iedere regio wel wat te doen te zien of te beleven. Of je nu natuurliefhebber bent. Of je geniet van de rijke historie die je in één van de vele steden van Duitsland aantreft. Omdat Duitsland natuurlijk relatief dicht bij Nederland ligt is het een ideale bestemming voor een korte stedentrip of om de bezienswaardigheden in Duitsland te bezoeken.

Steden zoals Keulen en Düsseldorf zijn met de auto makkelijk bereikbaar en ideaal voor een autovakantie naar Duitsland. Andere steden zoals Berlijn, Hamburg, Dresden en München zijn met het openbaar vervoer en het vliegtuig snel en comfortabel bereikbaar. 

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein, een van de populaiste bezienswaardigheden in Duitsland

Laten we beginnen met de populairste bezienswaardigheid van Duitsland. Dat moest wel Schloss Neuschwanstein zijn. Voor dit sprookjesachtige kasteel moet je alleen wel in Zuid Duitsland zijn. Het kasteel is dan bijna exacte gekopieerd door Disney voor de Doornroosje film. 

Schloss Neuschwanstein is de meest bezochte bezienswaardigheid in Duitsland. Het kasteel staat op menig wishlist en is goed te doen vanuit München. Het kasteel werd door Beierse koning Ludwig II gebouwd. Hij was namelijk gek op sprookjes en verhalen. Zo’m grootste wens was dan ook te leven als een koning in een middeleeuws kasteel. Hij liet dan ook Schloss Neuschwanstein ontwerpen en in 1869 begon de bouw. Of Koning Ludwig zelf veel gebruikt heeft gemaakt van zijn sprookjes kasteel wij denken van niet. in 1886 werd zijn lichaam gevonden in een meer in de buurt van het kasteel. 

De Berlijnse muur

De Berlijnse muur bezienswaardigheden Duitsland

Stel je voor dat er ineens een grens door je stad wordt aangelegd. Bouwvakkers bouwen een meters hoge muur en iedereen die ook maar denkt over de muur de klimmen wordt gelijk neergeschoten.

Dat gebeurde in 1961 in Berlijn. Tussen 13 augustus 1961 en 9 november 1989 werd West- en Oost-Berlijn door een betonnen constructie en hekken van elkaar gescheiden. De grens tussen Oost- en West-Duitsland was 168 kilometer lang en daarvan lag 45 kilometer in de stad Berlijn.

De Berlijnse muur is het symbool voor de Koude Oorlog en de tweedeling van Duitsland. Delen van de muur zijn nog steeds aanwezig in Berlijn en maken deel uit van de geschiedenis. Bekende delen van de Berlijnse muur zijn nu onderdeel geworden van kunstwerken zoals bij de East Side Gallery, één van de bezienswaardigheden van Berlijn. De Berlijnse muur is vanwege het historische belang en het symbool van de Koude Oorlog een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Duitsland.

De Loreley

Loreley bezienswaardigheden Duitsland

Het is één van de meest romantische plaatsen van Duitsland. Tussen Koblenz en Wiesbaden maakt de Rijn een paar bijzondere bochten. In het midden van deze kronkels staat de Loreley ruim 132 meter hoog. Precies op deze plek is de Rijn het smalst. De Loreley ligt in het kleine plaatsje Sankt Goarhausen. Boven op de Loreley ligt het bezoekerscentrum en het prachtige Berghotel de Loreley. Vanaf het terras word je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving en natuurlijk de Rijn. 

Een andere manier om van het prachtige uitzicht en de omgeving te genieten is met één van de vele rondvaartboten. Je bekijkt de omgeving dan vanuit een ander perspectief. 

De Dom van Keulen

Keulen domstad in Duitsland

Iedere keer als ik weer in Keulen ben moet ik even naar de Dom van Keulen kijken. Het liefst zoek ik dan ook een hotel uit met blik op de Dom. Ik ben niet christelijk, maar toch doet dit majestueuze bouwwerk iets met mij. Misschien komt het door mijn bouwkundige achtergrond dat ik op een andere manier kijk naar kerktorens. Het is namelijk bijna onvoorstelbaar dat men dit kon bouwen zonder de grote hijskranen die we tegenwoordig zien op de vele bouwplaatsen. 

De Dom van Keulen is namelijk de tweede hoogste kerktoren van Europa (nummer één staat trouwens ook in Duitsland in de plaats Ulm) De torens van de Dom zijn 157,38 meter hoog. Met de bouw werd in 1248 begonnen. In de 15de eeuw viel de bouw van de kerk stil om pas eeuwen later weer te worden opgepikt. In 1880 werd de Dom van Keulen uiteindelijk in haar neogotische stijl voltooid. Nu is de dom van Keulen één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Duitsland.

Miniatur Wunderland Hamburg

Miniatur wunderland

Midden in de Speicherstadt van de havenstad Hamburg ligt miniatur Wunderland. Het klinkt totaal ongeloofwaardig, maar dit is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Duitsland volgende de Duitse centrale voor toerisme.   Ik wilde het miniatur Wunderland eerst vergelijken met Madurodam in Den Haag, alleen gaat deze vergelijking niet helemaal op. Het is namelijk de grootste modelspoorbouwbaan van de wereld met ruim 15 kilometer aan spoorbanen, 15.000 locomotieven en wagons. Meer dan 215.000 met de hand beschilderde figuren en meer dan 4000 woningen en gebouwen.

Ondertussen tijden er niet alleen treinen, maar is er een werkende luchthaven, de Hamburger haven. Grotendeels door vrijwilligers gemaakt en onderhouden en nog steeds groeit de miniatuur wereld. Recentelijk werd er een stukje Italië aan de wereld toegevoegd. 

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der tauber

Een van de plaatsen aan de Rommantische Strasse in Duitsland is Rothenburg ob der Tauber. Het kleine stadje met ongeveer 2.000 inwoners heeft een middeleeuws centrum. Dat centrum is nog grotendeels in dezelfde staat als duizend jaar geleden. Gelukkig wordt er wel veel gedaan aan onderhoud en renovatie. 

Een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber is dus een tijdreis terug in de tijd/ de straten, pleinen en gebouwen geven Rothenburg ob der Tauber echt nog dat middeleeuwse gevoel. Het centrum is grotendeels autovrij en dat perfect in dorpen zoals dit. Rothenburg ob der Tauber is in de zomer één van de druk bezochte bezienswaardigheden in Duitsland, het stadje staat op mening reisschema van toeristen die in een paar dagen heel Europa bekijken.

Dresden

Dresden

Na de val van de Berlijnse muur ontwikkelde Oost-Duitsland zich razendsnel Een mooi voorbeeld van deze ontwikkelingen is de stad Dresden.  Al snel kreeg de stad weer de aandacht die het verdiend. De prachtige binnenstad, bekend van de vele barok- en Rococoarchitectuur is een bezoek zeker waard. De prachtige Semperoper, de officiële naam voor de Sächische Staatsoper uit 1869. Of het Prachtige Zwinger een voormalig paleis.  Dresden leent zich ideaal voor een stedentrip.

Heidelberg

Heidelberg

De oudste en bekendste universiteitsstad van Duitsland, omringd door bossen, staat bekend om zijn barokke en middeleeuwse binnenstad. Heidelberg ligt aan de rivier de Neckar. De romantiek in deze gezellige stad is ongekend. Ondanks dat de stad 150.000 inwoners heeft, is het er altijd zeer gemoedelijk. Bezoek tijdens een stedentrip aan Heidelberg ook het kasteel het werd gebouwd op een heuvel. Een bezoek wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. 

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud

Het meest gevarieerde en veelzijdige vakantiegebied van Duitsland. Het Zwarte Woud (ook wel Schwarzwald genoemd) is de populairste vakantieregio van Duitsland. Dat komt vooral door de prachtige natuur, de uitstekende outdoor voorzieningen zoals wandelroutes en fietsroutes. Dankzij de prachtige oerbossen en de bergtoppen met prachtige panorama’s over de omgeving is het net alsof je midden in een ansichtkaart (voorloper van instagram) staat.  Het Zwarte Woud is een ideale bestemming voor levensgenieters. Het lekkere eten waaronder de heerlijke Schwarzwalderkirschtorte en de uitstekende wijnen zijn gewoon een genot voor ieder.

Autostadt

Autostadt Wolfsburg

Alles wat je altijd wilde weten over Auto’s en volkswagen komt samen in Autostadt. Sinds 2000 is deze bezienswaardigheid in Duitsland opent voor het publiek. Op 28 hectare vindt je zeven paviljoens van alle merken van de volkswagen groep. Van Volkswagen tot Lamborghini en van Skoda tot Bugatti. Ook een bezoek aan de Volkswagenfabrieken is mogelijk.