Essen


Essen

Kolen en staal, daar draaide het vroeger om in Essen en omgeving, de kolenmijnen zorgde jarenlang voor de aanvoer van grondstoffen aan de vele industrie in het roergebied, maar voordat er ook maar sprake was van al deze industie en kolenmijnen stond Essen al op de kaart. Volgens de geschiedenisboekjes is Essen namelijk één van de oudste steden in Duitsland. al in 845 werd de Stift Essen gesticht door een Saksische edelman en later de Bisschop van Hildesheim als abdijvorstendom voor vrouwen. Helaas is van het oude Essen weinig overgebleven, in de tweede wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest.

Ondanks dat Essen tot één van de oudste steden van Duitsland behoord, is de stad eigenlijk pas in de 19de eeuw gaan groeien tot de stad van belang. Deze groei kwam mede op gang door de industriele revolutie.

Staal, staal en nog eens staal

de bekendste firma in Essen is Friedrich Krupp, een samenvoeging van de Krupp en Thyssen. Thyssenkrupp is nu als beursgenoteerd bedrijf gespecialiseerd in staalproducten. Het moderne hoofdkantoor van Thyssenkrupp staat in Essen.

Zeche Zollverein

De kolenmijnen zijn al enige jaren gesloten, dit voormalige industriele fabriekscomplex met de imposante lift staat nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de typerende Bauhaus-architectuur van de fabrieken en gebouwen op het terrein. Dit prachtige gebied is heden ten dage ontwikkeld tot een centrum voor kultuur en creatieve wetenschappen met het zwaartepunt op architectuur en design. De Zeche Zollverein was dan ook het podium voor de cultuurhoofdstad van Europa in 2010.

meer informatie over de Zeche Zollverein op de website

Bezienwaardigheden in Essen

Museum Folkwang

Het museum voor modern kunst ligt aan het museumplatz 1, het museum kent een uitgebreide collectie van schilderijen van Franse impressionisten. Tijdens de tweede wereld oorlog werden veel schilderijen bij confiscaties in beslag genomen. In een korte tijd verloor het museum meer dan 1.000 kunstwerken.

Na de oorlog werd een groot deel van de collectie weer teruggekocht van andere musea. Het geldt thans als één van de mooiste kunstmusea in Duitsland.

Adres: Museumplatz 1
Openingstijden: dinsdag – zondag van 10.00 tot 18.00
Toegang:
volwassen: € 5,00
Kinderen tot 18 jaar € 3,50
Website Museum Folkwang

Dom van Essen

Het godshuis van Essen is als bisschopskerk van het bisdom Essen gebouwd, het is te vinden in de oostenlijke binnenstad. Aan de Burgplatz. De kerk kent een lange geschiedenis. De huidige kerk is wederopgebouwd nadat het in de tweede wereld oorlog werd verwoest. Één van de belangrijkste schatten van de kerk is de Gouden Madonna, het oudste Mariabeeld ter wereld. Het beeld is meer dan 1.000 jaar oud en werd veel gebruikt bij processies.

Openingstijden: Maandag en vrijdag: 10.00–18.30 uur,
Dinsdag tot Donderdag: 6.30–18.30 uur
Zaterdag: 9.00 –19.30 uur
Zondag: 9.00– ca. 20.00 uur
Tijdens missen, concerten en oefeningen is de kerk niet geopend voor bezichtingen.
website: Dom van Essen

RWE turm

met 127 meter hoogte mag de RWE turm zich rekenen tot één van de hoogste gebouwen van Essen en deelt de toren de 31ste plek met van de lijst met hoogste gebouwen in Duitsland. De RWE turm is het hoofdkantoor van de Duitse energie leverancier RWE en werd in 1996 geopend. In totaal kent de toren 26 verdiepingen en een kelder met 3 lagen. Het gebouw heeft in totaal 9 liften waarvan één lift aan de buitenzijde van het gebouw. Het gebouw is ecologisch gebouwd door de dubbele beglazing wordt door zonlicht energie en warmte opgewekt en opgeslagen. Daarbij is bij het bouwen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van energiebesparende bouwstoffen.

De RWE toren is als kantoor in gebruik, het is daarom niet mogelijk om de toren van binnen te bezichten, RWE organiseert wel diverse kijkdagen, onder de naam Tag des offenen Turms” Deze worden gehouden op elke derde zaterdag van de maand in de periode tussen maart en oktober. Meer informatie over de openingstijden op de website van RWE

Villa Hügel

Het landhuis werd in de jaren 1870 -1873 gebouwd in opdracht van de fabrikanten familie Krupp en werd door de drie generaties van de familie bewoond. De villa heeft meer dan 260 ruimtes en in totaal meer dan 8.100 vierkante meter woon en werk oppervlakte. Rondom de villa ligt een 28 hectare groot park op een prominente plek in het Ruhr dal. Sinds 1955 is de villa geopend voor het publiek en worden er met grote regelmaat tentoonstellingen gehouden.

Adres: Haraldstraße, 45133 Essen
In verband met de renovatie van villa Hugel zijn de openingstijden per dag anders, kijk voor de actuele openingstijden op de website van Villa Hügel
Toegang: € 5,

Shoppen in Essen

Voor Shopaholics is Essen the place to be, het verassende aanbod aan winkels overtreft een gemiddelde Nederlandse winkelstad met gemak. Essen dient namelijk als winkelstad voor het gehele roergebied. Sinds 2008 is het hypermoderne winkelcentrum limbecker-platz geopend, een mega winkelcentrum met meer dan 200 winkels verdeeld over 3 verdiepingen. In totaal meer dan 70.000 winkeloppervlak. Naast een zeer grote Karstadt kent het winkelcentrum nog vele andere bekende winkels zoals: Saturn, DM drogerie en C&A. Een bijzondere winkel is de Shokoladen (Chocoladewinkel) van Zotter, deze Oostenrijkse chocolade kunstenaar combineert de meest bijzondere smaken met chocolade, want wat dacht je bijvoorbeeld van vis met witte chocola of appel met wortelen in chocolade. Het leukste is dat een groot deel van de meer dan 100 verschillende smaak combinaties ook te proeven is.

Naast het hypermoderne Limbecker-platz winkelcentrum zijn de winkelstraten van Essen voorzien van leuke winkels. Voor veel Nederlanders uit de grensstreek is de Primark een hoogtepunt voor veel shoppingladies.

Openingstijden: maandag tot zaterdag van 10.00 tot 20.00 en elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 24.00

Koopzondagen in 2014

6 April 2014
14 September 2014
26 Oktober 2014
14 December 2014

(altijd van 13.00 tot 18.00)

Overnachten in Essen

De meeste hotels in Essen zijn gelegen aan de stadsrand, gelukkig is het centrum van Essen erg compact dus is het nooit ver om in het centrum te komen. voor een levendige omgeving is een hotel in de omgeving van de wijk Rüttenscheid een aanrader.

Hoe kom ik in Essen

Auto/eigen vervoer

Essen is vanuit Nederland met de auto goed bereikbaar op slecht 3 uur rijden vanaf Utrecht, Het snelst is de route over de A12/A3 en dan een stukje de A42 welke tot in de stad doorloopt. Parkeren is mogelijk in één van de vele parkeergarages in de stad, waarbij de tarieven vergelijken met Nederlandse steden erg laag zijn (vanaf € 1,00 per uur, let goed op of een dagkaart niet voordeliger is). Let goed op niet alle parkeergarages zijn 24 uur per dag geopend.

Trein

Essen hauptbahnhof is verbonden met het netwerk van hogesnelheidstreinen in Duitsland. De ICE international rijdt dan ook vanuit Amsterdam via Utrecht en Duisburg met een overstap richting Essen. De reistijd is minder dan 2,5 uur en de prijs kan zeer concurrerend zijn ten opzichte van de auto. Meer informatie over de treinreizen naar Essen vindt u op de website van NS Highspeed.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Google+

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script><script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script> <!– aod-responsive –> <ins class=”adsbygoogle” style=”display:block” data-ad-client=”ca-pub-9534128255935708″ data-ad-slot=”3773425611″ data-ad-format=”auto”></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>