Munchen


 München

Munchen

Deze stad heeft al vele harten veroverd, München de hoofdstad van de vrijstaat Beieren en kent een lange geschiedenis. De geschiedenis van Beieren is lang en gaat terug tot 600 (na Christus) München is in 1158 gesticht door Hertog Hendrik de Leeuw. Hij maakte van de stad een Handelspost nabij een klooster. Al snel groeide de stad uit en in de 16de eeuw begonnen de toenmalige graven met het aanleggen van kunstverzamelingen, die vooral door Koning Lodewijk de eerste in de 19de eeuw geweldig zijn uitgebreid.

Dankzij de bijna 1,4 miljoen inwoners behoort München nu tot de grootste steden van Duitsland, en is daarmee de derde stad van het land. München is belangrijk centrum voor Duitsland op economisch en cultureel gebied en doet op dat gebied niet onder voor andere internationale wereldsteden.

Ligging

Waar ligt munchen

De stad München ligt in het alpenvoorland tussen de Kalkalpen en de Donau. De stad ligt verhoudingsgewijs hoog. (het hoogste punt in de stad is 519 boven de zeespiegel) (NN) De ligging van München bepaald ook grotendeels het klimaat in de stad, en dat heeft nogal wat rare eigenschappen, de winters in München kunnen echt koud zijn en de zomers maken de stad soms ondragelijk heet. De beruchte föhn wind maakt de stad soms net een spookstad. Gelukkig komt deze maar zelden voor. Lees meer over het klimaat van München

Cultuur

München staat internationaal bekend voor zijn grote verzamelingen oude en klassieke kunstwerken. Deze worden voornamelijk in de grote musea en galerijen getoond, waaronder de beroemde Alte und Neue Pinakothek en de Pinakothek der Moderne. Deze musea behoren tot de wereldwijde topklasse. Samen met het Lenbachhaus, de Glypothek, en het Staatlichen Antiksammlingen vormen deze musea het kunstareal München.

Het Deutsche Museum biedt voor iedereen die gek is op techniek een prachtige verzameling technisch en natuurwetenschappelijk onderwerpen aan. Het museum is met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar één van de meest bezochte musea in Duitsland. lees verder over de musea in München

Biergartens in München

Biergarten in München

De biergarten in München hebben een lange traditie en zijn grondlegger van de huidige gastronomie in München. Een biergarten is ontstaan uit het feit dat bier vroeger alleen gebrouwen kon worden tussen eind september en eind april, moderne koelinstallaties bestonden toen nog niet dus werd het gebrouwen bier opgeslagen in kelders die vervolgens bovengronds beplant werden met kastanjebomen die in de warme zomermaanden voor verkoeling zorgde.

Het grondvlak boven de kelders bood genoeg ruimte om daar prachtige tuinen en terrassen aan te leggen. Zo ontstonden de eerste biergarten want de meeste brouwerijen verkochten natuurlijk het verse bier aan de gasten van de tuinen, omdat de biergarten een steeds belangrijkere rol in het leven van de Beier werden is er zelfs een heuse biergartenwet in het leven geroepen die he mogelijk maakt dat gasten zelf meegebrachte etenswaren mogen nuttigen, alleen de drankjes moet je wel kopen bij de eigenaar van de biergarten.

Nog steeds is de Münchener biergarten een belangrijk bestanddeel van het sociale leven, een bezoek aan een biergarten is dan ook meer dan de moeite waard en mag niet ontbreken in een stedentrip naar München.

Winkelen in München

Winkelen in Munchen

München is voor de die-hard shopper een waar paradijs. Van hippe winkelstraatjes tot de luxe winkelcentra. En van kleine boetieks tot prachtige warenhuizen. En last but not least winkelen in München is heel relaxed door de zeer vriendelijke bediening in bijna iedere winkel. De belangrijkste winkelstraten in München hebben één ding gemeen ze komen bijna allemaal praktisch samen op het Marienplatz. Onze special over winkelen in München lees je hier

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Germania hotel in Münster

Zoek je een hotel in München? Mijn tip is om dat al vast ruim van te voren te doen. München is vaak druk en de hotels zijn al snel volgeboekt tijdens evenementen zoals het oktoberfest en de vele beurzen in de stad.  

Bezienswaardigheden
Openbaar Vervoer
Overnachten
Oktoberfest