De Harz


Een vakantie naar de Harz in het midden van Duitsland is een actieve vakantie. Of je nu een weekendje weg gaat of er tijdens een langere vakantie naartoe gaat.

Het landschap van de Harz is zeer divers, van ongerepte bossen, tot bergtoppen en van prachtige romantische dorpen tot leuke steden om te shoppen en te slenteren.

Een vakantie in de Harz is ideaal voor gezinnen, voor jong en oud is er genoeg te doen. Wandelen of fietsen, of gewoon heerlijk ontspannen in een sauna of zwemparadijs. De Harz heeft heel veel te bieden.

Actieve vakanties in de Harz

De liefhebbers van lange wandelingen en uitdagende fietstochten met pittige klimmetjes en snelle afdalingen zijn in de Harz van harte welkom. Door het hele gebied zijn wandelingen uitgezet en de vele wielrenners weten in het voorjaar en de zomer de mooiste routes te vinden.

Wandelen in de Harz is lopen met veel afwisseling. Populaire wandelingen zijn de Harzer Hexen Stieg welke 97 km lang is en van Osterode naar Thale voert. Hexenstieg Een andere leuke wandeling is de duivelse wandeling van Bad Harzburg naar de hoogste berg van Noord-Duitsland Den Brocken (1141 meter hoog). Lees verder

Fietsen in de Harz is goed te doen met een normale fiets en als dat niet meer zo soepel gaat is de elektrische fiets natuurlijk een uitkomst. Op steeds meer plaatsen is er een mogelijkheid om de fiets op te laden. Wielrenners weten de Harz ook steeds vaker te vinden. Er zijn diverse uitdagende routes te vinden waarvan een deel is uitgezet. Lees verder

Wellness in de Harz

Een trend die niet meer te stoppen is, Wellness is ook in de Harz erg populair. Ieder mens heeft op zijn tijd gewoon even rust nodig en wat is er nu fijner om even alles te laten liggen en te ontspannen in een heerlijk wellnesshotel met sauna’s, zwembaden en bubbelbaden? Er zijn in de Harz diverse wellness hotels en in Bad Harzburg is een eigen thermaal bad waarbij het warme water uit de diepe bronnen komt. In het Bodetal ligt ook een thermaal bad, de Therme Tale. Het uitzicht vanuit de thermaal baden is fenomenaal.

Vakantie in de Harz met Kinderen

De Harz lijkt wel gemaakt voor vakanties met kinderen. Er is voor iedere leeftijdsgroep wel wat te doen in de regio. Naast de vele familievriendelijke hotels is het aanbod aan activiteiten zeer groot. Van Boomkroonwandelingen, tot kabelbanen (met een bodem van glas) en van tropische zwembaden tot rodelbanen waarbij snelheden tot 40 km/u worden gehaald.

Bijzondere treinen in de Harz

Smalspoortreinen in de Harz

Laat de oude stoomlocomotieven het werk maar doen. In de Harz liggen drie smalspoorbanen die praktisch het hele jaar in gebruik zijn door ouderwetse stoomtreinen. Meer dan 100 km aan smalspoor is er te ontdekken in de regio. De mooiste spoorlijn is de Harzquerbahn. Van het gezellige Wernigerode rijdt de stroomtrein door de prachtige natuur door naar Nordhausen.

Accommodaties

Het aanbod van hotels, vakantieparken en vakantiehuizen is in de Harz overweldigend. Let wel op, het is vooral tijdens de schoolvakanties erg populair, dus boek ruim van tevoren. De hotels bevinden zich voornamelijk in de steden en gezellige dorpen. Vakantieparken zoals het Landal park Salztal paradies ligt mooi in de natuur.

Kamperen in de Harz is natuurlijk hartstikke leuk. De campings in Duitsland hebben een zeer goede reputatie als het aankomt op voorzieningen. Natuurlijk is er op de meeste campings ook veel te doen voor kinderen.

In de Harz tref je ook steeds meer camperplaatsen aan. Veel dorpen en steden richten een kleine parkeerplaats in waar je tegen een kleine vergoeding gebruik kunt maken van water, stroom en de mogelijkheid je chemisch toilet te legen.

Steden en dorpen

Er zijn veel leuke steden en dorpen te vinden in de Harz. Ideaal voor een korte stedentrip waarbij je veel van de steden kunt bekijken. Goslar bijvoorbeeld is al jaren een door de UNESCO beschermde stad. Dat komt voornamelijk door de oude historische binnenstad. Wernigerode staat ook op het lijstje van leuke steden om te bezoeken. Bad Harzburg heeft in de regio een speciale status. Dit kuuroord is bekend vanwege de vele wellness en kuur voorzieningen.

Hoe kom je in de Harz

Hoe kom je in de Harz met de auto

Het fijne van deze vakantieregio is zijn ligging op slechts vier uur rijden vanaf Utrecht. Het grootste deel gaat over de goede autobanen in Duitsland. De auto is wel het makkelijkste vervoermiddel in de Harz. Het openbaar vervoer is goed en met de trein ben je in ongeveer 6 uur in de regio. Het vervoer naar de bezienswaardigheden vraagt dan wat meer uitdaging. Bussen tijden niet ieder uur en vooral ’s avonds is de dienstregeling summier.