Aachen of Aken


“Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd” Een bekend spreekwoord wat je regelmatig in de Nederlandse taal tegenkomt. Wie in één van steden geweest is kan dat ook beamen. Wat een prachtige imposante bouwwerken kun je in deze steden vinden. Aken ligt in Noordrijn-Westfalen en dicht bij de Nederlandse steden Roermond en Maastricht. Het is dan ook een favoriete bestemming voor veel inwoners uit het zuiden van het land. Je kunt er namelijk ook heerlijk genieten van de thermale baden en wie van winkelen houdt, is in Aken ook aan het goede adres.

De stad is perfect voor een korte stedentrip, al dan niet in combinatie met bezoek aan Monschau of één van de andere dorpen in de Eifel. Wie een bezoek gaat brengen aan Aken doet er verstandig aan om een hotel te boeken in de buurt van het centrum. Dan kun je alle bezienswaardigheden makkelijk en lopend bezoeken en ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer.

Aken of Aachen, een domstad in Duitsland

Bezienswaardigheden Aken

Er is genoeg te zien en te beleven in Aken, trek er gerust een lang weekend voor uit. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. De stad zelf is ondanks diverse grote branden en een aantal bombardementen in de Tweede Wereldoorlog volledig in de originele staat herbouwd of hersteld. Dat geldt ook voor het straatwerk. Zorg dus voor goede wandelschoenen. De grote grove kasseien in de stad zijn namelijk niet vriendelijk voor je mooie hakken.

De Dom van Aken

Dom van Aken

Het centrum van Aken is gebouwd rondom de prachtige dom. In deze kerk werden meer dan 30 Duitse koningen gekroond en het is de begraafplaats van Karel de Grote. Sinds 1930 is de kerk een belangrijke Bedevaartskerk en is het de kathedraal van het Bisdom van Aken.

De Dom in Aachen is niet alleen een imposant gebouw. Ook de verzameling aan kunst- en gebruiksvoorwerpen is indrukwekkend te noemen.

De Carolus thermen in Aken

Carolus Thermen in Aken

Een dag heerlijk genieten en ontspannen? Dan mag je de Carolus Thermen in Aachen niet overslaan. Hier kun je genieten van Thermaal, heilzaam water en diverse prachtige sauna’s.

Water is voor Aken van levensbelang geweest. In en om de stad zijn meer dan 300 thermale bronnen te vinden. Reden genoeg voor Karel de Grote om diverse bronnen te gebruiken voor zijn prominente gasten.

Het raadhuis van Aken

Historisch Rathaus Aachen

Een prachtig Raadhuis siert het Centrum van Aachen. Een lange geschiedenis die terug gaat tot de tijd van Karel de Grote. Het Rathaus van Aken overleefde diverse grote stadsbranden en twee wereldoorlogen.

Winkelen in Aachen

Winkelen in Aachen

Aachen is een perfecte winkelstad. De leuke straatjes met diverse leuke winkels en unieke boetieks wijken af van het standaard winkelbestand wat je tegenwoordig in iedere stad wel aantreft.

Natuurlijk zijn de grote ketens en merken in de stad aanwezig. Alleen zijn de verhoudingen tussen deze ketens perfect. Winkelen in Aachen is populair, dat komt voornamelijk door de lagere prijzen voor kleding, cosmetica en elektronica. Bovendien is het aanbod groter en veelzijdiger.

De meeste winkels in het centrum van Aken zijn van maandag tot zaterdag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Koopzondagen komen in Aachen sporadisch voor. Dus ga niet op de bonnefooi op een zondag naar Aachen, de kans dat de winkels dicht zijn is zeer groot.

Hotels in Aachen

Wil je Aken bezoeken dan is dat bijna onmogelijk om in één dag te doen. Een overnachting is dus zeker aan te bevelen. Gelukkig zijn er in Aken veel hotels en andere mogelijkheden om te overnachten. Wij hebben onze favoriete hotels voor je op een rijtje gezet.

In Aken zijn veel hotels in het centrum te vinden, deze zijn over het algemeen wel een stuk duurder dan de hotels in de centrumring. Kijk ook goed naar aanbiedingen voor stedentrips naar Aken.

Ibis goedkoop hotel Aachen

Boek je hotel in Aachen via Trivago

Zoek je een leuk betaalbaar hotel in Aachen? Vergelijk dan eerst de prijzen op de website van Trivago voor de beste aanbiedingen. Trivago vergelijkt alle hotels met alle aanbieders en zo weet je zeker dat je altijd de beste prijs krijgt.

Bezoek Trivago

De kerstmarkten in Aachen

Ieder jaar weer, vanaf de eerste advent, opent de kerstmarkt van Aachen. Het is één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van Duitsland en in 2018 haalde de kerstmarkt een top 10 plek in het lijstje van mooiste kerstmarkten van Europa. De heerlijke geuren van glühwein, kerststollen en andere lekkernijen komt je direct tegemoet.

Kerstmarkten in Aachen

 

Hoe kom je in Aachen

Een reis van Utrecht naar Aken, gelegen in het westen van Duitsland, is zowel per auto als per trein een aangename ervaring. Elk vervoermiddel biedt zijn eigen charmes en gemakken, waardoor reizigers kunnen kiezen op basis van hun voorkeur.

Per Auto:

De autorit van Utrecht naar Aken is een schilderachtige tocht die ongeveer twee en een half uur duurt, afhankelijk van het verkeer. De route leidt door het hart van Nederland en vervolgens door het mooie landschap van Limburg en Duitsland. Reizigers kunnen de A2 en A76 snelwegen volgen, die bekend staan om hun goede onderhoud en duidelijke bewegwijzering. Onderweg zijn er voldoende rustplaatsen en servicegebieden om te ontspannen. Het rijden biedt flexibiliteit in termen van vertrektijd en bagage, en het is een uitstekende keuze voor degenen die onderweg de pittoreske kleine steden en dorpen willen verkennen.

Milieu sticker Duitsland

Een Milieusticker is verplicht voor Aken

De hele binnenstad van Aken is een “Umweltzone“. Alleen auto’s met een groene sticker mogen in het centrum komen. Bestel je Milieusticker eenvoudig online tegen de laagste prijs.

Per Trein:

Voor degenen die de voorkeur geven aan openbaar vervoer, is de treinreis van Utrecht naar Aken een comfortabele en milieuvriendelijke optie. De reis duurt ongeveer drie uur en omvat meestal één of twee overstappen, vaak in steden als Eindhoven of Maastricht. Deze treinreis biedt reizigers de kans om achterover te leunen en te genieten van het veranderende landschap, zonder zich zorgen te hoeven maken over het verkeer. Treinstations zijn meestal goed gelegen in zowel Utrecht als Aken, waardoor gemakkelijke toegang tot de stadscentra mogelijk is. De treinen zijn uitgerust met comfortabele zitplaatsen en bieden vaak voorzieningen zoals gratis WiFi en cateringdiensten. Het is een ideale optie voor degenen die ontspannen willen reizen en tegelijkertijd het milieu willen sparen.

met de trein naar Duitsland

Met de trein naar Aken

Met NS-international met de trein naar Aken, voordelig, comfortabel en zonder files naar Duitsland.