Autostadt WolfsburgWarning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/p8471/domains/allesoverduitsland.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

Autoliefhebbers opgelet! in 2000 vond in Hannover de wereldtentoonstelling plaats. Een megalomaan project waarbij de wereld zich kan presenteren aan de… laten we zeggen de wereld. De Volkswagen groep greep de wereldtentoonstelling aan om naast de autofabrieken in Wolfsburg ook een expositie te bouwen. Daar lag toevallig nog een stuk grond van bijna 28 hectare groot en daar kun je dan best wel iets leuks mee doen. Ik kan je verzekeren: Dat is meer dan gelukt!

Wat is Autostadt

Het is natuurlijk een visitekaartje voor de Volkswagen groep, je ziet er dus voornamelijk alles wast met mobiliteit heeft te maken en de nadruk ligt dus op de merken van het VAG concern. Dat zijn Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, en de luxe merken Porsche, Lamborghini Bentley en Bugatti. Voor iedere doelgroep is er dus wel een merk met een bovengemiddelde interesse te vinden.

Op de eerder genoemde 28 hectare is op een parkachtige wijze met oog voor de omgeving een prachtig landschap gecreëerd. De highlights zijn natuurlijk de paviljoens van de automerken en de twee imposante glazen torens van 48 meter hoog. Daarover later meer. Verder zijn er veel speelvoorzieningen voor kinderen en kan de toekomstige doelgroep van Volkswagen alvast kennismaken met autorijden op een speciaal aangelegd circuit waarbij de kids met mini auto’s een minirijbewijs kunnen halen.

Natuurlijk zijn er ook hotels en restaurants op het terrein van Autostadt, waaronder het super-de-luxe Carlton-Ritz hotel.

De Aflevertorens

Aflevertorens autostadt

Ik noemde de twee torens van 48 meter hoog al. Deze torens zijn namelijk tot de rand toe gevuld met auto’s. Koop je een (duurdere) Volkswagen dan krijg je de mogelijkheid om deze in Wolfsburg af te halen. De auto wordt dan tijdelijk in één van de torens geparkeerd en door middel van een super geavanceerd liftsysteem uit de toren gehaald en voor je klaar gezet. Heb je (nog) geen nieuwe auto gekocht dan kun je met een glazen lift naar boven en het werk van de robotlift bekijken. Een zeer indrukwekkend schouwspel. Als bonus stop je op de bovenste verdieping en dat wordt natuurlijk beloond met een prachtig uitzicht over Autostadt en Wolfsburg.

In principe kan men vanuit de aflevertorens in Autostadt iedere dag 500 auto’s afleveren. Daarmee is dit het grootste aflevercentrum ter wereld.

Het bezoek aan de torens moet je echt ruim van te voren boeken het is een erg populaire attractie op het park. De kosten voor een toegangsticket zijn op dit moment (2019) 8 euro per persoon.

de robotliften in de afhaaltoren van autostadt

Bezoek aan de volkswagenfabrieken

Aan de rand van Autostadt staan de Volkswagenfabrieken. Hier bouwen mens en machine aan de nieuwste auto’s. Met een speciale trein rijd je in een slakkentempo in ongeveer 60 minuten over het fabrieksterrein en zelfs een stukje door de fabriek langs de productielijn van Volkswagen. Je ziet hoe robots samen met mannen en vrouwen in blauwe overals een auto in elkaar zetten. Bij de tour is natuurlijk een uitleg ingegrepen. Deze is alleen in het Duits en het Engels.

De tour kun je bij je toegangskaartje voor Autostadt boeken. De tour is erg populair, dus boek deze ruim van tevoren. De kosten voor de tour door de volkswagenfabriek zijn op dit moment (2024) 15 euro.

Evenementen in Autostadt

Duitsers houden wel van een feestje en een festival. Er is bijna ieder weekend wel iets te beleven in het park. Er zijn een aantal evenementen die er echt uit springen.

Het zomerfestival wordt gedurende de zomervakantie gehouden en biedt een uitgebreid muzikaal programma met bekende Duitse bands en artiesten. Tijdens de festivals ligt de toegangsprijs wel iets hoger. Voor het actuele programma kun je het beste kijken in de agenda kijken.

Overnachten bij Autostadt

Er zijn meerdere hotels in de omgeving. Het Ritz Carlton hotel is direct in het park zelf te vinden en heeft 170 luxe kamers waarvan 23 zijn uitgevoerd als suite. Dit hotel kun je makkelijk en snel boeken via booking.com 

Er zijn nog meer hotels in Wolfsburg, een overzicht van alle hotels met de beste prijzen kun je vinden op Trivago.

Er is ook een gezellige camping in de omgeving van Autostadt. aan een prachtig meer (de Allersee) ligt de camping Am Allersee. Hier kun je terecht met tent, caravan en camper. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een omgebouwd wijnvat te slapen. Ideaal voor fietsers en backpackers.

Hoe kom je bij Autostadt

Autostadt ligt tussen Hannover en Berlijn, en is een ideale tussenstop als je onderweg bent naar de Duitse hoofdstad.

Met de auto is Wolfsburg ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht. Grotendeels reis je over de Duitse autobaan. Autostadt is goed aangegeven. Parkeren kan in de parkeergarages P1,P2 en P3. Daarvoor moet je wel betalen. TIP! koop je en dagkaart voor Autostadt dan zijn de parkeerkosten slechts 6 euro.

Met de trein is Wolfsburg ook goed bereikbaar. De intercity van Amsterdam naar Berlijn stopt namelijk op het station van Wolfsburg en vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen. Op NS international kun je de treinkaarten online kopen.

Wat kun je verder nog doen in de omgeving?

Wolfsburg zelf is best een leuke stad. Het wetenschapsmuseum Phaneo is zeker met kinderen leuk om te bezoeken. Het gebouw op zichzelf is al heel bijzonder om te zien. Binnen is het nog leuker. Het is namelijk een echt “Hands-on” museum. Dus aanraken, proberen en testen is hier het motto.

Shoppen kan in Wolfsburg ook goed. In het moderne outletcentrum van Wolfsburg vind je onder andere de koopjes van Abercrombie & Fitch, Adidas, Benetton en nog veel meer bekende merken. Echte shoppers kunnen zich hier wel een paar uur vermaken.