Neurenberg

In Duitsland in de deelstaat Beieren ligt Neurenberg. De Duitsers noemen het Nürnberg. Het heeft een inwonersaantal van rond de 500.000, maar maakt met omliggende gemeenten Fürth, Erlangen en Schwabach de metropolregion Nürnberg, met 2,5 miljoen inwoners.

Vroeger had Neurenberg een bloeiende metaalindustrie, maar de stad raakte in verval. Door de gotische bouwwerken had Neurenberg zijn middeleeuwse karakter bewaard tot aan de Tweede Wereldoorlog. Daarna was er van de historische binnenstad vrij weinig nog over en heeft men het weer heropgebouwd en grotendeels gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden Neurenberg

In Neurenberg zijn veel verschillende bezienswaardigheden te vinden.
Er is voor ieder wat wils. Hieronder worden een paar bezienswaardigheden uitgebreid besproken
Keizerburcht en stadsmuren: Neurenberg heeft een rijke geschiedenis en dat is goed te zien aan de heropgebouwde oude, historische binnenstad. Deze wordt omringd door stadsmuren met 80 torens. Dit geeft een speciale sfeer aan alle bezienswaardigheden in de oude binnenstad, waardoor de geschiedenis weer tot leven komt. De keizerburcht geeft je echt een kijkje in de geschiedenis en er is ook een museum aanwezig
 
Het Kaiserburg Museum: hier worden de ontwikkelingen van wapens en verdedigingstechnieken uitgelegd. De oude binnenstad wordt in tweeën gesplitst door de Pegnitz rivier. Processen van Neurenberg Waar Neurenberg vooral bekend om staat, zijn de processen van Neurenberg. Deze strafprocessen zijn direct na de Tweede Wereldoorlog gehouden. Hierbij werden onder andere leiders van het naziregime, politieagenten, bankiers, artsen, juristen en ministers voorgeleid. De meeste hiervan zijn schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en hebben lange gevangenisstraffen of de doodstraf opgelegd gekregen.
Speelgoedstad:De stad staat ook bekend als de speelgoedstad. Het is de speelgoedhoofdstad van Europa met een jaarlijks terugkerende speelgoed beurs en een speelgoedmuseum. Er zijn veel verschillende soorten speelgoed te bezichtigen met het hele jaar door wisselende tentoonstellingen. Ook op het buitenterrein zijn er veel speelmogelijkheden aanwezig en worden er rondleidingen verzorgt.
Museum voor Kunst en Design: Ook de kunstliefhebbers hoeven niet stil te zitten. In Neurenberg is er een Museum voor Kunst en Design. Het gebouw is niet alleen interessant van de buitenkant, door de moderne architectuur, maar ook de kunstcollectie is zeer interessant. De collectie heeft werken van alle stijlrichtingen sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Nieuwe werken worden aangekocht, geschonken of geleend. Zo blijft de collectie altijd groeien en vernieuwend.
Handwerkerhof: In 1971 werd er achter de vrouwentoren het handwerkerhof aangelegd. In deze kleine ambachtsliedenhuisjes worden verschillende ambachten uitgevoerd, zoals glasblazers, goudsmeden, poppenmakers en bakkerij. In de bakkerij worden de traditionele koeken van Neurenberg gebakken.
 
De Lebkuchen. Deze gemberkoeken werden vroeger oorspronkelijk gemaakt door de lokale monniken. Tegenwoordig worden er verschillende soorten verkocht, met chocolade of een glazuurlaag erop.
 
Hauptmarkt met Frauenkirche en Schöner Brunnen Op de Hauptmarkt, het centrale plein in Neurenberg, worden dagelijks markten gehouden. Op de markt, van zo’n vijftig kramen groot, worden voornamelijk levensmiddelen, zoals biologische producten, kaas, honing, olijven en brood verkocht. En natuurlijk ook de beroemde Lebkuchen. Andere bezienswaardigheden op de Hauptmarkt zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Frauenkirche, en de Schöner Brunnen. De Frauenkirche heeft een bijzonder uurwerk. Als de klok ’s middags 12:00 slaat, komen er verschillende figuren van het uurwerk tevoorschijn en die geven een voorstelling. De Schöner Brunnen is een goudkleurige fontein, waar veertig figuren van het Heilige Roomse Rijk in verwerkt zijn.
Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief