Dortmund


Dortmund

Dortmund is een grote winkelstad (vergelijkbaar met Amsterdam) die in het westen van Duitsland, in het Ruhrgebied, ligt. Er zijn vele grote warenhuizen waaronder Karstadt, Kaufhof en Saturn. Uiteraard zijn er ook veel kleinere, gezellige winkeltjes te vinden.

Geschiedenis van Dortmund

De geschiedenis van Dortmund gaat meer dan 1000 jaar terug in de tijd. Rond 880 werd de plaats voor het eerst vermeld in documenten onder de naam Throtmani. In de tiende en de elfde eeuw lieten keizers en koningen in Dortmund een onderkomen bouwen, dit bracht uiteraard veel handel met zich mee. Dortmund groeide in de middeleeuwen uit tot één van de belangrijkere Hanzesteden dankzij zijn ligging aan de Hellweg met verbindingen tussen Duisburg en Paderborn. Tijdens de tweede Wereldoorlog zijn er veel gebouwen vernietigd door de sterke bombarderingen. Hierdoor zijn weinig historische gebouwen overgebleven. Wel zijn er een stel kastelen die nog te bezichtigen zijn: schloss Bodelschwingh, schloss Dellwig en Evinger schloss Dortmund. De lege plekken die zijn overgebleven zijn omgebouwd tot parken. Een aantal parken zijn: revierpark Wischlingen, Romberg park en Westfalen park.

Bezienswaardigheden in Dortmund

In Dortmund zijn er vele bezienswaardigheden. Hieronder de top 5:

 1. Bierbrouwerij museum (incl. een rondleiding door de grootste bierbrouwerij met proeven)
 2. Westfalenpark: mooi om te wandelen door bijvoorbeeld het Rosarium met 3.800 verschillende soorten rozen vanuit de hele wereld
 3. Dortmund Zoo: een grote groene dierentuin met een flinke variatie aan dieren
 4. Zeche Zollern II/IV: dit is een oude mijn en is een onderdeel van het Westfalisches Industriemuseum
 5. Kerstmarkten: de kerstmarkten in december zijn altijd een grote toeristen trekker.

Kerstmarkt in Dortmund

In december vindt u de grootste kerstmarkt van Europa in Dortmund. Deze bestaat uit meer dan 300 kraampjes en de grootste kerstboom ter wereld. De kerstmarkt begint al in november en gaat door tot eind december. De hele stad wordt omgetoverd tot een gezellig kerstdorp met verlichtingen en versieringen. Alleen hier is het mogelijk om kerstgroeten te versturen op kerstpapier met een speciale postzegel en stempel.

De openingstijden in 2015 zijn:
 • 19 november tot en met 30 december
 • Ma-do 10:00 – 21:00
 • Vr-za 10:00 – 22:00
 • Zo 12:00-21:00
 • 24 december 10:00 – 14:00
 • 26 december 12:00 – 21:00
 • 22 november en 25 december is de kerstmarkt gesloten

Vervoer naar Dortmund

Uiteraard is Dortmund te bereiken met de auto via de A31 of de A43 vanuit Enschede. Naast eigen vervoer is Dortmund ook goed te bereiken met de trein. Vanuit Enschede gaat er een rechtstreekse verbinding naar Dortmund centraal. Deze kun je boeken bij NS international vanaf € 19,-

Hotels in Dortmund
Dortmund is een veelbezochte stad, zowel toeristen als voor beursbezoeken. Het aanbod van hotels in de stad is dan ook groot toch kan het voorkomen dat je tijdens een drukke periode geen voordelige hotelkamers kunt vinden. Het is verstandig om van te voren de prijzen te vergelijken, dat kan onder andere bij de onderstaande hotel partners.
Een weekendje weg naar Dortmund is vooral leuk tijdens de kerstmarkten of gewoon voor een shopping trip.