Wanneer kun je het beste tanken in Duitsland

  1. Home
  2. Actueel
  3. Wanneer brandstof tanken in Duitsland

Wanneer brandstof tanken in Duitsland

Wanneer tanken in Duitsland

Wanneer moet je in Duitsland brandstof tanken? Dat zochten wij voor je uit en we vielen eerlijk gezegd van de ene verbazing in de andere. Waarom dat lees je hier verder.

In Duitsland veranderd de prijs van brandstof meerdere keren per dag. Niet alleen de olieprijs speelt een rol bij het bepalen van de prijs aan de pomp ook de invloeden zoals concurrentie, en de aanwezigheid van een tankshop bepalen de prijs.

De meeste pomphouders in Duitsland veranderen de prijzen van diesel, euro 95 en E10 tot wel 14 keer per dag. Uit een onderzoek is gebleken dat de brandstof aan het eind van de avond tussen 17.00 en 20.00 uur het voordeligst is.

Ook hier weer goed oppassen, een tankstation aan een weg waar ‘s avonds meer verkeer rijdt dan ‘s ochtends zou wel gek zijn om zijn prijzen extreem te verlagen. Andersom zal een tankstation aan een weg welke ‘s avonds juist rustiger is dan ‘s ochtends de prijzen wel verlagen.

Hoe later op de avond hoe goedkoper de brandstof

De meeste tankstations in Duitsland zijn tussen 6.00 en 20.00 uur geopend. Op dat moment is het aanbod is dus groter waardoor de tankstations tegen elkaar kunnen concurreren op prijs. Het gaat de tankstations in Duitsland namelijk niet meer om de verkoop van brandstof maar om de verkopen in de tankshop waarop de marges (en dus de winst) hoger ligt en voor een zeer groot deel bijdraagt in de omzet van het tankstation. Een Duitse tankshop is tegenwoordig net een kleine supermarkt, en in tegenstelling tot in Nederland verkoopt men in de Duitse tankshops wel bier en alcoholische dranken.

Gemiddeld kan het verschillen tussen ’s ochtends en ’s avonds tanken oplopen tot 10 cent per liter. Op een volle tank van 50 liter is dat al snel € 5,00.

In de onderstaande tabel zie het het verloop van de brandstof prijs in 24 uur op een willekeurige dag in December

wanneer tanken in Duitsland

Waar tanken?

Ook de ligging van het tankstation is bepalend voor de prijs, tankstations op de parkeerplaatsen langs de Autobahn zijn net als in Nederland gemiddeld 5 tot 10% duurder dan een tankstation wat verder van de snelweg ligt. Ook is eten en drinken een stuk duurder bij de tankstations langs de Autobahn. Reken zeker op 25% tot 100% meer voor een broodje of een kop koffie.

Ligt een tankstation aan een drukke weg naar een stad, waarbij er in de omgeving geen ander tankstation te vinden is dan zal deze pomphouder niet snel met zijn prijs zakken. Dit verschijnsel zie je ook bij de tankstations net over de grens, deze profiteren van de vele Nederlanders die komen tanken en kunnen zodoende de prijs een paar cent hoger maken dan een tankstation wat verder weg van de grensovergang. Ben je echter bij een doorgaande weg in een stad en zie je daar meerdere tankstations bij elkaar. Dan kun je rekenen op de laagste prijs. De tankstations concurreren namelijk op de laagste prijs. Dat is goed voor de zuinige consument.

Een andere tip zijn de tankstations bij grotere supermarkten, zij gebruiken een lage brandstofprijs als lokkertje. Let wel op of je met een Nederlandse betaalpas od creditcard kunt betalen.

Handige websites en Apps

Handige app voor voordelige brandstof in DuitslandMet de iPhone app met de naam 1-2-3 tanken kun je realtime de prijzen van de tankstations in Duitsland met elkaar vergelijken. Dankzij de integratie van Google Maps rij je zo naar het goedkoopste tankstation. De app heeft ook een handige functie waarmee je kunt zien wanneer de brandstofprijzen het laagst zijn.

Een zelfde app is er ook voor Android deze kun je vinden onder de naam Mehr tanken.

Beide apps gebruiken wel data. Tegenwoordig zou dat met de nieuwe roaming-regels voor internet in het buitenland niet mogen uitmaken.

De onderstaande websites geven realtime de prijzen van de brandstoffen aan. Dankzij een landelijk systeem van de Duitse concurrentie waakhond moeten tankstations wijzingen van brandstofprijzen binnen 30 minuten doorgeven aan dit centrale register.

• Clever Tanken
• Benzinpreis
• Benzinpreis Aktuell