Wandelen in de Harz


Wandelen in de Harz

Langste hangbrug in de HarzEindeloze wandelingen, oerbossen, en prachtig glooiende bergen en soms een stevig stukje klimmen. Dat zijn zo wat dingen die in mij op komen als in aan wandelen in de Harz denk. Op slecht een paar uur rijden van de Grens met Nederland ligt een waar wandelparadijs.

Of je nu gewoon een leuke korte wandeling wilt maken of gelijk met de rugzak mee en de wandelschoenen aan lange wandelingen wilt lopen. In de Harz kan het allemaal.

De Harz stond ooit synoniem voor de mijnbouw en de heksen in het gebied. De mijnwerkers zijn ondertussen verdwenen en de meeste mijnen en mijngebieden worden terug gegeven aan de natuur. Maar de heksen zijn er nog steeds in de Harz. De Harzer Hexen lenen zelf haar naam aan één van de langste wandelroutes van Duitsland.

De Harzer Hexenstieg

in 2018 werd deze wandeltocht van 94 kilometer uitgeroepen tot de mooiste wandeling van Duitsland. De wandeling begint in Osterrode of Thale en het eindpunt ligt dan of in Thale of in Osterrode. (net waar je begint natuurlijk) de Route is op te delen in 5 etapes. De wandeling is niet moeilijk al zijn er wel wat zwaardere passages en enkele alpine achtige etappes.

Deze wandeling is misschien niet geschikt voor het hele gezin, maar delen van de route nodigen zeker uit om met kinderen te lopen.

De Wandelroute loopt van het Oosten naar het westen en het zijn 94 indrukwekkende kilometers door een landschap vol mythes en mysteries. Je maakt kennis met de historie van de Harz, de mijnbouw en de heksen. De wandelroute is uitstekend gemarkeerd. De route wordt aangegeven met het symbool van een heks op een bezem op een groene achtergrond. Op de langere stukken zie je af en toe een wit geverfde heks op een boom.

De Hexenstieg loop je het beste tussen mei en oktober, hou er rekening mee dat het in het weekeind en bij mooi weer erg druk kan zijn op de Brocken. Dit hoogste punt van de Harz is voor veel inwoners van de regio een geliefd uitje.

Overnachten kan in een tentje langs de route, liever een goed bed onderweg? Dan zijn er [diverse hotels](/go/ te boeken. De route is ook georganiseerd te lopen. Terwijl jij loopt, wordt je bagage naar het volgende hotel gebracht. SNP actieve vakanties is een reisorganisatie met de georganiseerde wandeling in het reis programma.

Wil je de wandeling helemaal zelf lopen en heb je een GPS als begeleider voor de route dan kun je de GPS route op de website van Harzinfo downloaden (GPX bestand).

Harzer Grenzweg

Wandelen langs de grens in de HarzEen andere hele interessante wandeling is de Harzer Grensweg, de naam zegt het eigenlijk al je loopt namelijk bijna 100 kilometer langs de voormalige grens tussen West- en Oost Duitsland. tot 1989 was een groot deel van de bossen waar de wandeling doorloopt verboden gebied. Daardoor is een uniek stuk natuur ontstaan.

De wandeling laat je weer even stilstaan bij de koude oorlog en de tijd van de Berlijnse muur. De route loopt over smalle wandelpaden maar ook over oude betonplaatwegen waarover de bewakers en grenswachters zich veilig konden vervoeren.

Het begin van de wandeling ligt bij de grenstoren in Osterwieck en loopt door tot het grenslandmuseum in Tettenborn in de omgeving van Bad Sachsa.

Meer wandelingen in de Harz

De Harz is zoals je kunt lezen een perfecte plek voor een wandelvakantie. Er zijn nog veel meer leuke wandelingen in de regio. Dit artikel wordt dus continue voorzien van updates en nieuwe wandelingen.

Wil je georganiseerd een wandeling maken in Duitsland dan kun je terecht bij de wandelvakanties van SNP (onderdeel van de ANWB) zij hebben een groot aanbod van wandelingen in Duitsland. Waarbij je eigenlijk volledig wordt ontzorgd. Bekijk het SNP aanbod.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Google+

<a href=”https://www.snp.nl/snp/affiliate/tradetracker?tt=345_568693_91485_&amp;r=” target=”_blank” rel=”nofollow”><img src=”https://ti.tradetracker.net/?c=345&amp;m=568693&amp;a=91485&amp;r=&amp;t=html” width=”300″ height=”250″ border=”0″ alt=”SNP Wandelvakanties” /></a>