betalen en geld in Duitsland

 1. Home
 2. Betalen en geld in Duitsland

Betalen en geld in Duitsland

geldautomaat in DuitslandDat je overal in Duitsland met de euro kunt betalen is geen bijzonderheid meer, dat je niet overal kunt pinnen mag toch wel bijzonder worden genoemd in een modern land als Duitsland. Veel vooral kleinere winkels kiezen er voor om het geld nog steeds liever echt in de hand te hebben. Met kleinere winkels bedoel ik bijvoorbeeld een groenteboer, een Imbiss (cafetaria) en een sigaretten/tijdschriften winkel.  Al wordt het gebruik van een pinpas steeds algemener. Bij kleinere bedragen kan het voorkomen dat je een kleine bijdrage extra betaald omdat de banken in Duitsland verre van goedkoop zijn als het op het gebruik van pinautomaten aankomt.

 

Betaal tips in Duitsland

 • Neem altijd genoeg contanten mee, sta er niet raar van te kijken dat je niet kunt pinnen.
 • Geld opnemen bij een geldautomaat is vaak gratis, maar let goed op de automaat zelf. geldautomaten bij tankstations en in winkels rekenen soms bedragen tussen de € 2 en € 8 euro voor een geldopname.
 • Het gebruik van Credit Cards is in Duitsland niet overal mogelijk, alleen bij tankstations, grotere hotels en restaurants en winkelketens accepteren credit cards. Probeer bij de kleine zelfstandige winkels het gebruik van een credit card te beperken. Credit Card maatschappijen berekenen een aanzienlijke provisie door.

In Duitsland vindt je overal geldautomaten, vaak zijn de automaten bij een bank verwerkt in de hal van het bank gebouw. Aan de buitenkant vindt je dan een kastje waar je je pas in stopt en daarmee opent de deur dan.  Een geldautomaat wordt op zijn Duits ook wel Geldautomat of Bankautomat genoemd.

Gescheiden betalen

Het klinkt gek maar in Duitsland is het gebruikelijk dat ieder voor zich betaald. Een ober of kellner zal dan altijd vragen bij het afrekenen of je “zusammen oder getrennt” wilt betalen. Zodra je getrennt zegt komt er een kladpapiertje bij de hand en wordt alles per persoon uitgerekend zonder een diepe zucht of ander commentaar (zoals in Nederland)

 

Prijspijl Duitsland

De prijzen voor algemene levensmiddelen en eten liggen in Duitsland een stuk lager dan in Nederland. Veel Nederlanders in de grensstreek doen dan ook graag boodschappen bij de buren. Vooral vlees, drank, cosmetica, en wasmiddelen zijn opvallend voordelig in Duitsland. Vooral als je wat meer meeneemt kun je behoorlijk besparen. Vergeet ook niet de tanken in Duitsland. De prijzen van brandstof liggen ook tussen de 15% a 20% lager dan in Nederland.

 • Overnachten in een budget accommodatie: € 40
 • Overnachting in een 2 a 2 sterren hotel: € 80 – € 90
 • Kampeerplaats eenvoudige camping  € 15 – 20 per nacht
 • Kampeerplaats caravan met stroomaansluiting € 25 – € 40 per nacht
 • Vakantiehuisje € 40 – € 80 per nacht (afhankelijk van grote en luxe)
 • Eenvoudige maaltijd in een gasthof  (daghap): € 10 – € 12
 • Drie-gangen diner: € 22 – € 35
 • koffie specialiteiten € 2,50 tot € 3,50 (geen Starbucks)
 • Taxirit: € 10 (ongeveer 3 kilometer zonder luchthaven toeslag)
 • Bier: 0,5 liter € 3 – € 5  1 liter  € 8 – € 10
 • Frisdrank 0,3 liter € 2,50 – € 4

De prijzen zijn natuurlijk moment opnames en een gemiddelde voor heel Duitsland. in de grote steden vanzelfsprekend hoger en de prijzen voor accommodatie zijn seizoens afhankelijk.  Tijdens evenementen zoals het Oktoberfest in München. Liggen de prijzen een stuk hoger.

Fooien

Service en bedieningsgeld is in Duitsland eigenlijk altijd inbegrepen in de prijs. (tenzij anders vermeld) het geven van fooien is dus niet nodig maar… Het wordt wel gewaardeerd. Het is gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Bij een goede  service zou je zelfs 5% fooi kunnen geven. In een taxi rond je het bedrag af naar de eerste euro.

Betaal je in een restaurant met je pin-pas laat dan wat contant geld achter op de tafel. Zit je op een terras of in een Biergarten in een grote stad dan is het slim om gelijk bij het afrekenen van eerste ronde al een goede fooi te geven. Je blijft dan continue onder de aandacht van de ober of kelner. Vooral tijdens grote feesten zoals het eerder genoemde Oktoberfest werkt dit heel goed.

Center Parcs in Duitsland

Aqua Mundo Centerparcs Nordseekuste Duitsland

Voor een onbezorgde vakantie is Center Parcs in Duitsland natuurlijk ideaal. In Duitsland zijn zes prachtige parken te vinden. Alle parken liggen stuk voor stuk op de beste plekken. Wat dacht je van een wintersport weekendje in Winterberg? Dat kan vanaf het Park Hochsauerland.

Het nieuwste park van Center Parcs kun je vinden in de Alpen. Vanuit Park Allgäu ontdek je onder andere het prachtige kasteel Neuschwanstein.

Landal vakantieparken in Duitsland

Landal vakantieparken in Duitsland

Vakantieparken op de mooiste plekjes van Duitsland? Dat is Landal. De 10 parken liggen stuk voor stuk in de prachtige natuur en zorgen ervoor dat u optimaal kunt genieten van de rust en het comfort van uw eigen vakantiehuisje. De meest populaire parken zijn Landal Winterberg en het recent geopende Landal Eifeler Tor

Landal vakantiewoningen zijn zeer geschikt voor een vakantie naar Duitsland met het gezin. De fijne bungalows zijn voorzien van alle gemakken en voorzieningen.