Witte Glühwein een recept om van te genieten

Het is een typisch kerstmarkt drankje, een lekker warme Glühwein, al bij de eerste slok wordt je lekker opgewarmd en zodra de bekker leeg is begin je bijkant te zweten.

Het is een perfecte opwarmer tijdens een koude winterse dag. Glühwein wordt zoals het doet vermoeden van wijn gemaakt. De meeste glühwein-stalletjes op de kerstmarkten hebben een eigen ‘geheim’ recept want naast wijn zit er vaak ook een vruchtensap in en een mengsel van bijzondere kruiden, zoals kaneel, kruidnagel en kardemon.

Een alternatief op de bekende glühwein is de witte glühwein, deze zie je op steeds meer kerstmarkten. En eerlijk is eerlijk het is nog best lekker ook. Het klikt alleen een beetje gek om witte wijn warm te drinken. Bij witte glühwein zijn de ingrediënten natuurlijk anders dan bij de normale rode variant van deze mutmacher.

Witte glühwein kun je ook makkelijk zelf maken, beloof mij trouwens één ding, koop nooit kant-en-klare glühwein. Dat is echt bocht en zou eigenlijk alleen in de apotheek verkocht mogen worden op recept. Want je krijgt gegarandeerd hoofdpijn.

Het recept voor witte Glühwein

  • 500 ml Witte wijn
  • 100 ml appelsap (helder, Appelsientje)
  • 50 ml druivensap
  • 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels (bruine) suiker
  • citroen of het sap van 1 citroen
  • een stukje (3 cm) gember
  • beetje nootmuskaat
  • een paar kruidnagels
  • kaneelstokje
  • theelepel kardemom

Bereiding:

  • Maak de gember schoon en snij in dunne plakjes (kaasschaaf)
  • Maak de citroen en sinaasappel schoon, schil beiden en bewaar de schillen
  • Schraap de vanille uit het stokje
  • Giet alle overige ingrediënten in een ruime pan, voeg de schillen van de citroen en sinasappel toe samen met het vanille uit het stokje
  • Laat het goedje 2 uur zachtjes opwarmen, niet koken want anders verdampt de alcohol. zorg er voor dat alle suiker wel is opgelost.
  • Laat de gluhwein afkoelen tot een fijne warmte, zo komen alle smaken namelijk tot zijn recht.

Mag het allemaal wat sterker? Dan kun je nog een flinke scheut korn (Duitse Jenever) kunnen toevoegen, tijdens het opwarmen.

Prost!

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief