Het Zwarte Woud

Donkere bossen, heerlijke taart, een waanzinnig landschap en frisse lucht dat zijn zomaar wat steek woorden die in mij opkomen als ik aan het Zwarte Woud in Duitsland denk.

De Romeinen wisten het al, het bronwater werkt ontspannend en heilzaam voor lichaam en geest, dat maakt het Zwarte Woud de ideale plek voor kuuroorden waar er vele van zijn te vinden in dit prachtige stukje Duitsland. Deze kuuroorden zijn stuk voor stuk uniek en bieden naast familie plezier ook veel plekken om even lekker tot rust te komen.

Wie niet van kuuroorden houdt hoeft zich in het Zwarte Woud zeker niet te vervelen. Enkele bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten zal ik hieronder uitlichten.

Bezienswaardigheden Zwarte Woud

Het zwarte woud kenmerkt zich voornamelijk door de prachtige bossen en bergen, het maakt dit stukje Duitsland ideaal voor wandelen, fietsen en in de winster is het een fijne wintersportbestemming.

De watervallen van Triberg

Watervallen van TribergVlakbij het leuke stadje Triberg liggen de hoogste watervallen van Duitsland, in 7 treden raast het water ruim 163 meter naar beneden met een overdonderend geluid. Voordat het water naar beneden komt passeert het eerst een kleine waterkrachtcentrale waarmee de stad Triberg de eerst stad in Duitsland was met elektrische straatverlichting. Jaarlijks bezoeken ruim een half miljoen toeristen de watervallen van Triberg. Om de watervallen te mogen bekijken moet een kleine toegangsprijs betaald worden om de voorzieningen zoals wandelpadden en parkeerplaatsen te onderhouden. Meer informatie:Wasserfalle Triberg

Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Dit openlucht museum brengt je tot 400 jaar terug in de tijd, het park is in het bezit van zes prachtig gerenoveerde en gerestaureerde boerderijen uit het zwarte woud en zijn nog volledig ingericht volgens de tijd van toen. Ook de diverse molens zijn het bezichtigen waard. Als één van de weinige musea is hier nog een werkende houtzaagmolen te zien. Daarnaast worden er demonstraties broodbakken anno 1600 gegeven.

Meer informatie: nl.vogtsbauernhof.de

Waldkronenpad Waldkirch

Dankzij een ingenieuze constructie van staal en hout zijn bruggen gemaakt tussen de boomtoppen van het zwarte woud, op het hoogte punt loop je ruim 16 meter hoog tussen de boomtoppen. Na de wandeling nog zin in wat adrenaline? Dan ga je naar beneden met de snelste en langste glijbaan van Duitsland.

Toegang tot het boomkroonpad voor volwassenen € 5,50 en voor kinderen € 4,50 (prijs 2015) en voor de glijbaan € 2,00

Meer informatie: baumkronenweg-waldkirch.de

Kloosters en kastelen

Het noorden van het Zwarte woud is bekend vanwege de vele kastelen, burchten en kloosters. Het slot van Donaueschingen ligt bij de bron van de Donau, en is in Franse stijl gebouwd. De prachtige kasteeltuinen zijn een bezoek zeker waard.

In St. Blasien werd in de negende eeuw een kloosterkerk gebouwd, de Dom van St. Blasius wordt nu gebruikt als katholieke kerk. De Koepel heeft een doorsnede van 36 meter en is 62 meter hoog, Daarmee is zij de grootste dom aan de noordelijke Alpen. Tussen mei en oktober vinden er iedere woensdag rondleidingen plaats.

In Alpirsbach vindt je nog een oud klooster, een prachtig gebouw, heden ten dage zul je hier geen monniken meer aantreffen, echter is één ding wel bewaard gebleven en dat is de kloosterbrouwerij. Hier maakt men heerlijk Schwarzwalder bier volgens de principes van het Rheinheitsgebot met biologische producten. Niet voor niets werd het Alpirsbacher Klosterbrau Pils in 2010 uitgeroepen tot beste bier op de World Beer Award in London.

In Rust ligt Duitsland en Europa’s grootste pret en attractiepark, Europa Park is met ruim 90 hectare en 200 attracties een perfect dagje uit met het gezin. Het park bestaat uit diverse themawerelden en is geschikt voor iedere leeftijdscategorie. De 12 verschillende achtbanen zullen de adrenaline junkies onder ons zeker waarderen. Meer over Europa Park

Eten en Drinken in het Zwarte Woud

We noemde in het begin al de Schwarzwalder Kirschtorte, maar er is nog veel meer lekkers te krijgen in het Zwarte Woud. De Asperges, de hazenpeper en varkenschouder wordt in het Zwarte woud volgens oer oude recepten bereid, daar eet je je vingers praktisch bij op. Al dat lekkers eet je met een goede Duitse wijn natuurlijk, bijvoorbeeld een Rülander (wit) of een heerlijke rode wijn.

Accommodatie

De keuze in overnachtingsmogelijkheden is groot, de grote en toeristische steden hebben allemaal genoeg aanbod in hotels, de meeste hotels beschikken over voldoende voorzieningen zoals een zwembad.

Gasthofen zijn een betaalbaar alternatief voor de hotels in het zwarte woud. Veel boerderijen in het Zwarte Woud zijn aangesloten bij “Urlaub am Bauernhof” en dat is leuk voor gezinnen met kinderen, ze leren spelenderwijs hoe het leven op de boerderij is en mogen de boer en boerin helpen met het verzorgen en voeren van de dieren.

Kamperen is in het Zwarte woud zeer aan te raden, de voorzieningen op de meeste campings zijn goed. Verwacht geen entertainment of vermaak de meeste campings hebben als doelgroep wandelaars en levensgenieters.

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief