Dresden


Dresden

Dresden

Het voormalige oost-Duitsland kent vele steden die pas sinds enkele jaren echt ontdekt worden. Vooral na de hereniging van Oost- en West Duitsland ging de volle aandacht naar Berlijn en eigenlijk is dat best wel onterecht. Één van de onontdekte parels is Dresden. Dresden was de derde grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland, (Berlijn op 1, Leipzig op 2)

In 2018 is Dresden de twaalfde op de lijst van grootste steden in Duitsland en is de hoofdstad van de Freistaat Saksen.

Ligging van Dresden

Dresden ligt in de deelstaat Saksen, en aan de rivier de Elbe, Bestuurlijk gezien is de stad een “Kreisfreie stadt” De stad ligt in het uiterste Zuidoosten van Duitsland en grenst praktisch aan de Duitse buurlanden Tsjechië en Polen. Hoe je in Dresden komt leg ik hier onder uit.

Stukje geschiedenis van Dresden

Dresden

In 1485 vestigde de regerende familie Wettin zich in omgeving en maakte van Dresden een belangrijke stad. De familie Wettin is een Duitse Dynastie welke aan de wieg stond van diverse andere Europese dynastieën, telgen uit deze familie waren onder andere koning van Portugal, Bulgarije en Polen.

In de 18de eeuw veranderde Dresden in een Cultuur- en kunstcentrum en kreeg het al snel de bijnaam Elbflorenz afgeleid van de ligging aan de Elbe en Florence. Aan het einde van de 18de eeuw rond 1889 speelde dresden een belangrijke rol in de fotografische industrie. Dresden was de bakermat van vele vernieuwingen zoals de eerste spiegelreflexcamera en de kleinbeeldcamera.

In de 20ste eeuw was Dresden de thuishaven van het camera merk Praktica wat onder fotografie liefhebbers nog wel bekend is. Tijdens de tweede wereldoorlog bleef de stad lang ongeschonden op een paar kleine bombardementen voornamelijk op de plekken waar wapenindustrie was na gespaard. echter in de nacht van 13 op 14 februari voerde de Amerikanen en de Britten een zware luchtaanval uit waarbij meer dan 25.000 mensen het leven verloren en 75.000 woningen van de kaart verdwenen.

Na de tweede wereld oorlog wilde de communisten in Dresden van de stad de restanten van de stad ombouwen tot een socialistische metropool. Zo werden belangrijke monumenten ondanks de protesten gesloopt en enkele werden herbouwd zoals de Zwinger en de Semperoper.

Stedentrip naar Dresden

Je gaat je zeker niet vervelen in Dresden dat staat voorop, Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen en kijken hun ogen uit, maar ook liefhebbers van de barokke architectuur zullen Dresden koesteren.

Ben je meer van het winkelen. Dan heb je ook geluk want de winkelcentra in de stad zijn stuk voor stuk uniek en leuk om te bezoeken. Op culinair gebied wordt je tijdens je stedentrip naar Dresden ook verwend, meer dan genoeg lekkere restaurants vindt je namelijk in de stad. Wil je s’avonds ook nog de bloemetjes buiten zetten bekijk dan de Außere Neustadt daar vindt je voornamelijk hippe clubs en bars.

Bezienswaardigheden in Dresden

Ik schreef al dat je in Dresden veel prachtige gebouwen kun vinden. Ik hen een overzicht voor je geschreven met alle bezienswaardigheden in Dresden. Trek er gerust één of twee dagen vooruit om ze allemaal te bekijken. Het grootste deel ligt redelijk dicht bij elkaar en is lopend te bereiken.

De Altmarkt

Bruisend, sfeervol, romantisch, wat je ook noemt het past bij de Altmarkt in Dresden. De tientallen cafés en leuke winkels maken dit plein de ideale plek voor een middagje winkelen of gewoon om te genieten van een heerlijk terrasje. Op de Altmarkt vindt ieder jaar rond de decembermaanden ook één van de oudste kerstmarkt van Duitsland plaats. De Streizelmarkt mag ieder jaar rekenen op meer dan 2 miljoen bezoekers.

De Brülsche Terrasse

Dresden Brulsche terrassen

Wat vroeger een verdedigingswerk was voor de stad is nu een toeristische trekpleister van jewelste. Het wordt door de bewoners van Dresden ook wel het Balkon van Europa genoemd. Met ruim 500 meter lengte is het hier heerlijk flaneren en gewoon genieten van het prachtige uitzicht over de Elbe. Al lopend over de “Terrasse” kom je langs diverse prachtige bouwwerken zoals de Albertinum, de kunstacademie, het Ständehaus, en de Sekundongenitur.

De Frauenkirche

Frauenkirche Dresden

Je kunt er echt niet omheen, de laatgotische Liebfrauendom ook wel de Frauenkirche genoemd is gewoon een prachtig onderdeel van de skyline van Dresden. Van verre zie je al de twee torens met de groen/koperen koepels. Beide torens zijn 99 meter hoog. De kerk is prachtig om even te bezoeken.

Met de bouw van de kerk werd in 1468 begonnen en in 1488 werd de bouw afgerond. Let vooral op de prachtige glas-in-lood ramen en de op hout geschilderde afbeelding van Maria. Welke volgens de kenners de grootste ter wereld is.

Großer Garten

Weg uit de hectiek van de stad? zoek dan de Großer Garten op. Dit prachtig aangelegde park is het domein van rustzoekers, sportievelingen en gewoon wandelaars. De Symmetrisch aangelegde wandelpaden werden in Franse stijl aangelegd tijdens de tweede helft van de 17de eeuw. Ruim 100 jaar later werd het park vergroot en aangepast in een Engelse stijl.

In het park vindt je het barokke Paleis wat dienst heeft gedaan als museum voor de oudheden. Naast de bovengenoemde activiteiten kun je ook een ronde maken op de oude minitrein en bij de Carocavijver in het park kun je gezellig een roeibootje huren. Nog een opvallende verschijning in het noordwesten van het park is de Transparante fabriek van Volkswagen. 

Grünes Gewölbe

Gewölbe is kluis op zijn Duits, en groen dat is het zeker dat kun je wel zien als je hier binnen komt. in dit unieke museum vindt je één van de grootste collectie bijzondere sieraden en juwelen van Europa. Het Grunes Gewölbes werd in 1723 door Augustus de Sterke opgericht.

Semper Oper

Dresden semper operIk ben geen echte opera liefhebber, klassieke muziek kan ik wel waarderen dus op naar de Semper Oper, of te wel de Sächsische Staatsoper. Dit is namelijk de concertzaal van de Sächsische Staatskapelle Dresden. In 1838 werd begonnen met de bouw van dit monumentale gebouw. De bouwheer en architect van dit prachtige gebouw Gottfried Semper is ook de naamgever van de Opera.

Sigarettenfabriek van Yenidze

Hugo Zietz was een importeur van tabak uit de plaats Yenidze in Turkije. Van de tabak maakte hij (vanzelfsprekend) sigaretten. Om die sigaretten te maken had Hugo een Fabriek nodig. Dus bouwde hij in 1908 de sigarettenfabriek van Yenidze.

Het gebouw barst van de Oosterse invloeden, de minaretten dienden als de schoorstenen de glazen koepel is de plek waaronder de tabak lag te drogen. De bewoners van Dresden hadden in het begin veel problemen met het bouwwerk. De bezwaarmakers hadden vooral veel problemen met de ‘andere’ bouwwijze en waren bang dat het zou misstaan tussen de barokke en historische binnenstad.Toch kreeg Zietz zijn gelijk en werd het de fabriek gebouwd.

Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als restaurant, rookwaren worden er niet meer gemaakt. Gelukkig past het gebouw best goed bij de historische binnenstad en zien de inwoners van Dresden de fabriek nu als een goede aanvulling van de stad. 

Zwinger Paleis

Als je toch in Dresden bent kun je eigenlijk niet om het Zwingerpaleis heen. De inwoners van Dresden zijn maar wat trots op dit prachtige complex van paleizen en dat mogen ze ook zijn. Het Zwingerpaleis is gebouwd in opdracht van August de Sterke, een keurvorst van het toenmalige Saksen en Polen.

Als Architect nam hij Mattheus Daniel Pöppelman in de arm en deze was tevens de bouwheer van dit complex. De laat barokke bouwstijl is uniek aan de bouwwijze. Helaas werd de Zwinger tijdens de tweede wereld oorlog zwaar beschadigd. Direct na de tweede wereldoorlog in 1945 werd alweer begonnen met de wederopbouw van het Zwingerpaleis.

Pas in 1960 was de volledige restauratie gereed. Vroeger wat het Zwingelpaleis voornamelijk de plek voor diverse toernooien zoals Schermen, parades en mochten shows van vuurwerk niet ontbreken. Het paleis doet nu dienst als museum en is daarmee ook één van de grootste in Duitsland.

Enkele bijzondere kunstwerken in het Zwingerpaleis zijn is onder andere de Sixtijnse Madonna van Rafael en een collectie van historische wiskundige instrumenten zoals uurwerken, wereldbollen(globes) en astronomische instrumenten. Verder is er een uitgebreide collectie harnassen en oude pistolen te vinden in de Rüstka

Hotels in Dresden

Het aanbod van hotels in Dresden is zeer uitgebreid, met genoeg aanbod in het budget segment en voor de hotels met meer luxe kun je ook in Dresden goed terecht.

Jeugdherbergen/hostels

Ben je echt op een budgettrip dan vindt je in Dresden ook diverse jeugdherbergen, zoals de Jugendgästehaus Dresden, Cityherberge, Lollis Homestay of Mondpalast. de kamerprijzen beginnen in het laagseizoen rond de 16 euro. Je deelt dan wel een kamer met andere reizigers.

Budgethotels

De Ibis en Mercure hotels zijn ook vertegenwoordigd, de ligging van de hotels is praktisch en efficiënt. Een andere goede en nieuwe speler op de hotel markt is Motel-One deze budget keten biedt leuke design hotelkamer met alle basis voorzieningen voor een zeer scherpe prijs, daarbij is de locatie in Dresden echt perfect.

Normale hotels

Ook daar is genoeg keuze, Dresden heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een stad met status dus ook de diverse hotelketens in het vier en vijf sterren segment hebben een plek gevonden in de binnenstad van Dresden.

Top of the bill

Dat kan natuurlijk ook, gewoon je zelf even verwennen in een vijfsterren-hotel, kies dan voor het Suitess hotel, hier geniet je zowel van het uitzicht op de prachtige frauenkirche als van je haute-cuisine maaltijd. Hotels in Dresden kun je boeken via de bekende hotelwebsites, daarmee kun je gelijk de prijzen vergelijken en veilig betalen.

Hoe kom je in Dresden

Met de auto is Dresden ideaal te combineren met een stedentrip naar naar Berlijn. Het is namelijk best een heel stuk rijden, volgens google maps is de reistijd minstens 7 uur en de totale afstand ongeveer 750 km. Vanaf Berlijn is Dresden ongeveer 190 km en 2 uur rijden.

Met de trein naar Dresden is ook een optie, je moet wel een paar keer overstappen en de reistijd is ongeveer 9 uur vanaf Amsterdam. Ook hier is de reis weer perfect te combineren met een tussenstop in Berlijn.

Vliegen naar Dresden is de snelste optie. Sinds 2016 vliegt KLM dagelijks naar Dresden, wie optijd boekt kan al een retourtje vinden vanaf 99 euro. Kijk op Skyscanner voor de beste prijs. De vliegtijd naar Dresden is ogngeveer 1,5 uur. De S-bahn S2 verbindt de luchthaven van Dresden met de stad. De trein rijdt ieder half uur en de reistijd is ongeveer 20 minuten naar Dresden Hauptbahnhof.

Hotel in dusseldorf

Het aanbod hotels in Dresden is groot, de vraag naar een hotelkamer ook. Boek je hotel dus ook ruim van te voren dat scheelt veel geld. Onze voorkeur tref je aan bij onze hotel partner.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Germania hotel in MünsterBezoek je Dresden en zoek je een betaalbaar hotel? Vergelijk alle prijzen en hotels in Dresden en boek via Trivago altijd de voordeligste hotelkamers.