Miniatur WunderlandWarning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/p8471/domains/allesoverduitsland.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

Stel je Madurodam voor maar dan overdekt, dat is Miniatur Wunderland in Hamburg in een paar worden. Daar doen we deze bezienswaardigheid in Duitsland alleen wel te kort mee. Ik vind deze miniwereld namelijk veel leuker. In deze miniwereld tikt de klok namelijk een stuk sneller. Het wordt hier namelijk iedere 15 minuten nacht en dat geeft de Miniatur Wunderland ineens een heel ander perspectief.  Sommige delen komen dan echt tot leven. Bijvoorbeeld het voetbalstadion van HSV wat ineens vol in het licht wordt gezet van de schijnwerpers op het veld en het clublied van de voetbalclub wordt opgestart.

De Miniatur Wunderland is de grootste modelspoorbaan ter wereld. Nu speelde ik vroeger wel eens met mijn legotreintjes en als je dit éénmaal hebt gezien dan verbleekt eigenlijk alles. Er ligt namelijk meer dan 20.000 meter aan spoor. Zegge en schrijven dus 20 kilometer over een ruimte van nog geen 2300 vierkante meter.  Dat alles ligt in diverse thema werelden.

De werelden in het Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland Elbphilharmonie

De mensen achter Miniatur Wunderland bouwen in zogenaamde themawerelden, er zijn er op dit moment negen open voor het publiek en achter de schermen wordt gebouwd aan twee nieuwe themawerelden.  iedere themawereld is tussen de 200 a 300 vierkante meter groot.

Een deel bestaat uit de fictieve stad Knuffingen en heeft als bijzonderheid dat alle auto’s en andere voertuigen ook kunnen rijden. Vanzelfsprekend is Hamburg natuurlijk goed vertegenwoordigd. Niet alleen is de Hamburger haven tot in detail nagebouwd, ook de wereldberoemde Elbphilharmonie is aanwezig en rijkelijk voorzien van led-verlichting.  In totaal is alleen al aan de Elbphilharmonie meer dan 15.000 uur gewerkt en is het één van de duurste bouwwerken in het Miniatur Wunderland.

Algemene informatie

Miniatur Wunderland ligt in de Speicherstadt. Dit is sowieso al een bijzondere buurt om te bezoeken als je toch in Hamburg bent. De tentoonstelling is 365 dagen per jaar geopend en de openingstijden willen nog wel eens wijzigen. Je boekt je toegangskaartje bij voorkeur van tevoren. Je kunt dan een tijdslot kiezen zodat je zonder te wachten naar binnen komt. Op de website van Miniatur Wunderland staan de actuele openingstijden en de actuele wachttijd voor de kassa.  Wie trouwens boekt voor de minder populaire tijden krijgt op de toegangsprijs tot wel 20 %.

Omdat Miniatur Wunderland tot de populairste bezienswaardigheden in Hamburg hoort is het hier praktisch altijd druk. De ruimte is daarbij ook niet supergroot dus het aantal bezoekers wat per uur naar binnen mag, is dan ook begrensd vanwege de veiligheid.

Mindervalide bezoekers kunnen in het Miniatur Wunderland gebruikmaken van de lift, de meeste werelden zijn met een rolstoel bereikbaar. Eventueel is hulp van de medewerkers mogelijk 

De toegangsprijs is in 2024 voor volwassenen vastgesteld op € 20,00, kinderen tot 15 jaar betalen € 12,50. De prijzen zijn trouwens variabel, om de bezoekers beter te spreiden zijn de minder populaire bezoektijden goedkoper. Meer informatie over de tickets kun je vinden op de website van Miniatur Wunderland.