Ulm


Ulm

Je ontkomt er niet aan in Ulm, de kerktoren van de munster van Ulm is de hoogste ter wereld. De Vinger Gods domineert praktisch het hele centrum van de stad en is natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheid.

Er is meer te zien en te beleven in Ulm dat maakt de stad dus perfect voor een bezoek.

Bezienswaardighedenin Ulm

De historische binnenstad van Ulm heeft veel te bieden, een veelvoud aan historische bezienswaardigheden zoals het historische raadhuis van Ulm met de bijzondere beschilderingen. De historische binnenstad welke met veel liefde voor detail is gerestaureerd. De binnenstad laat zich het beste omschrijven als een stad met karakteristieke vakwerkhuizen, smalle steegjes, en de bruggen over de rivier de Blau. Tel je daarbij de liefdevolle decoraties van de bewoners op en je uitnodiging voor een stadswandeling heb je te pakken.

Schiefes Haus

Aan de voet van de Staufermauer ligt het Schiefe Haus. Deze woning werd sinds de 14de eeuw verbouwd en voorzien van de nodige uitbouwen waardoor het huis het scheefste huis ter wereld is. Sinds de laatste renovaties in 1995 is in het huis een hotel gevestigd. Het staat in het Guiness Book of records als het scheefste hotel ter wereld.

Rathaus Ulm

Praktisch naast de Münster van Ulm (de kerk) ligt het Ulmer Rathaus. Je hebt niet heel veel moeite nodig om dit prachtig beschilderde gebouw te herkennen. Het raadhuis is voorzien van prachtige fresco’s uit de vroege Renaissance.

Het eerste deel vanhet Raadhuis werd in 1370 gebouwd als kaufhaus. 50 jaar later werd het al snel omgedoopt tot Raadhuis van de stad.

In de 15de eeuw werden de ramen in het raadhuis voorzien van gotische kozijnen en schilderingen van zes keurvorsten. De rijkversierde astronomische klok werd in 1520 aangebracht.

Helaas bleef het raadhuis niet helemaal ongeschonden in 1944 brandde het grootste deel van de binnenzijde uit.

Ulmer Münster

161 meter hoog; in binnen- en buitenland een synoniem voor de stad Ulm dat is de kerktoren van de Münster van Ulm. Zoals al gezegd, is de kerktoren de hoogste ter wereld. Wie de 768 treden van de trap wil bedwingen wordt beloond met een majestueus uitzicht op de regio vanaf het 143 meter hoge uitzichtplatform.

De eerste steen van de kerk werd op 30 juni 1377 gelegd. Op dat moment was het besef er nog niet dat de Münster plek kon bieden aan meer dan 20.000 mensen. Stel je voor dat in de 13de en de 14de een bezoek aan de kerk een groot veiligheidsrisico was. De kerk lag namelijk niet binnen de stadsmuren van de stad.

De kerk van binnen bekijken is zeker aan te raden, het is onvoorstelbaar om te zien dat de mens in de 15de eeuw een gebouw van deze grote kon bouwen zonder de technische hulpmiddelen die we nu kennen. Besef je ook dat de bouwheren al vanaf het begin wisten dat zij het gebouw nooit af zouden zien.

Pas in 1890 en dat is 513 jaar na het starten van de bouw werd de kerk opgeleverd. Ondertussen is de kerk een geliefde plek voor kerkdiensten. Meer dan 1.000 kerkdiensten en andere diensten worden jaarlijks in de Münster van Ulm gehouden.

Stadsmuur van Ulm

De stadsmuur van Ulm werd aan het eind van de 14de eeuw gebouwd met als doel te stad te beschermen tegen vijandige legers en andere raddraaiers. Vandaag de dag is de Stadsmuur een geliefde wandelpromenade langs de Donau, het Bastion Lauseck en de diverse cafés en restaurants.

Fischer- und Gerbeviertel

Prachtig gelegen aan de monding van de Blau in de Donau is het fischer- und Gerbeviertel één van de belangrijkste delen van de historische binnenstad van Ulm. Bezoekers kunnen een prachtige oude binnenstad verwachten met smalle steegejs, bruggen, en de typische vakwerkhuizen. Wat ooit de woningen waren voor de handwerkers en vissers is nu een wijk vol met restaurants, galerijen, en kleine vakwinkeltjes met een uitzonderlijk aanbod aan leuke cadeaus en souvenirs.

Overnachten in Ulm

Het aanbod hotels en bed & Breakfast plekken in Ulm is groot. Toch is het verstandig om tijdens het hoogseizoen een hotelkamer te reserveren. Wie slim is vergelijkt eerst de prijzen via Trivago je weet zeker dat je dan de beste aanbieding hebt gevonden.

Ulm kent ook een aantal bijzondere hotels zoals het eerder genoemde Schiefes Haus wat het scheefste hotel ter wereld is. Op Booking.com kun je de hotels in de stad direct boeken.

Vlakbij Ulm ligt ook één van de grootste vakantieparken van Duitsland. Center Parcs park Allgäu ligt op nog geen 50 km van de stad.

Hoe kom je in Ulm

De auto is voor vele van ons natuurlijk de makkelijkste manier, hou er wel rekening mee dat de binnenstad van Ulm een milieuzone is. Je mag de stad dus alleen in met een groene milieusticker

Vanaf Utrecht is Ulm ongeveer 670 kilometer rijden, de snelste route gaat via een groot deel van de A3 en de A67 autobahn richting Stuttgart.

Trein

Ulm is aangesloten op het netwerk van hoge snelheidstreinen. De snelste optie vanaf Utrecht is 5,5 uur. Een treinkaart kun je via NS Internationaal makkelijk online kopen.

<iframe src=”http://ti.tradetracker.net/?c=943&amp;m=439587&amp;a=91485&amp;r=&amp;t=custom” width=”250″ height=”550″ frameborder=”0″ border=”0″ marginwidth=”0″ marginheight=”0″ scrolling=”no”></iframe>