Algemene informatie Duitsland (2024)


Duitsland doet al heel wat jaren mee in de top vijf van populaire vakantiebestemmingen. Zowel in de wintermaanden als in de zomer is het grootste buurland van Nederland populair. Daarom een handige pagina met algemene informatie over Duitsland.

Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Duitsland handig verzameld. We zorgen regelmatig voor updates en omdat we zelf vaak in Duitsland onderweg zijn is de informatie altijd actueel en passen we deze aan zodra er zich wijzigingen voordoen. Print deze informatie uit en stop het bij je reispapieren, ik heb namelijk ook alle belangrijke telefoonnummers en adressen voor je opgezocht.

Mocht je onverhoopt toch iets zien wat niet klopt, neem dan even contact met ons op via het contactformulier. We passen dan zo snel mogelijk de fouten aan.

Handige telefoonnummers in Duitsland

Ik hoop het natuurlijk niet, maar mocht je toch ooit problemen krijgen in Duitsland en je hebt één van de hulpdiensten nodig dan ben je in Nederland gewend om 112 te bellen. Dat kan in Duitsland ook. Net als in Nederland word je dan doorverbonden naar de juiste hulpdienst. Zorg er wel voor dat je weet waar je bent. Niet altijd is het direct mogelijk om je locatie te bepalen waar je vandaan belt in Duitsland.

Belangrijke Telefoonnummers in Duitsland

112 is het noodnummer voor de brandweer (Feuerwehr)
110 is het nummer voor de politie (Polizei)
112 is het nummer voor de Ambulance (Rettung)

116 117 Huisarts nooddienst
116 116 Blokkeer je creditcard direct

22 22 22 ADAC de Duitse versie van de ANWB (ook bereikbaar onder 089 20 20 4000)

Veiligheid en criminaliteit

Veiligheid en criminaliteit - Algemene informatie over Duitsland

In vergelijking met de andere Europese landen is Duitsland een veilig land. Natuurlijk komt kleine criminaliteit ook in Duitsland voor. Helaas zijn er in Duitsland zakkenrollers actief en ander gajes wat van je spullen moet afblijven.

Vooral op de drukke plekken in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen komt het helaas voor dat men graag gebruikmaakt van de onwetendheid van de toeristen. Verder zijn er natuurlijk altijd wijken en buurten waar je beter niet komt met je dure camera of telefoon. Deze wijken liggen doorgaans niet in de buurt van een toeristische hotspot.

De Politie is Duitsland zichtbaar aanwezig in alle grote steden. Mijn ervaring met Duitse politieagenten is dat ze vriendelijk zijn doch ook streng en rechtvaardig. Behandel een agent in Duitsland altijd met wederzijds respect, gebruik geen scheldwoorden, het beledigen van een agent (al is dat door je middelvinger op te steken) is in Duitsland geen lichtzinnige uiting en kan vervelend aflopen en je vakantie behoorlijk verpesten.

Ik ben vaak in Duitsland en wat me vooral opvalt, is de zichtbaarheid van de politie. Zowel overdag als ’s avonds zijn ze aanwezig in de grote steden en in de dorpen.

Ook bij kleine verkeersovertredingen word je vaak direct op je gedrag aangesproken. Een verkeersboete (ook wel een Knöllchen genoemd) moet je ook direct betalen. Dat moet cash en soms hebben ze agenten een pinautomaat bij zich. Een ritje naar een geldautomaat is vaak onderdeel van de service. Kun je de boete niet direct betalen dan krijg je een boete thuis gestuurd, deze is vaak duurder.

Lees alles over: verkeersboetes in Duitsland

Gezondheidszorg

Ik hoop natuurlijk dat je tijdens je vakantie in Duitsland geen ziekenhuis of dokter moet bezoeken. Mocht het wel nodig zijn dan is het goed om te weten dat het Duitse gezondheidssysteem van hoge kwaliteit is. Het werkt wel een beetje anders dan in Nederland.

Naast normale ziekenhuizen zijn er in Duitsland namelijk ook veel privéklinieken. Over privéklinieken ga ik het niet hebben. Wel over de ziekenhuizen.

Ieder Bundesland heeft meerdere krankenhauser hier kunnen bijna alle normale behandelingen worden gedaan. In de meer afgelopen dorpen kun je voor veel ingrepen ook terecht bij de huisarts. Deze praktijken zijn soms net een polikliniek waar men “kleine reparaties” om het zo te benoemen kan uitvoeren.

Is het wat gecompliceerder dan word je overgebracht naar een Unfallkrankenhaus. Daar kom je dan terecht op de eerste hulp (Erste Hilfe) en word je verder behandeld.

Neem altijd contact op met je reisverzekering, misschien hebben ze andere afspraken. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op de achterkant van je zorgpasje.

Apotheken

Nog iets op gezondheidszorg gebied wat iets anders is geregeld dan in Nederland zijn de apotheken. Alleen een apotheek mag medicijnen verkopen. In Duitsland valt praktisch alles wat met je gezondheid te maken heeft onder medicijnen. Aspirine, Ibuprofen, en hoestdrankjes krijg je in Oostenrijk niet bij een drogist. Daarvoor moet je echt naar een apotheek.

Apotheken zijn in Duitsland van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur geopend (soms wel een middagpauze) en op zaterdag van 8 tot 12 uur.

Heb je medicatie nodig op een zondag of ’s avonds laat? Kijk dan eerst op de website Aponet, hier kun je direct de apotheek vinden die open is en een zogenaamde “notdienst” draait. Hou er rekening mee dat er extra kosten in rekening gebracht kunnen worden voor medicatie buiten de openingstijden.

De meeste huisartsen in kleine dorpen waar een apotheek niet in de buurt is hebben vaak ook een beperkt assortiment aan medicijnen in huis. Deze dien je wel contact af te rekenen.

Ambassades in Duitsland

Altijd vervelend als je paspoort of ID-kaart verdwenen is. Mocht je er toch eentje nodig hebben, dan kun je terecht bij de Ambassade in Wenen.

Nederlandse en Belgische Ambassades in Duitsland

Nederlandse Ambassade

Klosterstraße 50
10179 Berlijn
Meer informatie en openingstijden op Nederlandwereldwijd.nl

Belgische Ambassade

Jägerstrasse 52-53 
10117 Berlijn
Meer informatie en openingstijden: Diplomatie.belgium.be

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook nog een consulaat in München en in Düsseldorf. Hier kun je niet terecht voor identiteitspapieren. Deze hebben puur een formele handelsfunctie.

Mobiele netwerken

In de meeste steden in Duitsland is een 5G-netwerk actief en wordt actief gebouwd aan de verdere uitrol van het 5G-netwerk. Voor 2024 moet in het grootste deel van Duitsland een volledig dekkend 5G-netwerk operationeel zijn.

Er zijn drie grote aanbieders in Oostenrijk en tientallen kleinere aanbieders die gebruiken van het netwerk van één van de drie grote aanbieders. Het mobiele internet is in de steden razendsnel. Op het plattenland en in minder dicht bevolkte gebieden kan het bereik soms wat minder zijn. Probeer dan te wisselen tussen de netwerken. Met een Nederlandse of Belgische Simkaart en je roaming geactiveerd moet dat kunnen.

Telekom, Vodafone en 02 zijn in Duitsland de netwerkaanbieders. Je kunt Telekom het beste vergelijken met het Nederlandse KPN.

Reisdocumenten

Duitsland is één van de oprichters en deelnemers van het Verdrag van Schengen. Net als Nederland en België. Dat betekent dat je geen reisdocument nodig hebt om de grens te passeren. Nu wordt er echter wel streng gecontroleerd bij de grenzen tussen Oostenrijk en Duitsland in verband de toegenomen stroom vluchtelingen.

Toch is het verstandig om je Legitimatiebewijs of je paspoort mee te nemen. De politie kan er altijd om vragen en als je je niet kunt legitimeren is dat een grond om je aan te houden, zodat op het politiebureau alsnog je identiteit kan worden uitgezocht. Deze dienstverlening is in de regel niet gratis.

Taal en dialect in Duitsland

Duits is de officiële taal in Duitsland. Iedere regio heeft een eigen dialect en dat maakt het soms lastig om Duitsers in het noorden of in het zuiden van Beieren te verstaan. Kom je er niet meer uit vraag dan of ze Hochdeutsch willen praten.

Gelukkig spreken steeds meer Duitsers ook wel een aardig woordje Engels, vooral bij toeristische bezienswaardigheden en in restaurants, hotels en musea.

Meer en meer musea en bezienswaardigheden in Duitsland werken met een zogenaamde audioguide. Een klein apparaatje in de vorm van een telefoon waarbij je kunt luisteren naar een soort van virtuele gids. Deze audioguides zijn vaak ook in het Nederlands beschikbaar.

Banken en geldzaken

In Duitsland betaal je met de euro, geld wisselen is dus niet meer nodig. Wel opvallend is dat in Duitsland de 1 en 2 cent muntjes nog volop gebruikt worden. Dus voor je het weet zit je portemonnee weer vol met koper.

Banken zijn er in Duitsland in overvloed. Zelfs het kleinste dorp heeft we een bank of een steunpunt van een bank. Bekende namen in de Duitse bancaire sector zijn de Sparkasse, de Deutsche Bank, en de Commerzbank. Deze banken zijn in heel Duitsland goed vertegenwoordigd. Verder zijn er nog diverse regionale banken.

Lees ook: Alles over betalen in Duitsland

Let bij geldopnamen goed op de openingstijden. In Duitsland is het namelijk vrij gebruikelijk dat de geldautomaat binnen in de bank staat. Omdat deze bankautomaten een makkelijk doelwit zijn voor plofkrakers hebben veel banken besloten om in de avond- en nachtelijke uren de bankgebouwen af te sluiten.

De Duitsers zelf betalen vaak contant. Volgens een recent onderzoek betaald zeker 70% van de Duitsers kleine bedragen cash (dat noem je bar). Bij veel kleinere winkels en in restaurants kun je ook niet met je betaalpas (karte) betalen. Ook sommige restaurants hebben geen pinautomaat. En bezoek je de kerstmarkten in Duitsland dan is contant geld echt noodzakelijk voor een glühweintje.

Creditcards

De gebruikelijkste creditcards zoals Mastercard en Visa worden in Duitsland algemeen geaccepteerd. De wat exclusievere kaarten zoals Diners en American Express zijn niet altijd even populair in Duitsland zorg dus altijd voor een alternatieve creditcard als je één van deze twee bijzondere kaarten bij je hebt.

Vraag vooraf wel even of Creditcards worden geaccepteerd. Niet iedere ondernemer is er namelijk blij mee. Bij alle tankstations langs de autobaan worden alle creditcards wel geaccepteerd.

Roken in Duitsland

Roken mag alleen nog buiten en op speciaal aangegeven plekken. In openbare gebouwen en het openbaar vervoer is roken niet toegestaan. Roken in een restaurant of café is niet toegestaan, alleen op het terras. Sta er trouwens niet raar van te kijken dat er toch gerookt wordt door de stamgasten.

Sigaretten en andere tabaksproducten mogen alleen verkocht worden bij een tabakswinkeltje en bij een tankstation. De prijzen van tabak zijn in tegenstelling tot Nederland vrij. Dus het kan zomaar zijn dat een pakje peuken bij het tankstation langs de autobaan een paar euro duurder is. Toch ligt de prijs een stuk lager dan in Nederland.