Hamburg

Een Hanzestad, een wereldstad en een „freie stadt”, dat zijn drie kernbegrippen die Hamburg kunnen samenvatten. Een wereldstad, want Hamburg is de tweede grootste metropool van Duitsland, (na Berlijn) en telt ruim 1.7 miljoen inwoners.

Een Hanzestad, want door de gunstige ligging aan de Elbe is de stad voor enorme zeeschepen bereikbaar, en een Freie stadt omdat het nergens en van niemand afhankelijk is en de stad in tegenstelling tot veel andere Duitse steden een eigen koers vaart. De bescheiden trots van de inwoners is meer dan terecht, de sfeer en de charme van de stad is internationaal en vol tradities.

Ligging

De havenstad Hamburg ligt in het noorden van Duitsland, aan de mondingen van de Bille, de Alster en de Unterelbe welke ongeveer 100 kilometer noordelijker in de Noordzee uitmond. Dankzij deze rivieren is Hamburg uitgegroeid tot een havenstad van formaat welke makkelijk kan concurreren met steden zoals Rotterdam en diverse Franse havensteden.

Dankzij de vele rivieren en kanalen is Hamburg de stad met de meeste bruggen in Europa, exacte cijfers zijn niet bekend maar volgens schattingen kent de stad meer dan 2.500 bruggen. Niet meegeteld zijn de bruggen waar het Hamburger U-bahn (metro netwerk) gebruik van maakt. In tegenstelling tot een normale metronetwerk bevind in Hamburg een groot deel van het netwerk zich bovengronds op bruggen.

Hamburg is niet alleen voor de scheepvaart een belangrijk knooppunt, ook veel autobahnen kruizen en komen samen in de omgeving van Hamburg dat maakt de stad vooral interessant als doorgangsroute richting Scandinavië en het Noordoosten van Duitsland.

Klimaat

Hamburg ligt in een gematigd warme klimaatzone, mede door de invloeden van de Noordzee is het in de zomer koeler dan verder landinwaarts en zijn de winters weer milder dan gebruikelijk in Duitsland.

De warmste maand in Hamburg is Juli met een gemiddelde van 17,4 C en de koudste maand is Januari met gemiddeld 1,3 C. Verder is Hamburg één van de natste steden van Duitsland, met gemiddeld 773 mm neerslag en heeft Hamburg veel hinder van mist gedurende 52 dagen per jaar.

Men spreekt van “Hamburger schmuddelwetter” wanneer het in de winter stormachtig wordt.

Cultuur

Meer dan 60 theaters, 100 muziekclubs, 60 musea, 280 muziekuitgevers, en meer dan 200 bedrijven die zich bezighouden met muziek. Daarnaast nog 10.000 zelfstandige en geregistreerde kunstenaars. Bioscopen zijn er in overvloed, wekelijks worden er 30 programma’s gemaakt.

De verantwoordelijke dienst voor Cultuur evenementen in Hamburg telt jaarlijks ruim 10 miljoen!! bezoekers voor openbare tentoonstellingen en ruim 4.5 miljoen theaterbezoeken.

Musicals

Hamburg mag zich plaatsen in een top 3 van grootste musical steden ter Wereld, samen met New York (Broadway) en London. De grootste organisator van Musicals in Hamburg is Stage Entertainment met drie grote Theaters waaronder het TUI Operettenhaus, Der Neuen Flora en het Theater im Hafen beschikt zij over meer dan 4.000 zitplaatsen.

Daarnaast kent Hamburg nog diverse kleine theaters zoals het St. Pauli Theater en het Delphi Showpalast. Dat Hamburg de grootste kweekvijver voor aanstormend musical-talent is is goed te merken aan het aanbod van theater en musical opleidingen. Waaronder de musical academy van Joop van den Ende.

Bezienswaardigheden

Hamburger Kunsthalle

Meer dan 13.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte verdeeld over die met elkaar verbonden kunsthallen gelegen tussen het centraal station van Hamburg.

Het zwaartepunt van de collectie ligt bij de kunst uit de 19de eeuw. Daarnaast beschikt het museum over een omvangrijke collectie oude meesters en moderne kunst. Naast een uitgebreide kunstcollectie is er ook een riante boekenverzameling, de bibliotheek van de kunsthalle heeft meer dan 175.000 boeken waaronder meer dan 3.000 geïllustreerde en kunst boeken. Openingstijden:

dinsdag tot zondag: 10:00 tot 18:00

donderdag: van 10:00 tot 21:00
Maandag: gesloten
Toegangsprijs:
volwassen: € 12,- Met korting € 8,- Familiekaart:€ 18,-

Website:http://www.hamburger-kunsthalle.de

Alte Elbetunnel (St. Pauli Elbtunnel)

In 1911 werd de St.Pauli Elbetunnel geopend, en sinds 1975 bij de opening van de neuen Elbtunnel ook wel de Oude Elbtunnel genoemd De tunnel loopt onder de Norderelbe door, en heeft een lengte van precies 426,50 meter en verbindt daarmee de de noordelijke haven met het Elbinsel Steinwerder.

Het bijzondere aan de tunnel is dat je eerst met een lift (of voor de sportievelingen onder ons met de trap) 24 meter naar beneden gaat. Vervolgens liggen daar twee tunnelbuizen.

Auto’s gaan met een speciale lift naar beneden (let op tol). Bij de oostelijke ingang is een prachtig mozaïek aangebracht en een uitleg over de tunnel. Bijzonder aan de tunnel is dat de wanden zijn betegeld met een witte geglazuurde wandtegel waardoor de tunnel zeer licht aandoen zodat het voeren van verlichting niet nodig is. De tunnel is 24 uur per dag (behalve op 31 december tussen 21.00 en 4.00) gratis toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Hamburg Museum

Alles wat je moet weten over het ontstaan van Hamburg vindt je in het voormalige museum fur Hamburgische Geschichte, of te wel het Hamburg Museum. Op bijzonder leuke wijze loop je vanaf het ontstaan van de stad door naar de huidige tijd. Je leert alles over de verhalen van de stad, het leven in een Hanzestad en de piraat Klaus Niklaus Störetebeker één van de beroemdste zeerovers van Duitsland. Natuurlijk staat het museum ook stil bij Hamburg tijdens de tweede wereldoorlog en zelfs het bezoek van de Beatles aan de havenstad ontbreekt niet in de tentoonstelling.

 Openingstijden:
dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 17:00
zondag van 10:00 tot 18:00
maandag gesloten
Toegangsprijs:
€ 7,50 (vanaf 18 jaar, onder de 18 gratis toegankelijk)

Adres: Holstenwall 24, 20355 Hamburg

Hamburgse Vismarkt

Wil je de vismarkt van Hamburg meemaken, dan moet je op zondag vroeg opstaan, in de zomer begint de handel in verse vis en andere verse producten zoals groente, fruit en bloemen al om 5.00 uur.

Rond de klok van half tien zijn de meeste handelaren al weer los van hun verse producten en sluit de markt. In de winter periode opent de markt 2 uur later. Rondom de markt zijn diverse leuke ontbijtcafeetjes te vinden. Een typische delicatesse uit Hamburg is een pekelharing met een lekkere Schnapps.

De Haven van Hamburg

Een havenstad bezoeken zonder een havenrondvaart, dan heb je echt iets gemist. Hamburg is de op twee na grootste haven van Europa en staat in de top drie met Rotterdam en Antwerpen De meeste havenrondvaarten beginnen bij de Landungsbrücke aan de Elbe vlak bij de Alter Elbtunnel. Jaarlijks lopen 13.000 zeeschepen de haven van Hamburg binnen, van klein tot gigantisch groot.

Hamburg beschikt over een grote cruise terminal waar de grootste cruiseschepen met gemak kunnen aanleggen. Verder behoord de containerterminal tot de modernste ter wereld. Dit zijn allemaal bezienswaardigheden die je vanaf een rondvaartboot kunt bekijken.

Speicherstadt

Het grootste met elkaar verbonden pakhuizen complex, dat is de juiste beschrijving voor de Speicherstadt, al meer dan 100 jaar worden hier hoogwaardige goederen zoals koffie, thee, kruiden en cacao opgeslagen en verhandeld.

De Speicherstadt is helemaal op zijn mooist als de schemering invalt, de kanalen, de prachtige gebouwen uit baksteen met de opvallende torentjes en gevels veranderen dan in een romantische idylle. Aan te raden is om een stadswandeling met een gids te volgen in de Speicherstadt. Dat maakt het allemaal nog begrijpelijker. Een bezoek aan het Hamburg Dungeon Museum laat de donkere kanten van de Speicherstadt zien met griezel garantie.

Hafencity

Waarschijnlijk het grootste en meest bijzondere stadsontwikkelingsproject van Europa. De ontwikkeling van Hafencity tussen de Speicherstadt en de haven op een voormalig haven terrein is een architectonisch hoogtepuntje. Sinds 2010 is de nieuwe concerthal van de Elbphilharmonie welke is gebouwd op een oud cacao-pakhuis een aanrader, zodra het gebouw voltooid is in 2017 biedt het een prachtig 360 graden uitzicht over de stad en de haven. Hafencity is nog project in wording, niet alles is dus al af, de verwachte oplevering van het project is in 2025.

De Alstermeren

Midden in de stad aan de rand van de Neustadt ligt een reusachtig meer, omgegeven door bossen, parken en prachtige wandelpadden en toch het stadscentrum op loopafstand. Het meer had vroeger een functie als opslag van drinkwater voor de stad door de toevoer van fris water uit de rivier de Alster. Een rondje om de Alster Außen see is ongeveer 8 kilometer, je loopt of fiets langs diverse leuke terrasjes waar het prettig uitrusten is. Bij het meer zelf kun je bootjes, kano’s of waterfietsen huren.

De Reeperbahn

Misschien wel de meest overschatte toeristische attractie van Hamburg, deze 930 meter lange straat gelegen in de wijk sankt Pauli maakt deel uit van het grote entertainment gebied. Jaarlijks weet de omgeving rondom de Reeperbahn enkele honderdduizenden toeristen te trekken.

De Reeperbahn dank zijn bekendheid aan de vele strip en nachtclubs, de bordelen en het prostitutie beleid wat wel wat weg heeft van de Amsterdamse Wallen. Met als enig verschil dat daar waar de prostitutie werkelijk plaats vindt de straat niet toegankelijk is voor personen onder de 18 jaar (Herbertstraße)

Winkelen

Shop till your drop, of op zijn Duits Shoppen ohne ende, dat is Hamburg namelijk. Alle bekenden merken zijn vanzelfsprekend vertegenwoordig in Hamburg, net als de grote warenhuizen van Karstadt en Galleria Kaufhof. Lees hier verder over shoppen in Hamburg

Hoe kom je in Hamburg

Vanaf Utrecht is Hamburg ongeveer 4 uur rijden via de A1 met de trein is de reistijd ongeveer 5 uur, en dien je twee keer over te stappen (Enschede en Münster) zie NS international voor meer informatie.

Vliegen naar Hamburg is de snelste optie als je de reistijd van en naar schiphol niet meerekent. Binnen 60 minuten vlieg je van Schiphol naar de internationale luchthaven van Hamburg. Zowel Germanwings als KLM vliegen rechtstreeks op Hamburg. Door de stevige concurrentie liggen de prijzen laag.

Parkeren in Hamburg

Parkeren is in Hamburg dankzij een elektronisch volgsysteem eenvoudig. De verkeersborden geven precies aan hoeveel vrije parkeerplaatsen er nog zijn. Het voordeligst parkeer je op een park & Ride terrein, je parkeert je auto en gaat met het openbaar vervoer verder. In de binnenstad lopen de tarieven al snel op richting de € 2,50 per uur het dagtarief varieert een beetje tussen de € 12,00 en € 24,00. Parkeren bij een hotel is vaak aanzienlijk duurder.

Openbaar vervoer in Hamburg

Hamburg is groot, wil je niet aangewezen zijn op eigen vervoer dan is het openbaar vervoer goed geregeld. Blijf je meerdere dagen overweeg dan een HamburgCard. Deze kost € 8,50 per dag per persoon (2014) of een groepskaart (max 5 personen) voor € 15,50 (2014) deze kaart loont zich dus al vanaf 2 personen.

Met de Hamburg Card is al het openbaar vervoer binnen de stad gratis waaronder enkele havenrondvaarten. Verder krijg je bij meer dan 130 ondernemers tot 50% korting op toegangsprijzen of aankopen.

Overnachten in Hamburg

Er is zoveel te zien in Hamburg dat een overnachting wel nodig is. Het aanbod aan hotels is dan ook groot. Net al iedere andere grote stad geldt ook in Hamburg dat hoe ver het hotel van het centrum ligt des te lager de prijs. Dankzij het uitstekende openbaar vervoer is een hotel buiten de stad dan ook enkele belemmering.

Voor stedentrips of een weekendje weg zijn diverse leuke aanbiedingen te vinden.
[awesome-weather location=”Hamburg” size=”custom” custom_template_name=”front” forecast_days=”3″ units=”C” show_icons=”1″ hide_attribution=”1″ inline_style=”width:300px;box-shadow: 0 1px 2px rgba(0, 0, 0, 0.1);” custom_bg_color=”#FFFFFF” text_color=”#636363″ locale=”en”]
Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief