Hamburg


Havenstad Hamburg

Hamburg

Moin, moin, welkom in Hamburg, welkom in de hanzestad, een wereldstad en een „freie stadt”, dat zijn drie kernbegrippen die Hamburg kunnen samenvatten. Een wereldstad, want Hamburg is de tweede grootste metropool van Duitsland, (na Berlijn) en telt ruim 1.7 miljoen inwoners. Een Hanzestad, want door de gunstige ligging aan de Elbe is de stad voor enorme zeeschepen bereikbaar, en een Freie stadt omdat het nergens en van niemand afhankelijk is en de stad in tegenstelling tot veel andere Duitse steden een eigen koers vaart. De bescheiden trots van de inwoners is meer dan terecht, de sfeer en de charme van de stad is internationaal en vol tradities.

Ligging

Hamburg ligging

De havenstad Hamburg ligt in het noorden van Duitsland, aan de mondingen van de Bille, de Alster en de Unterelbe welke ongeveer 100 kilometer noordelijker in de Noordzee uitmond. Dankzij deze rivieren is Hamburg uitgegroeid tot een havenstad van wereldformaat welke makkelijk kan concurreren met steden zoals Rotterdam en diverse Franse havensteden. Dankzij de vele rivieren en kanalen is Hamburg de stad met de meeste bruggen in Europa, exacte cijfers zijn niet bekend maar volgens schattingen kent de stad meer dan 2.500 bruggen. Niet meegeteld zijn de bruggen waar het Hamburger U-bahn (metro netwerk) gebruik van maakt.

In tegenstelling tot een normale metronetwerk bevind in Hamburg een groot deel van het netwerk zich bovengronds op bruggen. Hamburg is niet alleen voor de scheepvaart een belangrijk knooppunt, ook veel autobahnen kruizen en komen samen in de omgeving van Hamburg dat maakt de stad vooral interessant als doorgangsroute richting Scandinavië en het Noordoosten van Duitsland.

Klimaat

Hamburg ligt in een gematigd warme klimaatzone, mede door de invloeden van de Noordzee is het in de zomer koeler dan verder landinwaarts en zijn de winters weer milder dan gebruikelijk in Duitsland. De warmste maand in Hamburg is Juli met een gemiddelde van 17,4 C en de koudste maand is Januari met gemiddeld 1,3 C. Verder is Hamburg één van de natste steden van Duitsland, met gemiddeld 773 mm neerslag en heeft Hamburg veel hinder van mist gedurende 52 dagen per jaar. Men spreekt van “Hamburger schmuddelwetter” wanneer het in de winter stormachtig wordt.

Het is lastig te zeggen wanneer de beste reistijd voor Hamburg is, Het weer is eigenlijk het hele jaar wel aardig. je kunt het weer in Hamburg het beste vergelijken met de Nederlandse steden zoals Amsterdam en Rotterdam.

 

 

Cultuur

Elbphilharmonie - Hamburg

Meer dan 60 theaters, 100 muziekclubs, 60 musea, 280 muziekuitgevers, en meer dan 200 bedrijven die zich bezighouden met muziek. Daarnaast nog 10.000 zelfstandige en geregistreerde kunstenaars. Bioscopen zijn er in overvloed, wekelijks worden er 30 programma’s gemaakt. De verantwoordelijke dienst voor Cultuur evenementen in Hamburg telt jaarlijks ruim 10 miljoen!! bezoekers voor openbare tentoonstellingen en ruim 4.5 miljoen theaterbezoeken.

Dan is er natuurlijk nog de Elbphilharmonie, Dit bijzonder staaltje architectuur staat aan de oevers van de Elbe in het Hafencity kwartier. Het is de duurste concertzaal van Duitsland en Daarover lees je straks bij de bezienswaardigheden meer.

Musicals

Hamburg mag zich plaatsen in een top 3 van grootste musical steden ter Wereld, samen met New York (Broadway) en London. De grootste organisator van Musicals in Hamburg is Stage Entertainment met drie grote Theaters waaronder het TUI Operettenhaus, Der Neuen Flora en het Theater im Hafen beschikt zij over meer dan 4.000 zitplaatsen.

Daarnaast kent Hamburg nog diverse kleine theaters zoals het St. Pauli Theater en het Delphi Showpalast. Dat Hamburg de grootste kweekvijver voor aanstormend musical-talent is is goed te merken aan het aanbod van theater en musical opleidingen. Waaronder de musical academy van Joop van den Ende.

Hotel in dusseldorfDe prijzen van hotels in Hamburg zijn net zo wisselvallig als het weer, Het ene weekend kan het spotgoed zijn, het andere weekend onbetaalbaar. Om de prijzen goed te kunnen vergelijken kun je terecht op de website van Trivago. Deze handige website vergelijkt de prijzen van alle hotelaanbieders. 

Met deze handige website betaal je dus nooit te veel voor je hotel in Hamburg.

Hamburg Duitsland steden

Heb je even? Hamburg is namelijk een stad waar ontzettend veel te zien en te doen is. Het is echt onmogelijk om dat in een paar dagen of een lang weekend te proppen. Wat je ik wel kan aanraden is om een aantal zaken van van te voren in Nederland te reserveren. Via Get Your Guide kun je alvast tickets boeken en reserveren voor bezienswaardigheden in Hamburg. Zo weet je zeker dat je niks hoeft te missen.

Winkelen

Shop till your drop, of op zijn Duits Shoppen ohne ende, dat is Hamburg namelijk. Alle bekenden merken zijn vanzelfsprekend vertegenwoordig in Hamburg, net als de grote warenhuizen van Karstadt en Galleria Kaufhof. 

Hoe kom je in Hamburg

Met de trein naar Hamburg

Vanaf Utrecht is Hamburg ongeveer 4 uur rijden via de A1 met de trein is de reistijd ongeveer 5 uur, en dien je twee keer over te stappen (Enschede en Münster) zie NS international voor meer informatie.

Vliegen naar Hamburg is de snelste optie als je de reistijd van en naar schiphol niet meerekent. Binnen 60 minuten vlieg je van Schiphol naar de internationale luchthaven van Hamburg. Zowel Eurowings als KLM vliegen rechtstreeks op Hamburg. Door de stevige concurrentie liggen de prijzen laag.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest