Munster


De meeste mensen kennen Münster of Munster waarschijnlijk vooral uit de geschiedenislessen op school. Een belangrijke stad waar de basis voor de landsgrenzen van Nederland zijn vastgelegd in de “Vrede van Münster” Tegenwoordig is de stad ook bij toeristen bekend. Deze historische stad biedt haar gasten historie, cultuur maar ook een mooi uitgaansgebied en is daarbij een gezellige winkelstad.

Niet ver van Nederland

De stad ligt op nog geen zestig kilometer van de Nederlandse grens af. Ideaal voor een weekendje weg, maar ook voor een dagtochtje is Münster niet te ver weg. Zo vlakbij Nederland is het te verwachten dat het klimaat ongeveer hetzelfde is.

Wat valt er te zien?

Ondanks dat Münster in de Tweede Wereldoorlog erg gebombardeerd is, zijn er nog heel veel monumenten. Dit, doordat de meeste verwoeste gebouwen met veel liefde en aandacht weer in oude staat zijn herbouwd.

Rathaus

Een bezoek aan het Rathaus, het stadhuis van de stad, mag zeker niet ontbreken. Dit is de locatie waar Nederland en Spanje in 1648 het beroemde vredesverdrag ondertekenden. Dit vond plaats in de Friedensaal. Het gebouw zelf heeft een schitterende middeleeuwse gevel.

Domplatz

In het midden van de oude stad ligt de Domplatz. Hieraan gelegen ligt de kathedraal: De Dom van Sint-Paulus. Een kerk uit de dertiende eeuw die een paar nog oudere delen bezit. Zo zijn er twee romaanse torens die nog uit de twaalfde eeuw stammen. Ook bevindt zich hier een zestiende-eeuws astrologisch uurwerk die nog in gebruik is. Op het plein zelf wordt nog twee keer per week een markt gehouden.

Lambertikirke of de Sint-Lambertuskerk

Deze kerk stamt uit de veertiende eeuw en is een zogenaamde hallenkerk. Het gebouw is niet helemaal origineel meer, zo is de huidige toren negentiende-eeuws.

De haven

Münster is een zogenaamde Hanzestad en heeft als zodanig een haven. Het is geen historische haven maar toch is deze buurt een bezoek waard. Tegenwoordig is het een cultureel en muzikaal uitgaansgebied. Er is bijvoorbeeld een jazzclub, een theater en een expositieruimte voor moderne kunst en worden hier jaarlijks festivals gehouden.

Lackmuseum

Misschien niet het eerste waar men aan denkt, toch is er in Münster een museum te vinden die geheel gewijd is aan lakwerk. Denk hierbij aan meubels en snuisterijen die vooral uit Azië komen. Maar er zijn hier ook schitterende voorbeelden uit Europa en de Islamitische wereld.

De winkelstraten

Voor wie winkelen wil, is er in de stad genoeg te vinden, neem nu de Prinzipalmarkt. Hier kunt u winkelen in een historische atmosfeer. Het plein zelf is één van de mooiste van Europa, dus dit is winkelen in stijl. Bezoek eens de modezaken Eckerle Herrenmoden of Modehaus Petzhold. Of wat te denken van de Arkaden? Een modern winkelcentrum waar veel kledingwinkels gevestigd zijn.

Hoe kom ik in Münster

Münster is het makkelijkst bereikbaar met de auto, vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur rijden, voornamelijk over de autobahn. (A1 en in Duitsland de A35) De trein doet er iets langer over, gemiddeld tussen de 3 en 3,5 uur. Münster heeft geen directe verbinding, in Enschede dien je over te stappen op de RegioBahn van de Deutsche Bundesbahn.

Overnachten in Münster

Munster is een leuke bestemming voor een weekendtrip, vooral in de binnenstad is het erg gezellig tot in de late uurtjes. Het aanbod aan hotels in het stadscentrum is ruim voldoende. Tijdens de kerstmarkten in Münster kan het wel aardig druk worden, vroeg een hotel boeken is dan aan te raden. Het aanbod is te vinden via onze hotel partner.

Lees ook: