Fietsen in Duitsland


Fietsen in Duitsland

Duitsland beschikt over meer dan 200 prachtige lange afstand fietsroutes verdeeld over het hele land. sportief genoeg om een paar bergen te bedwingen? Dan zijn de Beierse Alpen iets voor je of je zoekt de heuvels in het Sauerland of de Eifel. Liever iets rustigers dan zijn de afwisselde routes rondom de Duitse wijngebieden erg leuk om te fietsen.

Fietsvriendelijk accommodatie

Veel accomodaties in Duitsland hebben voorzieningen voor fietsers zoals een overdekte en afgesloten fietsenstalling en een mogelijkheid om bijvoorbeeld een band te plakken. Steeds meer hotels en gasthofen hebben voorzieningen om de elektrische fiets op te laden.

Verkeersregels

In tegenstelling tot de Nederlandse wetgeving is een fietser in Duitsland wel verantwoordelijk voor zijn gedrag op de fiets. Veroorzaak je dus als fietser een aanrijding ben je daar ook aansprakelijk voor.

Verplichte fietspaden worden aangegeven met een blauw verkeersbord en dienen dan ook zodanig gebruikt te worden. indien een weg een vrij liggend fietspad heeft met het ronde blauwe bord dient het ook gebruikt te worden.

Telefoneren is op de fiets in Duitsland verboden, de Duitse politie controleert streng op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Het dragen van een koptelefoon wordt ook niet aangeraden. Zonder dollen is de boete voor Duitse begrippen hoog.

In veel steden kom je een gedeeld fietspad tegen, dit wordt aangegeven met een blauw bord met zowel fietsers als voetgangers gescheiden door een verticale streep. Hier mag je als fietser niet op de stoep fietsen.

Het zelfde bord  maar dan met een horizontale streep betekend dat het fietspad met de voetgangers wordt gedeeld. Pas de snelheid aan en wees bewust dat voetgangers niet snel reageren en vaak de verkeerde kant op uitwijken.

Lange afstandroutes

Duitsland kent meer dan 70.000 kilometer aan lange afstand fietsroutes. De bekendste routes zijn onder andere het Donau fietspad. Het fietspad loopt van Passau langs de rivier de Donau tot ver in Oostenrijk door.  

De Donau Radweg loopt voor een groot deel over de voormalige jaagpaden welke werden gebruikt om de schepen met paarden voort te trekken. Ondertussen zijn de paden verhard en omgebouwd tot prachtige fietspaden. een klein deel van de route gaat over rustige landwegen. De route is tevens vrij vlak dus klimmen komt er niet aan te pas. De Donaufietsroute is dus uitermate geschikt om te beginnen met fietsen van lange afstanden en voor een familie fietsvakantie.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest