Leipzig


Leipzig het Nieuwe Berlijn

Leipzig

Leipzig kent een lange geschiedenis. Als we de geschiedenisboeken induiken dan lezen we dat de stad voor het eerst als burcht werd genoemd in 1015. Ruim 150 jaar later kreeg de stad al stadsrechten en daarmee marktrechten. Door de marktrechten werd de stad al snel een belangrijke handelsstad in Duitsland.

Leipzig groeide snel en in 1409 werd in Leipzig de eerste universiteit gesticht. Daarmee werd de stad ook het centrum van de boekdrukkunst. Het eerste lange afstandsspoor liep tussen Leipzig en Dresden, daardoor nam het inwonersaantal toe tot mee dan 750.000 inwoners. Het was daarmee de vijfde grootste stad van Duitsland.

Na de tweede wereld oorlog liep het inwonersaantal weer af tot 520.000 inwoners anno nu.

Ligging

Leipzig ligt in het centrum van de Leipziger Tieflandsbucht, daar waar de Weisser, de Pleisse en Parthe samenkomen. De rivieren zijn in het centrum van Leipzig als een knop in het landschap verwerkt. Men spreekt dan ook over de Leipziger Gewässerknoten.

Klimaat

Door de ligging van Leipzig is er sprake van een gematigd klimaat, in het overgangsgebied van het west Europese zeeklimaat en het landklimaat van Oost-Europa. In de zomermaanden ligt de temperatuur gemiddeld rond de 24 graden en de wintermaanden rond de 4 graden. De meeste neerslag valt in Juli en Augustus.

Voor een stedentrip naar Leipzig zijn de maanden mei, juni en september het meest geschikt. De temperaturen ligen dan tussen de 19 en 22 graden. In het najaar krijgen de bossen en parken van Leizpig de prachtige herfstkleuren.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest