Leipzig: Vreedzame resolutie en een muziekstad

Leipzig het Nieuwe Berlijn

Leipzig kent een lange geschiedenis, als we de geschiedenisboeken induiken dan lezen we dat de stad voor het eerst als burcht werd genoemd in 1015. Ruim 150 jaar later kreeg de stad al stadsrechten en daarmee marktrechten. Door de markrechten werd de stad al snel een belangrijke handelsstad in Duitsland.. Leipzig groeide snel en in 1409 werd in Leipzig de eerste universiteit gesticht. Daarmee werd de stad ook het centrum van de boekdrukkunst. Het eerste lange afstandsspoor liep tussen Leipzig en Dresden, daardoor nam het inwonersaantal toe tot mee dan 750.000 inwoners. Het was daarmee de vijfde grootste stad van Duitsland. Na de tweede wereld oorlog liep het inwonersaantal weer af tot 520.000 inwoners anno nu.

Ligging

Leipzig ligt in het centrum van de Leipziger Tieflandsbucht, daar waar de Weisser, de Pleisse en Parthe samenkomen. De rivieren zijn in het centrum van Leipzig als een knop in het landschap verwerkt. Men spreekt dan ook over de Leipziger Gewässerknoten.

Klimaat

Door de liging van Leipzig is er sprake van een gematigd klimaat, in het overgangsgebied van het west Europese zeeklimaat en het landklimaat van Oost-Europa. In de zomermaanden ligt de temperatuur gemiddeld rond de 24 graden en de wintermaanden rond de 4 graden. De meeste neerslag valt in Juli en Augustus.

Bezienswaardigheden

Er is heel veel te doen in deze leuke stad, een aantal van de bezienswaardigheden in Leipzig hebben we voor je beschreven.

Bundesverwaltungsgericht

Hopelijk kom je niet in aanraking met jusitie in Duitsland maar een bezoek aan deze rechtbank is een bezoek meer dan waard. Het prachtige gebouw werd in 1895 gebouwd en is volledig in de Italiaanse renaissancestijl. Het is het grootste en misschien wel het meest indrukwekkende gebouw van Leipzig.

Thomaskirche

Leipzig ThomaskircheDe Thomaskirche werd tussen 1212 en 1222 verbouwd van marktkerk tot abdijkerk. Voor het nieuwe augustijner Klooster De Thomaskirche is één van de twee hoofdkeren in Leipzig en dankt zijn bekendheid voornamelijk omdat de componist Johannes Sebastian Bach er als Thomascantor (=dirigent en leider van Thomanenchor) werkte. De Kerk is ruim 76 meter lang en de toren van de kerk is ruim 68 meter hoog. In de kerk treden het Thomaschor en het gewandhausorkest regelmatig op. Waarbij de stukken van Bach en Mendelssohn worden uitgevoerd. De Thomaskirche was ook de plek waar de stichting van de Leipziger universiteit werd getekend.

Website: Thomaskirche.org
Adres: Thomaskirchhof 18,

Alte Handelsbörse

De oude handelbeurs van Leipzig werd in de 17 de eeuw geopend en diende als representatieve verzammelplek voor de handelsmannen in de omgeving. Het gebouw heeft een prachtige barokke uitstraling en wordt hedendaags regelmatig gebruikt voor muzikale en literaire voorstellingen.

Opernhaus

De opera in Leipzig is het op twee na oudste operahuis van Europa, Alleen de opera in Venetië en in Hamburg zijn ouder. De eerste opera’s in Leipzig werden in 1702 opgevoerd. De Leipziger opera heeft een eigen orkest het Gewandhausorchester. Tijdens de tweede wereldoorlog werd een groot deel van het Operahuis verwoest, in 1956 werd begonnen met de wederopbouw en in 1960 werd de opera opnieuw geopend met een uitvoering van Wagner.

Bayerischer Bahnhof

Leipzig BahnhofZuidelijk van de Bayerische Platzes ligt het in 1842 in gebruik genomen Bayerische Bahnhof tot haar sluiting in 2001 was het de oudste in gebruik zijnde station ter wereld. In 2013 werd het gebouw weer opnieuw in gebruik genomen echter als toegang tot het ondergrondse spoornetwerk van Leipzig. Het gebouw doet tevens dienst. Als restaurant en cafe.

Winkelen

Een dag shoppen in Leipzig begint in één van de arkades onder het Altes Rathaus, Niet alleen voor souvenirs en literatuur maar ook de diverse chique boutiques hebben hier een plek gevonden. De vele voor Leipzig zo karakteristieke passages, doorgangen en warenhuizen zijn een waar mekka voor de gevorderde shopper.

Hoe kom ik in Leipzig

Leipzig heeft een eigen luchthaven, directe luchten vanaf Amsterdam worden uitgevoerd door Etihad Regional echter zijn deze vluchten niet erg voordelig. Met de trein is Leipzig ongeveer zeven uur reizen, het grootste gedeelte gaat met de hogesnelheidstrein ICE. Met de Auto is leipzig eenvoudig te bereiken via de A38 de reistijd bedraagd ongeveer 5,5 uur vanaf Utrecht.

Overnachten in Leipzig

Omdat Leipzig een belangrijke stad is op het gebied van internationale beurzen is het aanbod aan zakenhotels erg groot maar ook de knusse boutique hotels maken een stevige opmars in het hippe Leipzig. Het aanbod is te vinden via onze hotel partners.

Booking.com
[awesome-weather location="Leipzig" size="custom" custom_template_name="front" forecast_days="3" units="C" show_icons="1" hide_attribution="1" inline_style="width:300px;box-shadow: 0 1px 2px rgba(0, 0, 0, 0.1);" custom_bg_color="#FFFFFF" text_color="#636363" locale="en"]
Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief