Moezel


De Moezel

Natuurlijk kennen we allemaal de beroemde Moezelwijn. Dat deze uit de Moezelstreek afkomstig is, kunnen we ook nog wel een beetje volgen. Deze streek heeft echter veel meer te bieden dan alleen deze beroemde streekwijn! De kronkelende rivier de Moezel vindt zijn weg door de Duitse dalen. Dat levert verrassende landschappen op en schitterende vergezichten. De wegen lopen over de bergen heen en leiden langs de uitgestrekte wijngaarden. Naast de schitterende natuur kent de Moezelstreek ook een boeiende geschiedenis en cultuur. Dit zien we vooral terug in de mooie, oude stadjes die op de rivieroevers gevestigd zijn. Hier is nog veel terug te vinden uit de voorgaande eeuwen, zelfs tot aan de Romeinse en Keltische tijd.

Koblenz

Koblenz is een van de grootste steden aan de Moezel. Deze stad is gelegen bij het punt waar de Moezel samenkomt met de Rijn: het Deutsches Eck. Dit maakte de plaats belangrijk voor de Romeinen en juist daardoor is Koblenz in onze dagen een bijzondere stad om te bezoeken.

Er zijn zo’n twaalf monumentale kerken in de stad, waarvan de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk met de opvallende twee torens misschien wel het bekendst is. Deze kerk staat op het hoogste punt van de stad, waardoor deze een bijzondere invloed heeft op de skyline van Koblenz. Vakwerkhuizen en deftige burgerhuizen wisselen elkaar af in het gezellige oude centrum. In de smalle straatjes hangt een gemoedelijke sfeer, terwijl de grote pleinen met de mooie fonteinen zorgen voor wat afwisseling. In de vele traditionele restaurants is het altijd mogelijk om een typisch Duits hapje te krijgen en de wijnlokalen mogen natuurlijk ook niet overgeslagen worden.

Het Residenzschloss van Koblenz is zeker indrukwekkend te noemen, en ook Schloss Stolzenfels, iets verderop langs de Rijn gelegen, is absoluut de moeite van een bezoekje waard. Festung Ehrenbreitstein biedt niet alleen een mooie blik op vergane eeuwen, ook het uitzicht op de Moezel en Rijn is vanaf deze rots schitterend. Tussen al die dagen cultuur door iets meer ontspannends doen? In het centrum van Koblenz is voldoende gelegenheid om te shoppen. Strijk neer op de gezellige terrasjes en geniet van de grote keur aan winkels.

Trier

Als oudste stad van Duitsland is Trier natuurlijk ook een toeristisch hoogtepunt. Deze stad ligt tussen de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. De geschiedenis van de stad schijnt veel verder terug te gaan dan de Romeinse tijd. Een van de gevels in het oude centrum zegt zelfs: ‘Voordat Rome gesticht werd, bestond Trier al 1300 jaar. Moge het voortbestaan en zich verheugen in een eeuwige vreugde.’ De Romeinen vernietigden veel van de Keltische cultuur, maar bouwden ook weer nieuwe gebouwen, die vandaag de dag in heel Europa bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Porta Nigra, de zwarte poort en een van de bekendste vestingwerken van de Romeinen. De Basilica was de troonzaal van Constantijn I en is beroemd door de enorme ruimte in het gebouw. Het is wel een kwestie van vergane glorie: vandaag de dag is er een sobere kerk in de Basilica gevestigd. De prachtige boogbrug over de Moezel kent ook Romeinse wortels: de pijlers zijn nog origineel. Daarnaast stammen het Amfitheater en de Kaiserthermen uit deze tijd.

De gebouwen rond de Hauptmarkt zijn wat nieuwer, maar hebben eveneens een rijke historie. Hier zijn panden te vinden in allerlei stijlen. De gezellige terrasjes nodigen uit om even wat te eten of te drinken. De Dom St-Peter is de oudste bisschopskerk van Duitsland en niet alleen van buiten, maar ook van binnen heel indrukwekkend. Het Keurvorstelijk Paleis was in de 17e en 18e eeuw de residentie van de keurvorsten van Trier. Dit alles kan men niet binnen een dag ontdekken, een midweek is geschikt om de hoogtepunten van de stad te bezoeken.

Cochem

Een van de meest romantische stadjes aan de Moezel is toch wel Cochem, met het bijzondere kasteel en de mooie uitzichten. Vanaf de weg door de bergen doemt het stadje ineens in al haar glorie voor je op. In de gezellige Altstadt is het kleine plein met daaraan het Raadhuis het middelpunt. In de nauwe straatjes hier omheen zijn diverse gezellige restaurantjes en knusse winkeltjes te vinden. De oude vakwerkhuizen geven het geheel een authentieke uitstraling. Een bezoek aan de Reichsburg mag je zeker niet overslaan wanneer je Cochem bezoekt. Er worden rondleidingen gegeven waarbij de bijzondere details uitgelicht worden. Ook bijzonder zijn de oude mosterdmolen en de Sint Martinkirche.

Traben-Trarbach

Een rustig, maar gemoedelijk Duits stadje langs de Moezel: Traben-Trarbach. De opvallende poortbrug schittert op vele plaatjes, maar ook de ruïne van de burcht Grevenburg is een aanrader. Hier is niet alleen een schitterende tuin bij te vinden, ook het uitzicht over het Moezeldal is er schitterend. Rondom Traben-Trarbach floreren de wijngaarden, waardoor het niet zo gek is dat er in en rond het stadje diverse wijnhuizen te vinden zijn waar men op de bekende hartelijk Duitse manier onthaald wordt. Daarnaast staat dit gebied bekend als luchtkuuroord.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest