Dom van Keulen


Keulen domstad in Duitsland

Wie in Keulen met de trein aankomt kan niet om de prachtige en vooral gotische kerk midden in de stad heen. De Dom van Keulen is voorzien van duizenden pinakels en bogen. Zoveel als je oog er maar kan zien.

De Dom van Keulen is de belangrijkste kerk en de grootste kathedraal van Duitsland. Dat komt mede door de twee toren van 157 meter hoogte , deze behoren tot de hoogste kerktorens ter wereld. Logisch dus dat de Dom van Keulen een plek heeft gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Dom van Keulen krijgt ieder jaar ruim 6 miljoen toeristen en bezoekers. Daarmee is het tevens één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Duitsland.

De Dom van Keulen verkennen

De Dom van Keulen van binnen

Wat kun je zien en beleven rondom en in de Dom van Keulen? Laten we beginnen met de buitenland. Deze bestaat namelijk uit de twee torens van ruim 157 meter hoogte (voor je beeld, de Dom van Utrecht is 112 meter hoog) De toren behoren zoals ik al zei tot de hoogste kerktorens ter wereld, maar zijn niet de hoogste in Duitsland. (Dat is namelijk de kerktoren bij de Munster van Ulm) De torens kun je trouwens beklimmen, daarover later meer.

Het middenrif van de dom is gebouwd in de vorm van een kruis zoals we dat kennen uit het Latijns. Vanaf het observatiedek in één van de torens kun je dat goed zien.

De bouwstijl van de Dom van Keulen is grotendeels geïnspireerd door de Franse kathedralen. Volgens de experts stond de Kathedraal van Amiens als voorbeeld voor de Keulse Dom. Wat wel typerend is dat de westelijke gevel weer typisch is voor Kerken en munsters gebouwd in Duitsland.

Binnen in de Dom

Ramen dom van Keulen

Ga zeker naar binnen in de Dom van Keulen, ook al heb je niks met geloof en kerken. Wat vooral opvalt is de enorme grote van de Dom. De imponerende lengte van ruim 144 meter en breedte van 86 meter maken het wel duidelijk dat dit bouwwerk tot één van de grootste kerken ter wereld maakt. Er is veel aandacht besteed aan het gotische interieur en er zijn veel details in de kerk die je aandacht even vragen zoals:

Het kruis van Gero – Een uit eikenhout gesneden kunstobject over de kruisiging van Jezus Vermoedelijk gemaakt in de 10de eeuw.

Het Bayernfenster – de enorme ramen van gekleurd glas in lood in het zuidelijke deel van de Dom. Je ziet hier in 5 scenes de begintijd van het christendom. Wat begint met Johannes den Doper en eindigd met een afbeelding van Stephanus één van de eerste christelijke martelaar. De ramen waren een geschenk van Koning Ludwig I van Beieren. Vandaar ook de naam Bayernfenster

De schatkamer – In de schatkamer onder de Dom van Keulen kun je een uitgebreide zeer waardevolle collectie religieuze voorwerpen zien. Deze zijn door de jaren heen verzameld en ook gebruikt in de Dom bij de diverse diensten. Voor een bezoek aan de schatkamer moet je bij een kubus vormig gebouw zijn wat zich tegenover het Hauptbahnhof van Keulen bevindt.

Geschiedenis van de Dom van Keulen

Ik zal niet te veel in Detail treden over de geschiedenis van de Dom van Keulen. De bouw duurde namelijk bijna 700 jaar. Door financiële problemen en gebrek aan bouwmaterialen duurde de bouw van de Dom wel heel erg lang.

Tijdens de tweede wereld oorlog werd Keulen zwaar gebombardeerd, gelukkig bleef de Dom grotendeels onbeschadigd. Een ongekend wonder, en daarmee een symbool voor de kracht van het leven.

Beklimmen van de torens

Beschik je over een goede conditie en heb je geen hoogtevrees? Dan is de beklimming van de torens een hoogtepunt van een bezoek aan Keulen. 509 tredes telt de trap naar het balkon op 97 meter hoogte. Éénmaal boven wordt je inspanning beloond met een waanzinnig uitzicht over de stad.

Je komt tijdens de klimtocht ook langs de 11 klokken in de toren. Vooral de grootste klok de Petersglocke heeft indrukwekkende cijfers. De klok weegt ruimt 24.000 kilo en heeft een doorsnede van ruim 3,22 meter. Alleen al de klepel van de klok weeg 600 kilo. De klok wordt ook wel de dikke Peter genoemd en wordt alleen geluid bij bijzondere gelegenheden en kerkelijke feestdagen.

Bezoekers informatie

De Dom van Keulen is in principe de hele dag geopend voor bezoekers. Alleen bezoeken en bekijken doe je in de Dom wel met je mond dicht. Dit klinkt misschien wat belerend maar de Dom is er voornamelijk voor bezinning en voor hij/zij die een god aanbidden.

Foto’s maken voor privé gebruik mag, Audio- en filmopnamen helaas niet. Houd met het maken van de foto’s rekening met de privé-sfeer van de bezoekers en gebruik geen flitser.

Meer informatie over de Dom van Keulen kun je vinden op de website van de Keulse Dom.