Heidelberg


Heidelberg

Heidelberg

Meer dan 3 miljoen dagtoeristen per jaar, dat zijn aantallen waar een gemiddelde stad jaloers op is. Met deze aantallen breekt Heidelberg al jaar op jaar alle bezoekersrecords. Dat is gelukkig niet zonder reden want Heidelberg is een bezoek meer dan waard.

De romantiek straalt namelijk van deze stad af, en eigenlijk is een bezoek aan Heidelberg na een dag nog niet eens af, je hebt er gewoon veel meer tijd voor nodig.

Heidelberg is een Stadtskreis en ligt in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en telt ongeveer 150.000 inwoners. Niet alleen het historische centrum zorgt voor de bekendheid van de stad ook de universiteit en Schloß Heidelberg dragen daar aan toe. De ligging aan de rivier de Neckar geven Heidelberg een bijna uitstraling.

Bijzondere ligging

Heidelberg ligt in één van de warmste regio’s van Duitsland, er is zelfs sprake van een Middeleuropees klimaat. Waardoor de flora en fauna in Heidelberg heel anders is dan in de overige Duitse steden. Op verschillende plekken in Heidelberg groeien bijvoorbeeld amandel en vijgenbomen. Daarnaast is ook wijnbouw in Heidelberg weer nieuw leven ingeblazen.

Als we het dan toch over het klimaat hebben, Heidelberg is het hele jaar door goed te bezoeken. De zomers zijn warm en de avonden lekker lang. Dat heeft zo zijn voordelen want de stad bruist met al die studenten. In de wintermaanden is het natuurlijk wat frisser en in december veranderd de stad in een prachtige kerst- en adventstad met kerstmarkten en prachtige sfeerverlichting

Bezienswaardigheden

De historische binnenstad is een bezoek meer dan waard maar er is nog veel meer, we hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in Heidelberg op een rijtje gezet.

Altstadt

heidelberg altstadtHet oudste gedeelte van Heidelberg wordt de altstadt genoemd. En ligt tussen de rivier de Neckar en de Köningstuhl. In De Altstadt van Heidelberg bevinden zich ook de meeste bezienswaardigheden zoals het Heidelberger Schloß. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de binnenstad van Heidelberg door de UNESCO is aangemerkt als werelderfgoed.

Alte Brücke

De Karl Theodor-Brücke welke beter bekend is onder de naam Alte Brücke verbindt de Altstadt met het tegenovergelegen Stadsdeel Neuenheim. De brug over de Neckar werd in 1788 gebouwd en is daarmee eigenlijk erg jong voor brug in deze vorm. Tijdens de tweede wereld oorlog heeft de Duitse Wehrmacht de vijfde en zesde pijler laten exploderen, om zo de geallieerde troepen te vertragen. Zinloos aangezien de geallieerden een dag later alsnog Heidelberg hebben overgenomen. In maart 1946 werd weer begonnen aan de opbouw van de brug welke een jaar later werd voltooid.

Heidelberger Schloß

Binnenhof Schloss Heidelberg

Het symbool van de stad Heidelberg en ook één van de beroemste ruïnes van Duitsland. Helaas werd het kasteel tijdens de 90-jarige oorlog verwoest, daarvoor was het de residentie van de keurvorsten van de Palts. De overblijfselen van rood Neckartäler zandsteen rijst nog ruim 80 boven de vallei aan de noordzijde van de koningstoel, (Köningstuhl) de hoogste berg rondom Heidelberg. Welke het stadsgezicht van Heidelberg domineert. Het slot is dagelijks te bezichtigen, van 8.00 tot 18.00 (laatste toegang om 17.30) Op diverse tijdstippen worden rondleidingen gegeven (kosten € 4,00) voor informatie en tijden kijk op de website van Schloss Heidelberg. Toegangsprijzen: Volwassenen: € 6,00 Kinderen: € 4,00

De Philosophenweg

Circa 2 kilometer lang is de wandeling over de de Philosophenweg, de wandeling begint in het stadsdeel Neuenheim en loopt over de Heiligenberg en ligt recht tegenover het Schloss Heidelberg aan de Köningstuhl. Op het balkon van de De Philosophenweg wat uiteindelijk het doel is van de wandeling krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de natuur. Als aanloop voor de De Philosophenweg loopt de Schlangenweg vanaf de Alte Brücke, deze weg legt in nog geen 500 meter een zeer groot hoogte verschil af. Voornamelijk over trappen. Het leuke aan deze wandelroute is dat in elke bocht een prachtig zithoekje is gemetseld met prachtige vergezichten. De eerste 700 meter van de wandeling loopt door één van de duurste buurten van Heidelberg

De Heidelberger Bergbahnen

De langste bergbahn van Duitsland met ruim 1.5 kilometer. Loopt vanaf de Altstadt (station Kornmarkt) naar de Köningstuhl. Het totale hoogte verschil wat overbrugt wordt is 440 meter. Het eerste gedeelte met de Untere bergbahn loopt vanaf de Kornmarkt naar Schloss Heidelberg, het tweede gedeelte met één van de oudste tandradbanen loopt naar de Köningstuhl, het hoogste punt van de stad met meer dan 550 meter NN.

Hoe kom je in Heidelberg

Met de auto vanaf Utrecht is het ongeveer 475 km rijden, en duurt de reis ongeveer 4,5 uur. De treinreis naar Heidelberg neemt ongeveer 4 á 5 uur in beslag, en gaat voor een grootdeel met de hogesnelheidstrein via Frankfurt.

Hotel Quellenhof-aachenHet kan druk zijn in Heidelberg, niet verwonderlijk met de meer dan drie miljoen bezoekers. Daarom kan het lonen om vooraf even te kijken of een hotel naar keuze beschikbaar is.
 

Fotobron:

De foto’s in bezienswaardigheden zijn aangeleverd door © marketing Heidelberg.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Met de trein naar dusseldorf

Snel en zonder file naar Heidelberg? Neem dan de trein. Met de hoge snelheidstrein reis je vanaf €  naar de kerstmarkten. de Reistijd vanaf Amsterdam is bijna 2 uur.

  • Geen parkeerplaats zoeken
  • Geen Files
  • Vanaf 45 euro enkele reis
  • Utrecht – Heidelberg: 4 uur
Germania hotel in Münster

Boek je overnachtingen in Heidelberg ruim op tijd, Het aanbod van hotelkamers is vooral in de drukke zomermaanden zeer beperkt.