Oktoberfest


Oktoberfest

het jaarlijks terugkerende Oktoberfest in München staat op menig bucketlist en dat is goed te begrijpen want hier zelden maak je een feest mee waar gemutlichkeit met hoofdletters wordt geschreven. Natuurlijk heeft het oktoberfest een commercieel karakter en zijn de prijzen voor een bier (kleine biertjes doen ze niet aan tijdens het Oktoberfest) behoorlijk verhoogd de laatste jaren.

De locatie van het Oktoberfest is de Theresienwiese een groot terrein net buiten het centrum van München. Onder de inwoners van de stad en onder Duitsers beter bekend als de Wiesn.  Speciaal voor het oktoberfest wordt er voor de 16 of 18 dagen dat het volksfeest duurt een complete stad uit tenten opgebouwd. Dit zijn geen gewone tenten maar superdeluxe tenten voorzien van alle gemakken en natuurlijk een knappe biertap.

Het Oktoberfest in 2020 is afgelast vanwege covid-19 (corona) 

Stukje geschiedenis van het Oktoberfest

Het eerste oktoberfest werd in 1810 gehouden, het feest werd gehouden als onderdeel van de bruiloft van kroonprins Ludwig en Prinses Therese. (daar komt dan ook de naam van de Theresienwiese vandaan) sindsdien is het een terugkerend feest behalve tijdens de oorlog met Napoleon in 1813.  De eerste oktoberfesten bestonden voornamelijk uit bier- en wijntenten pas in 1818 werd de eerste draaimolen op het terrein opgebouwd. Nu is de kermis één van de hoofd attracties van het Oktoberfest.

Jaar na jaar groeide het oktoberfest tot zijn huidige vorm, alleen de tenten zijn kleiner,  in 1910 was de tent van Bräurosl de grootste met 12.000 zitplaatsen, heden ten dage is de tent van Hofbräu met 10.000 zitplaatsen de grootste tent op het Oktoberfest.

Huidige oktoberfest

Oktoberfest münchenHet Oktoberfest is een belangrijke toeristisch evenement geworden voor München, ieder jaar weten meer dan zes miljoen bezoekers het feest te vinden. samen drinken deze bezoekers bijna 5 miljoen liter bier. Dat bier wordt alleen geschonken in de typische Duitse bierpul van 1,2 Liter (incl schuimkraag) deze pullen worden in de volksmond maß (maas) genoemd.  Een bier krijg je alleen in één van de 29 feesttenten. Waarbij alleen bier geschonken mag worden wat door één van de Münchener brauerein is gebrouwen. dus denk aan Paulaner, Augustiner, Spatenbräu, Hofbräu en Löwenbräu.

Naast de biertenten zijn er ook nog andere tenten waar je iets te eten kunt krijgen. (Eten kun je trouwens ook goed in één van de biertenten doen) typische gerechten zijn een halve haan, Krustenbraten, Schweinshaxen en Schweinsbraten.  Verwacht geen gastronomische hoogstandjes, het eten wordt op de Wiesn in een recordtempo geserveerd.

Hoe kom je op het Oktoberfest

Om optimaal te kunnen genieten van het Oktoberfest is een hotelovernachting in München aan te raden, echter ben je niet de enige met het plan om het grootste volksfeest ter wereld te bezoeken, vooral in de weekenden zijn de meeste hotels al ruim van de voren vol en worden de prijzen natuurlijk aangepast aan de vraag en aanbod.  Om van je hotel naar de Wiesn te komen is het openbaar vervoer je beste optie.  De wiesn heeft een eigen U-bahn station (alhoewel ik persoonlijk adviseer om deze niet te gebruiken vanwege de drukte tijdens het Oktoberfest)

S-Bahn/Trein:
S1 en S8 halte/station Hackerbrücke
S7, S20 en S27 tot halte/station Heimeranplatz, verder met U4 oder U5 tot Theresienwiese of Schwanthalerhöhe

U-Bahn/Metro:
U3 of U6 tot halte/station  Goetheplatz  en Poccistraße
U4 of U5 tot halte/station Theresienwiese of Schwanthalerhöhe

Bus:
MetroBus-Lijn 53 tot bushalte Schwanthalerhöhe
MetroBus-Lijn 58 tot bushalte Georg-Hirth-Platz of Goetheplatz
StadtBus-Lijn 131 of 132 tot bushalte Hans-Fischer-Straße ofPoccistraße
StadtBus-Lijn 134 tot bushalte  Theresienhöhe of Alter Messeplatz

Straßenbahn/Tram:
Lijn 18 of 19 tot Halte Holzapfelstraße of Hermann-Lingg-Straße
De Lijnen 16 en 17 richring HalteHackerbrücke, vanaf hier is het nog zeker een kilometer lopen naar de Wiesen.

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest