Kamperen in Duitsland

  1. Home
  2. Accommodaties
  3. Kamperen in Duitsland

Kamperen in Duitsland

Niet alleen Nederlanders zijn gek op kamperen, onze Oosterburen weten er ook wel raad mee. Dat merk je goed aan de vaak uitstekende voorzieningen op één van ruim 3.000 campings in Duitsland met meer dan 10 plaatsen. In
Duitsland zelf zijn vooral de caravan en de camper populair als vervoersmiddel en overnachtingsplek op een camping.

Campings

Kamperen in DuitslandDe meeste campings zijn te vinden in de Duitse deelstaat Beieren, welke op de voet gevolgd wordt door de deelstaat Niedersachsen. In totaal zijn er in Duitsland 3.624 campings en totaal hebben deze ruim 650.000 standplaatsen waarvan 350.000 langdurig verhuurd worden.

Kijk bijvoorbeeld eens tussen het ruime aanbod van Eurocampings of de vertrouwde campings gecontroleerd door de ANWB. Goed, genoeg over de cijfers de campings zijn namelijk onder te verdelen in diverse categorieën..

Eenvoudige boeren campings

Vaak hebben deze camping eenvoudige voorzieningen zoals een klein WC gebouw en vaak een beperkt aantal plaatsen. Vaak is een stroomaansluiting mondjesmaat verkrijgbaar. De Boerencampings vallen op door het vaak zeer landelijke karakter en doordat deze campings vaak gelegen zijn bij of naast een werkende boerderij maak je als gast snel kennis met het typische boerenleven. Kinderen krijgen vaak de kans om kennis te maken met de typische boerderijdieren en mogen vaak meehelpen met de boer bij bijvoorbeeld het voeren van de dieren. Deze campings zijn vaak ook nog eens zeer prettig geprijsd en door het kleinschalige karakter van de camping is de sfeer vaak gemoedelijk.

ANWB Campings

campings in Duitsland van de ANWBJaarlijks controleert de ANWB samen met haar partners (ADAC en de Oostenrijkse ÖAMTC) vele campings in Europa. in Duitsland zijn dat bijna 1.000 campings over het hele land. De beoordelingen van de keurmeesters kun je terug vinden op de Camping website van de ANWB.

Bij het beoordelen van de campings kijken de keurmeesters naar diverse aspecten zoals de de ligging van de kampeerplekken, de voorzieningen zoals een zwembad en speeltuintjes, het sanitair en de voorzieningen voor minder validen.

Kamperen aan de kust

Deze campings hebben als pluspunt dat ze gelegen zijn aan het strand. Dus vanuit je tent of caravan sta je met een paar stappen al met beide voeten in de zee. Duitsers zijn gek op de kuststreek en deze campings zijn dan ook razend populair. Op de kustcampings tref je vaak veel plekken aan voor stamgasten. Zij huren vaak een plek op de camping voor het hele jaar.

FKK campings

Naturisten campings zijn in Duitsland populairder dan in Nederland. Deze campings zijn vaak gelegen aan de kust of naast een zwemmeer zodat naakt recreatie ten alle tijde mogelijk is. Naturisme is in Duitsland nog steeds in opkomst.

5 sterren campings

Werkelijk alles op deze campings is tot in de puntjes geregeld, van zwembad tot entertainment in de late uurtjes. De kampeerplek is groots opgezet, en biedt allerlei voorzieningen zoals stroom aansluitingen maar ook kabel TV en internet behoort tot de mogelijkheden. Deze campings voelen een beetje als een groot dorp door het overweldigde aanbod van voorzieningen.

Campings voor de doorreis naar Oostenrijk of Italië

Is de reis naar Italië of verder zuidelijk in één keer te ver? Geen probleem veel campings langs de doorgaande snelwegen naar het zuiden hebben speciale plekken voor deze reizigers. Deze plekken liggen voornamelijk in de buurt van de Autobahn en zijn ingericht op gemak en comfort. Vaak hoeft de caravan niet eens afgekoppeld te worden zijn de plekken zo ingericht dat je makkelijk weer kan wegrijden. Voorzieningen zoals toiletten en douches zijn voorhanden net als de mogelijkheid om te dineren en te ontbijten.

Camper standplaatsen

Campervakantie in DuitslandEen nieuw fenomeen in Duitsland zijn de camper standplaatsen. Tegen een kleine vergoeding of zelfs gratis mag je met een kampeerauto een aantal dagen parkeren/kamperen in een stadscentrum. Tegen betaling is een stroomaansluiting mogelijk en zijn er voorzieningen om een chemisch toilet te leggen. De kampeerplekken zijn redelijk sober uitgevoerd, dus verwacht geen sanitaire voorzieningen. Deze plekken tref je niet alleen aan in leuke steden en dorpjes maar ook vaak bij een gasthof als een extra bron van bezoekers. Jachthavens in Duitsland bieden deze plekken ook vaak aan. Een overzicht van de camperplekken is te vinden op de handige website van Campercontact.

Jongeren campings

Voor de jeugd zijn er speciale campings in Duitsland. Hier kan men naar hartenlust herrie maken, gezellig met vrienden/vriendinnen iets drinken en vooral niks doen wat verplicht is (behalve een paar eenvoudige huisregels) Aangezien de regels op een jongeren camping vaak wat losser zijn, zijn deze campings vaak niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.