8 tips voor een gezinsvakantie in de Harz

Vakantie in de Harz Met kinderen

Straks een paar dagen schoolvakantie? Denk dan eens aan een vakantie met het hele gezin naar de Harz. Het is een ideale bestemming met prachtige bossen, fietsroutes en leuke bezienswaardigheden. Kinderen kunnen zich uitleven op de spannende en snelle rodelbanen. Lees onze handige tips voor een vakantie in de Harz. DE beste tip waarmee je veel geld kunt besparen hebben we voor het laatst bewaard.

1: Boek je hotel of accommodatie ruim van tevoren.

Landal Salztal paradies

Een inkoppertje, maar ik begin er wel mee, de meeste hotels en vakantieparken in de Harz zijn tijdens de vakantieperiodes in Nederland erg geliefd. De Harz is gelegen op slechts 4 uur rijden vanaf Utrecht. Een ideale bestemming voor een gezinsvakantie dus.

Zoek je een vakantiepark, kijk dan eens naar het Landal Salztal paradies. in Bad Sachsa Vooral nu kun je nog een leuke last minute boeken voor de schoolvakanties. Een ander alternatief is natuurlijk een hotel met een familiekamer. Voor een goed aanbod kan ik je de autovakanties van TUI aanraden.

2: Neem de stoomtrein

Stoomtrein harz

Treinliefhebbers weten het al langer de Harz, is namelijk een regio waar je nog regelmatig stoomtreinen ziet rijden. En wat is er nu leuker om met zo’n oude stoomtrein mee te rijden.

De treinen rijden diverse malen per dag en nemen prachtige routes door de bergen en de omgeving. Een aanrader is de Brockenbaan. Deze vertrekt vanaf het stadje Wernigerode naar de hoogste berg van de Harz De Brocken. De actuele vertrektijden van de stoomtreinen in de Harz kun je vinden op de website van de Harzer schmallspur bahnen

3: Boomtop wandelingen

Boomkroonpad-bad-harzberg

In Bad Harzberg kun je door de boomtoppen wandellen over het boomkroonpad. Een ingenieuze constructie van stalen bruggen en trappen brengt je naar het hoogste punt van 30 meter. Je bent dan op dezelfde hoogte als de toppen van de bomen.

Dankzij informatieve displays krijg je uitleg over het bos en de dieren die in de bomen leven. Op een aantal plekken is het pad gemaakt van glas waardoor je naar beneden kunt kijken. Meer informatie

4: Rodelbanen in de Harz

Zomerrodelbaan

Wat is er nu leuker dan rodelen, met een snelle bobslee glij je met een hoge snelheid van de berg af. In de Harz zijn diverse zomer rodelbanen te vinden. Onder andere in Thale waar de Harzbob snelheden tot 40 km/h haalt of de Rodelbahn in Wippra.

5: Bezoek één van de mijnen

De Harz was vroeger één van de grootste mijnbouw gebieden van Duitsland. Diverse mijnen zijn opengesteld voor het publiek en samen met een gids ontdekt je de wereld onder de grond. Kijk voor je vertrekt even of de mijnwandeling wel geschikt is voor kinderen. Bij een aantal mijnen wordt er namelijk stevig geklommen en spreken de gidsen Duits.

6. Wandelen in de bossen van de Harz

De Harz is bekend vanwege de natuur en de prachtige bossen. Ideaal dus om er even lekker te wandelen. Frisse lucht doet ieder mens tenslotte goed. De bekendste en helaas ook de drukste wandeling in de Harz is de wandeling naar de hoogste berg de Brocken. De wandeling is net geen 5,5 kilometer. Neem wel goede schoenen mee; het is zeker geen route om te nemen met een kinderwagen.

7: Hangbruggen in de Harz

Heb je geen hoogtevrees? Bezoek dan Titan-RT in Hasseröder. Dit is de langste hangbrug ter wereld. De brug is 458,5 meter lang en werd in 2017 opgeleverd. De hangbrug gaat over de Rappbodetalsperre (een groot stuwmeer) Een kaartje voor de brug kun je bij het bezoekerscentrum kopen of bij de automaten op de parkeerplaatsen. Reis je met kinderen koop je kaartje dan in het bezoekerscentrum. Toegangskaarten voor kinderen(tot 14 jaar) zijn niet verkrijgbaar bij de automaten. We adviseren je wel op tijd te komen, het kan vooral in de weekenden en tijdens de feestdagen erg druk zijn bij de hangbrug. Meer informatie over de brug op de website

8: Neem een Harzcard

Een Harzcard is een handige kortingskaart voor het hele gezin, de kaart is verkrijgbaar in een 48 uur of 4 dagen versie. Met de kaart krijg je gratis entree bij meer dan 120 attracties in de Harz. Waaronder Tierpark Halberstadt, een rondleiding door de mijnen van Glasebach, Gratis toegang tot de Thermen Kichberg, de Rübelandbahn, diverse kabelbanen en de stroomtrein naar de Brocken.
De Harzcard kun je online bestellen via de website of bij alle VVV punten in de meeste steden. De kaart verdient zich al snel terug en is zeker de moeite waard om even te bekijken.

Zoals je hebt kunnen lezen is de Harz echt een regio voor het hele gezin. Vooral omdat de reisafstand ook nog te doen is vanuit Nederland een ideale bestemming voor een korte vakantie of een lang weekend weg.