Eerste Dieselverbod in Hamburg?

Milieuzone Duitsland

Dat dieselauto’s niet zo goed zijn voor de mens en het milieu blijkt wel uit de schandalen van de laatste jaren. Veel Duitse steden hebben dan ook al geruime tijd een milieuzone. Met behulp van een sticker op je voorruit kun je dan zien of je een schone auto of een vieze auto hebt.

Vorige maand bepaalde een Duitse rechter dat de Duitse steden zelf mogen bepalen of vieze auto’s nog wel welkom zijn. Vooral omdat dieselauto’s bijdragen aan de fijnstof en daarmee dus een negatief gevolg hebben voor het leef- en woonklimaat in een drukke stad.

Hamburg is één van de steden in Duitsland waar eigenlijk nog geen milieuzone was. Daar komt vanaf april een einde aan. En gelijk vrij rigoureus, want volgens de berichten is deze milieuzone gelijk van toepassing op auto’s die niet voldoen aan de Euro 6 norm. Dat wil zeggen dat Diesels niet meer welkom zijn in de stad. Vrij opmerkelijk want Hamburg is een drukke havenstad met veel vrachtverkeer. Een kleine nuance, de milieuzone in Hamburg betreft straks slechts 2 straten in het centrum van de stad. Dus of het heel veel effect heeft op het rijgedrag van de Duitsers is te betwijfelen.

Handhaving milieuzone

Het controleren of je auto wel voldoet, gaat door middel van de ronde sticker. Helaas is er voor de nieuwe generatie diesels geen goede sticker. Om het onderscheid te maken tussen de auto’s met een ‘schone’ euro 6 motor wordt er een nieuwe variant ingevoerd. Er gaan stemmen op voor en blauwe sticker voor een auto welke standaard zijn uitgerust met een schone auto en lichtblauwe stickers voor auto’s waarbij de motor is ongebouwd naar een schone motor.

Eigenaren oude diesels de pineut

Heb je een oude diesel? Sorry je bent echt de klos. Je komt de steden straks niet meer in. Alhoewel de handhaving op het juiste milieuvignet in Duitsland niet mag op kenteken (in tegenstelling met Nederland) is het een arbeidsintensief verhaal aan het worden. De pakkans is relatief klein en de boete voor het negeren van een milieuzone is in verhouding met Nederland een koopje met 80 euro.

Een milieusticker op je auto kun je trouwens eenvoudig online bestellen.