Winterwonderland Harz; kerst, sneeuw en wandeltochten

Saksen-Anhalt is een deze diverse deelstaat in het midden van Duitsland die vooral bekend is om het natuurpark de Harz. In en rondom de Harz beleef je ook in de winter een hoop winterse avonturen. Wat dacht je van kerst in een van de oudste steden van Duitsland, in Lutherstad Eisleben of het vakwerstadje Quedlinburg? Of lekker rodelen in het Bodetal? Wie de ijzige kou niet schuwt kan zich ook aan een winterwandeltocht wagen.

Kerstmarkt Quedlinburg

Kerstmarkt Quedlinburg

Het historische Quedlinburg ligt aan de rand van de Harz en is vooral een populaire bestemming vanwege zijn steegjes en pleintjes vol kleurrijke vakwerkhuisjes. De kerstmarkt voegt daar nog  wat extra sfeer aan toe. Je kunt deze knusse kerstmarkt bezoeken tot en met 20 december. Tijdens de drie adventsweekenden vind je in 20 verschillende hofjes – verscholen in het centrum –  kraampjes vol bijzondere producten aan. Ook speciaal: de grootste adventskalender van Duitsland op de Schlossberg!

www.adventsstadt.de

Winterwandelen in de Harz

In de Harz kun je op verschillende plekken diverse winterwandelingen maken. Korte of lange tochten, sneeuwschoen- of langlauftochten; voor iedereen zit er wel wat interessants tussen. De populairste plek om in de winter te wandelen is toch wel de Brocken, ook wel de Blocksberg genoemd. De berg vormt met zijn ruim 1100 meter letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Harz. Dankzij de vele prima uitgezette, niet al te lange wandelroutes kun je hier in de winter net zo lekker wandelen als in andere jaargetijden. Verschillende wandelroutes kun je vinden en downloaden via www.harzinfo.de  

Kerstmarkt Eisleiben

Het stadje Eisleben is vooral bekend als Reformatiestad en trekt met zijn Luthermonumenten veel bezoekers. Ook in de wintermaanden is Eisleben de moeite waard. Midden op het historische Marktplein vindt van 8 tot en met 23 december de kerstmarkt plaats. De kerstmarkt heeft een knusse, winterse sfeer en kent een uitgebreid kerst- en showprogramma. Vanaf zaterdag 15 december wordt de kerstmarkt nog sfeervoller; op deze dag vindt om klokslag 12 uur het  Advent in Luthers Höfen. (Kerst in de hofjes van Luther) plaats. Een bijzonder spektakel.
www.eisleber-weihnachtsmarkt.de

Rodelen rond Thale

In de winter is het Bodetal, het dal van de rivier Bode niet ver van het stadje Quedlinburg, rond Thale nog romantischer dan in de zomer. De besneeuwde heuvels vormen de ideale plek om te rodelen en sleeën. Jong en oud kunnen zich de hele dag vermaken in het sprookjesachtige sneeuwlandschap. Je vindt hier drie verschillende rodelbanen tussen de 80 en de 150 meter lang. Tussen de rodelbanen bevinden zich een hoop leuke eetgelegenheden, dus tussendoor opwarmen is geen probleem. Wie wat langer de tijd nodig heeft om warm te worden kan zijn hart op halen in het wellnesscentrum in de buurt.

www.bodetal.de