Koopzondagen in Duitsland

  1. Home
  2. Actueel
  3. Koopzondagen

Winkelen op Zondag in Duitsland tijdens de koopzondagen

Koopzondagen in Duitsland zijn niet erg gebruikelijk, voor de Duitsers is de zondagsrust nog een belangrijk gegeven en zelfs wettelijk geregeld in de grondwet sinds 1919 dus 100 jaar. Zelfs rond de kerstdagen zijn de meeste winkelcentra op zondag gesloten. (voor meer informatie over de wet op de zondagsrust deze link naar het Duitse wetboek.)

Landelijk is geregeld dat er vier koopzondagen per jaar zijn, sinds 2006 mogen de Duitse deelstaten daar van afwijken met als enige uitzondering dat de koopzondagen niet mogen samenvallen met de hoogmissen.

Het aantal koopzondagen is dus zeer afhankelijk van de deelstaat en daarmee dus ook de invloed van de kerk. Ook de vakbonden hebben via de linkse oppositie partijen een flinke vinger in de pad bij het bepalen van de koopzondagen. De deelstaat Beieren heeft bijvoorbeeld alleen koopzondagen in de maanden juni en juli. Terwijl in Berlijn de meeste koopzondagen gepland zijn in de feestmaand december. In Bremen trekken ze zich daarentegen weer weinig aan van de regels. In Bremerhaven zijn de winkels bijna iedere zondag open.

Kuuroorden en toeristische trekpleisters

Een speciale badplaatsen regeling in de Duitse wet staat het toe dat winkels in een aangewezen gebied met een toeristisch of kuur bestemming wel op zondag open mogen. Vooral in de steden rondom de Baltische zee en de waddeneilanden zoals Borkum is de zondagsrust dan ook ver te zoeken. In deze dorpen en steden mogen de winkels 35 zondagen per jaar de deuren openen.

Bakker en bloemist wel open op zondag

Bakker op zondag open in DuitslandVaak zijn de warme bakkers en bloemisten in een stad of dorp wel open op zondag, vaak om even snel wat broodjes te halen voor het ontbijt, verwacht bij de bakkers zeker niet het gehele assortiment. De openingtijden zijn dan wel een beetje aangepast. de meeste bakkers openen rond 8 a 9 uur en sluiten de deuren rond 12 uur weer zodat ook zij nog kunnen genieten van een vrije zondag. 

In sommige steden is een bloemist ook open op een zondag meestal voor een snel bosje bloemen voor je (schoon)moeder of voor een bezoek aan de begraafplaats. 

Koopzondagen

Als je dan een koopzondag treft in Duitsland houd dan rekening met een enorme drukte, veel Duitsers maar ook Nederlanders weten de weg naar de Duitse winkelsteden goed te vinden. Vaak worden de koopzondagen gehouden tijdens een leuk evenement zoals een rally, een kermis, of een braderie.

Op katholieke feestdagen die op een zondag vallen zijn de winkels praktisch allemaal gesloten.  In 2019 valt Totensonntag op 24 november.

Enkele belangrijke koopzondagen in 2019

Ik heb voor december de volgende interessante koopzondagen gevonden. Het overzicht wordt dagelijks bijgewerkt. Ondanks dat kan zijn dat een koopzondag niet door gaat in verband met de rechtzaken die door de grootste vakbond van Duitsland op dit moment lopen tegen de koopzondagen in diverse steden.

8 December

15 december

 

 

Koopzondagen in Duitsland

Ik noem hieronder de koopzondagen in de grote steden, het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt, alleen kan het zijn dat op het laatste moment koopzondagen worden geannuleerd. kijk dus voordat je vertrekt nog een keertje op deze website zodat je zeker weet dat je niet voor niks naar één van de steden rijdt.

Keulen

Winkelen in Keulen is leuk, de stad is veelzijdig en naast de bekende ketens zoals H&M, Zara,Primark en de bekende Duitse warenhuizen zoals Karstadt en Galleria Kaufhof zijn er ook veel leuke unieke winkeltjes met net even wat anders dan het doorsnee aanbod.

in 2019 zijn tot nader bericht geen koopzondagen meer gepland

Düsseldorf

De Stad Düsseldorf is beroemd vanwege de Koningsallee, een lange straat waar je alleen maar dure merken aantreft. Verder natuurlijk ook een paar leuke unieke Duitse warenhuizen en een gezellige binnenstad.

20 oktober 2019  onder voorbehoud
8 december 2019 onder voorbehoud

Münster

De stad Münster is bijzonder gezellig, niet alleen om te winkelen kun je hier goed terecht, maar je kijkt ook je ogen uit, de prachtige gebouwen en de historische binnenstad lenen zich echt voor een shoppingtrip.

In 2019 zijn tot nader bericht geen koopzondagen meer in Münster

Aachen

De winkelstad Aachen vlakbij Maastricht leent zich echt voor een weekendje weg, niet alleen het centrum is leuk ook de oude binnenstad met de prachtige Dom mogen er zijn.


29 september 2019  
onder voorbehoud
8 december 2019 – Aachener Weihnachtsmarkt

CentrO Oberhausen

Het grootste winkelcentrum van Duitsland en Europa is slechts een paar keer per jaar op een zondag open. Meestal is dat tijdens een belangrijk evenement.

6 oktober 

Met OAD naar de kerstmarkten

Kerstmarkt in Keulen

OAD kennen we natuurlijk al jaren als reisspecialist voor Duitsland. Dit jaar staan er 15 kerstmarktbestemmingen op de Agenda. Ga je mee naar Keulen, Hamburg, Essen, of misschien wel Frankfurt?