Monschau een pitoreske ervaring in de Eifel

  1. Home
  2. Steden
  3. Monschau

Monschau 

De historische binnenstad van het plaatsje Monschau in de Duitse Eifel nodigt uit om eens te wandelen langs de meer dan 300 prachtige monumenten in de smalle straatjes achter de middeleeuwse vakwerkgevels vindt je kleine galerijen, leuke boetiekjes en diverse musea aan. Veel van deze winkels en galerijen zijn het hele jaar door en vaak ook op zondag geopend. Monschau is een oude stad, en in de geschiedenisboeken is te lezen dat de Plaats al in 1618 werd genoemd tijdens de Dertig jarige oorlog. Het was toen een deel van het Hertogdom van Limburg. Na deze oorlog werd het plaatsje al Duits vanwege de vele Protestantse vluchtelingen welke een veilige haven vonden in het stadje.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Monschau zijn stuk voor stuk uniek, je gaat je in ieder geval niet snel vervelen in dit leuke stadje. We hebben een paar van de populairste bezienswaardigheden voor je beschreven.

De oude stadskern van Monschau

Je komt naar Monschau om de oude stadskern te bekijken. Niet voor niets wordt de binnenstad van Monschau de parel van de Eifel genoemd. Het oude centrum is in de laatste 300 jaar bijna niet veranderd. Blijf gerust voor iedere gevel even stil staan je ontdekt echt leuke dingen die je niet zouden opvallen als je er snel voorbij loopt. De binnenstad van Monschau leent zich om ontdekt te worden.

De burcht van Monschau

Tussen al de prachtige vakwerkhuizen zou je bijna één van de oudste gebouwen van Monschau vergeten. De Burcht van Monschau werd in de 13de eeuw gebouwd en aan het einde van de middeleeuwen voorzien van diverse vestingwerken om het kasteel te beschermen tegen indringers. Eén van de indringers was Karel de V hij slaagde er in 1534 in om de burcht te veroveren en besloot om de burcht uit te breiden, en vervolgens werd het kasteel verkocht. Helaas ontbrak het de nieuwe eigenaar aan genoeg financiële middelen en hij liet het kasteel verwaarlozen.

Een nieuwe eigenaar knapte het weer op. Sinds de eerste wereld oorlog is de Burg Monschau in gebruik als jeugdherberg. Tijdens de zomermaanden wordt de burcht gebruikt als ruimte voor concerten en opera’s

De Vakwerkhuizen

Sta even stil bij al die prachtige gevels van de typische vakwerkhuizen in Monschau, de meeste gebouwen werden in de 17de eeuw gebouwd. De huizen zijn waar mogelijk in de originele staat gerenoveerd. In Höfen vindt je nog een echt vakwerkhuis in de originele staat met de zo typerende beukenhaag.

het Rode Huis

Het Rode Huis is een opvallende verschijning in Monschau, het werd in 1756 gebouwd in de de typische en toonaangevende barokstijl. Het Rode Huis was vroeger in het bezig van een belangrijke textielfabrikant. Het rode huis had een dubbele functie het werd zowel als kantoor, bedrijfspand en als woning gebruikt. Het gebouw is te verdelen in twee delen, het Huis van de Pelikaan en het huis van de Zwaan.

Als je naar binnen gaat in het Rode huis is de trap direct iets wat in je oog springt, De houten trap is in een barokke stijl gesneden en zweeft als het waren naar alle verdiepingen. Momenteel is het Rode huis een museum over de textielindustrie, het laat zien hoe er gewerkt en gewoond werd in de regio.

Adres: Laufenstraße 10, Monschau 
Toegangsprijzen: € 5,- volwassenen, kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen

De Mosterdmolen

Als je toch in Monschau bent kun je ook even langs de leuke senfmühle of te wel de historische mosterdmolen. De Molen waarin het mosterdzaad tot een smeuïge brei wordt gemalen en vervolgens als mosterd wordt verkocht werd vroeger door water aangedreven. Tegenwoordig is de aandrijving overgenomen door een elektrische motor.

Tijdens de bezoekuren van het museum wordt het water rad wel in werking gezet om een goed beeld te krijgen van de aandrijving. De historische mosterd molen in Monschau is een familiebedrijf en wordt ondertussen gevoerd door de vierde generatie van de familie. Natuurlijk worden de producten die in de molen worden gemaakt in een winkeltje bij de molen verkocht.
Adres: Laufenstrasse 116-124 Monschau
Toegangsprijzen: € 3,- (in het weekend en feestdagen € 4,-) 
website: www.senfmuehle.de

De Glasblazerij

Hier kun je tijdens regelmatige demonstraties zien hoe men van een gloeiende massa van glas de meest mooi borden, glazen en vazen kan maken. Tevens krijg je een uitleg over men vroeger glas blaast en natuurlijk zijn al deze creaties te koop in het museum winkeltje.
Adres: Burgau 15
Toegangsprijs: € 2,50 volwassen € 2,20 kinderen

Het Stadstreintje

Iedere toeristische stad in Duitsland heeft tegenwoordig wel een toeristen treintje. in Monschau rijdt een opvallend geel treintje met een aantal aanhangers langs praktisch alle bezienswaardigheden in de stad. De rondrit duurt ongeveer een half uur. Eén van de leukste punten waar de trein stopt is de burcht alwaar je een prachtig uitzicht krijgt over de stad. Vertrek: halte bij de glasblazerij en op de markt Vertrektijden: 9:45, 10:30, 11:15, 12:00, 13:15, 14:00, 14:45, 15:30, 16:15 en om 17:00 Prijzen: € 6,00 volwassen en € 2,00 voor kinderen

 

Kerstmarkten Monschau

Kerstmarkt Monschau

Tijdens de adventsperiode in Duitsland is er ieder weekend in Monschau van vrijdag tot zondag een hele leuke kerstmarkt te vinden in het Idyllische stadscentrum van Monschau.

Rondom een prachtig verlichte kerstboom staan tientallen knusse en gezellige kerststalletjes opgesteld met voornamelijk typische kerstmarkt producten. Natuurlijk ontbreekt de geur van warme Glühwein en typische kerstmarkt gerechten zoals warme reibekuchen, wafels, en natuurlijk de heerlijke Duitse bratwurst. De kerstmarkt in Monschau is perfect om te combineren met een weekendje weg in één van de vele hotels in de omgeving.

Hoe kom je in Monschau

Met de auto: Vanaf Utrecht is Monschau ongeveer 2,5 uur rijden, volg tot knooppunt Kerensheide (Geleen) de A2 bij dit knooppunt sla je af op de A76 richting Nuth. Bij het paseren van de grens wordt de A76 de A4 genoemd. Deze blijf je volgen tot Kreuz Aachen daar voeg je in op de A44 en bij afrit 2 (Aachen Lichtenbusch) sla je af en vervolg je de weg via de B258 in de richting van Monschau.

Overnachten in Monschau

Hotels in Monschau

Er zijn tientallen hotels in Monschau en het kan ook erg druk zijn in de hotels vooral rondom de drukke periodes tijdens de zomervakanties en tijdens de kerstmarkt in Monschau. Het loont zich dus om vroegtijdig te boeken. Vlakbij Monschau is ook een Nederlands hotel te vinden, het hotel wordt praktisch volledig in de Nederlandse taal gerund en de gasten zijn ook voornamelijk Nederlands. Een Hotel boeken kan rechtstreeks bij de hotels, maar ook via de onderstaande websites en hotelvergelijkers.