Stakingen treffen Duitse luchthavens: Wat reizigers moeten weten

Deze week worden reizigers die via Duitse luchthavens vliegen, opnieuw geconfronteerd met aanzienlijke verstoringen. De Duitse vakbond Verdi heeft het Lufthansa-grondpersoneel op vijf grote luchthavens opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen, een actie die waarschijnlijk grote gevolgen zal hebben voor het luchtverkeer.

Tweede ronde stakingen binnen één week

Na eerdere stakingen van het veiligheidspersoneel op 1 februari, is nu het grondpersoneel van Lufthansa aan de beurt. Verdi heeft gewaarschuwd dat “door de waarschuwingsstaking van alle grondmedewerkers – van onderhoud tot passagiers- en vliegtuigafhandeling – grotere vluchtannuleringen en vertragingen te verwachten zijn.” Naar verwachting zal 80 tot 90 procent van het Lufthansa-personeel, inclusief medewerkers van dochterondernemingen, het werk neerleggen.

Lufthansa zelf voorspelt ook aanzienlijke verstoringen. De luchtvaartmaatschappij schat dat meer dan honderdduizend reizigers getroffen zullen worden door de stakingen. Tijdens de acties zullen naar verwachting slechts 10 tot 20 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten doorgaan, wat neerkomt op ongeveer 100 tot 200 verbindingen, zowel intercontinentaal als binnen Europa.

Geen problemen verwacht bij Lufthansa-dochters

Opmerkelijk genoeg verwacht de Lufthansa-dochter Eurowings nauwelijks vluchtannuleringen op woensdag. Ook andere Lufthansa-dochters, zoals Cityline, Swiss en Austrian, verwachten geen grote problemen.

De waarschuwingsstaking begint op woensdag 7 februari om 4 uur ’s ochtends en duurt tot donderdagochtend 7 uur, waardoor het luchtverkeer voor minstens 27 uur verstoord zal worden. De oproep tot staking komt nadat het personeel het aanbod van Lufthansa in de huidige cao-onderhandelingen als onvoldoende beschouwde. De vakbond eist 12,5 procent meer salaris, met een minimum van 500 euro per maand voor twaalf maanden, en een bedrijfsbrede inflatiecompensatie van 3000 euro.

Staking treft 5 luchthavens in Duitsland

De stakingen treffen de luchthavens Frankfurt/Main, München, Hamburg, Berlijn en Düsseldorf – de belangrijkste Lufthansa-locaties in Duitsland. Volgens een woordvoerder van de luchthaven Berlin-Brandenburg zullen alle 46 geplande Lufthansa-vluchten van en naar Frankfurt of München geannuleerd moeten worden.

Reizigers die via deze luchthavens vliegen, worden geadviseerd hun reisplannen te herzien en de laatste updates van hun luchtvaartmaatschappijen te volgen.