Vliegen vanuit DuitslandWarning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/p8471/domains/allesoverduitsland.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103
Vliegen in Duitsland

Een vakantie naar de zon en dan vliegen vanuit Duitsland? Er zijn diverse goede redenen om dat eens te bekijken. In dit artikel leg je uit waarom en waar je op moet letten als je een vliegvakantie boekt met een vertrek uit Duitsland. De belangrijkste reden is natuurlijk het financiële plaatje. Een vliegvakantie vanuit Duitsland kan namelijk een stuk voordeliger zijn dan vertrekken vanaf Amsterdam of Eindhoven. Bovendien is het aanbod aan vluchten vanaf de Duitse vliegvelden vele malen groter dan vanuit Nederland.

Luchtvaartmaatschappijen in Duitsland

In Duitsland zijn diverse luchtvaartmaatschappijen actief. Lufthansa is de momenteel de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa en heeft haar basis in Duitsland. De Duitse maatschappij vliegt met een moderne vloot naar de verre bestemmingen in de Verenigde Staten of Azië.

Binnenlandse vluchten en vluchten binnen Europa worden uitgevoerd door Lufthansa Cityline. Berlijn, Frankfurt en München zijn voor Lufthansa de belangrijkste luchthavens. Dit zijn de zogenaamde hubs. Vanuit deze hubs vliegt Lufthansa praktisch naar alle grote steden in de wereld. Lufthansa is onderdeel van Star Alliance. Het kan dus voorkomen dat een deel van je reis door een andere maatschappij wordt uitgevoerd.

Vlieg je bijvoorbeeld naar Australië dan zal het eerste deel naar Azië worden uitgevoerd door Lufthansa en het tweede deel van je reis door Thai Airlines of Singapore Airlines.

Budget maatschappijen in Duitsland

Duitsland is populair bij de goedkope maatschappijen. Ryanair is zo’n maatschappij die vaak van onbeduidende luchthavens in Duitsland naar een bestemming in Europa vliegt. Laat je niet verleiden door de lage prijzen.

De reis naar de luchthavens kan vaak niet met openbaar vervoer worden gedaan of je moet een duur busticket kopen. Een goed voorbeeld is de Luchthaven Weeze, welke bij Ryanair de naam Düsseldorf Weeze heeft gekregen. Wil je echter van Weeze naar Düsseldorf dan ben je nog zeker 1,5 uur onderweg en echt flexibel is deze verbinding ook niet.

Eurowings

De low cost maatschappij Eurowings is een 100% dochter van Lufthansa en is vergelijkbaar met het Nederlandse Transavia (de low cost dochter van KLM). De maatschappij groeit sterk en heeft veel routes overgenomen van Air Berlin welke in 2017 failliet ging.

Eurowings vliegt ook naar bestemmingen buiten Europa. Populaire bestemmingen buiten Europa zijn: Bangkok, Cancun, Havana, Las Vegas en Punta Cana. Besef je wel dat dit vluchten zijn zonder veel luxe. Drankjes en maaltijden moet je aan boord kopen.

Ruimbagage is tijdens de vluchten alleen tegen betaling beschikbaar. Vergelijk de prijzen dus goed. Vanuit de grensstreek met Nederland en België zijn de luchthavens, van Keulen/Bonn, Düsseldorf en Osnabrück handige luchthavens om te vertrekken.

TUI fly Duitsland

De grootste reisagent van Europa (TUI) heeft in Duitsland een eigen luchtvaartmaatschappij onder de naam TUI fly. Deze maatschappij vliegt voornamelijk naar de zon bestemmingen in Europa.

Denk aan de Griekse eilanden, diverse bestemmingen in Spanje, Italië en Portugal. TUI fly vertrekt voornamelijk vanaf de kleinere luchthavens in Duitsland (maar niet te klein zoals Ryanair).

Zoek je een voordelige vlucht met TUI fly dan zijn de luchthavens van Dortmund, Düsseldorf, Köln/Bonn en Münster zeer interessante vertrekplaatsen.

Niet alleen zijn de ticketprijzen zeer interessant, ook de kosten voor het parkeren bij de luchthaven lijken in de verste verte niet op de woekerprijzen die men in Nederland vraagt.

Condor

Net Als Tuifly is Condor ook een low cost luchtvaartmaatschappij met voornamelijk zonbestemmingen in het programma. Condor vliegt ook naar bestemmingen buiten Europa zoals de Turkse badplaatsen, Mauritius en de Dominicaanse Republiek.

Veel van de bestemmingen van Condor waren te boeken via Thomas Cook/Neckermann reizen. Net als bij TUIfly vertrekken de Condor vluchten van kleinere luchthavens.

Condor was tot september 2019 een onderdeel van het ter ziele gegane Thomas Cook concern.

Ryanair

De Ierse uitvinder van de low cost vluchten vertrekt van veel Duitse luchthavens, op de luchthaven van Frankfurt na hebben al deze luchthavens één ding gemeen. Je hebt er nog nooit van gehoord en zonder navigatie kom je er ook niet.

Wat ze ook gemeen hebben is dat de naam van de luchthaven altijd begint met een grote stad die in de verste verte niet in de buurt ligt. Neem nu de luchthaven Weeze onder de rook van Nijmegen. Ryanair noemt deze luchthaven Düsseldorf Weeze. Toch ligt de voormalige luchtmachtbasis ruim een uur rijden van deze metropool in het Roergebied. Ryanair heeft vanuit Duitsland wel veel interessante vluchten naar de Griekse eilanden.

Easyjet

Ook Easyjet is natuurlijk vertegenwoordigd in Duitsland, sterker nog Easyjet heeft een superverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Dat is echt een verbinding om in de gaten te houden als je een keertje naar Berlijn vliegt. Easyjet vliegt voornamelijk binnen Duitsland en naar het Verenigd Koninkrijk.

SunExpress

Zoek je een voordelige vlucht naar Turkije vanuit Duitsland? Kijk dan eens bij SunExpress. Deze luchtvaartmaatschappij is een samenwerking tussen Turkish Airlines en het Duitse Lufthansa.  SunExpress vliegt voornamelijk tussen de grote Duitse steden en de Turkse badplaatsen zoals Antalya, Bodrum en Istanbul. 

Luchthavens

Vliegen vanuit Duitsland begint op een vliegveld. Daar hebben ze er in Duitsland echt genoeg van. Van de twee grote luchthavens Frankfurt en München kun je praktisch de hele wereld bereiken. Vanaf de luchthavens Düsseldorf, Hamburg en Berlijn is heel Europa bereikbaar. Daarnaast zijn er nog heel veel kleine compacte luchthavens deze worden voornamelijk bediend door de vakantie vliegers en de low cost airlines zoals Ryanair, Easyjet en consorten.

Parkeren bij de Luchthavens

Vlieg je vanuit Duitsland dan kom je 9 van de 10 keer met je eigen auto. Geen probleem, want je bij iedere luchthaven wel parkeren. De prijzen liggen over het algemeen een stuk onder het Nederlandse niveau. Boek je parkeerplaats wel ruim van tevoren op optimaal gebruik te kunnen maken van de lagere prijzen. Let bij de kleinere luchthavens goed op, een vlucht kan spotgoedkoop zijn alleen parkeren is soms volledig uit verhouding. Een week parkeren op de luchthaven van Weeze is bijvoorbeeld duurder dan een weekje gereserveerd parkeren op Schiphol. 

Bij de laatstgenoemde luchthaven is nog iets bijzonders aan de hand, wil je namelijk iemand afzetten bij de terminal, dan moet je sowieso betalen. Zodra je het terrein van de luchthaven oprijdt gaat de slagboom pas open nadat je drie euro betaald. Daarvoor mag je dan wel een uur parkeren.

Openbaar vervoer naar de Duitse Luchthavens

Veel Duitse luchthavens hebben een eigen station en zijn direct aangesloten op het netwerk van hogesnelheidstreinen. In Düsseldorf en Frankfurt stopt de ICE praktisch onder de terminal en is er zelfs een directe verbinding tussen Amsterdam en Utrecht. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij even of een treinticket inclusief is. Dat scheelt weer een paar tientjes. Krijg je geen treinticket dan kun je deze van tevoren boeken bij NS-international.