Kerstmarkten Centro (2024)Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/p8471/domains/allesoverduitsland.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

Dichtbij Nederland, groots, gezellig en gewoon leuk. Dat zijn de kerstmarkten bij CentrO, het grootste winkelcentrum van Europa in Oberhausen. Aan de buitenzijde van het winkelcentrum staan vanaf 15 november drie markten opgesteld. Deze laten zich indelen in thema’s.

CentrO is tot ver in de omgeving bekend vanwege de leuke winkels, gratis parkeren en de gastvrijheid van de vele restaurants. Binnenin het winkelcentrum vind je bijvoorbeeld een grote foodcourt met voornamelijk fastfood met een internationaal tintje.

De Kerstmarkten Centro

De kerstmarkten in en om CentrO zijn opgedeeld in thema’s. De berg kerstmarkt wordt vaak door een wintersportgebied in Oostenrijk gesponsord en zij nemen vaak een mobiele berghut mee. Deze wordt voor de duur van de kerstmarkt opgebouwd. Ik heb hier onder de kerstmarkten Centro afzonderlijk voor je beschreven.

Berg Kerstmarkt

Kerstmarkt centro

Een prachtig nagebouwd berghuttendorp. De grote Stube in het midden komt echt als een bouwpakket vanuit Flachau net als het personeel trouwens. Op deze kerstmarkt dus pure Oostenrijkse tradities, drankjes en vooral veel gemutlichkeit. Naast de imposante rodelbaan met echte sneeuw waar je even je rodelskills op kunt proberen tref je op deze markt ook veel lekkernijen aan. Voor thuis bieden de diverse stalletjes prachtige cadeaus. Nieuw in 2018 zijn de geschenken met een persoonlijke gravure en lekkere gedroogde vruchten. In de Weihnachtsbackerij krijg je natuurlijk verse kerststollen en heerlijke kerstkoekjes.

Stop zeker even in de Flachau Alm voor lekkere gerechten uit de Oostenrijkse keuken, zoals een lekkere Kaisersschmarrn, een hele dikke schuimige pannenkoek met appelmoes of cranberry’s. Voor een leuk feestje kun je terecht in Flachau Winterwereld. Iedere dag live muziek uit de alpen en natuurlijk een goede Schnaps of een lekker warme Glühwein. Persoonlijk vind ik de bergkerstmarkt tijdens de kerstmarkten centro een leuke plek om even wat te eten en te genieten van de gastvrijheid.

Kabouter kerstmarkt

Kerstmarkt-centro

Een kerstmarkt voor alle leeftijden, de kabouter kerstmarkt is er in eerste instantie natuurlijk voor de allerjongsten kerstmarkt bezoekers. Een sprookjesachtige kaboutertrein, een kabouterdraaimolen, en pratende bomen maken deze kerstmarkt tot een waar paradijs voor kinderen.

Dit deel van de kerstmarkten bij CentrO is ook de plaats waar de beroemde kerstdecoratie van Käthe Wohlfahrt wordt verkocht. Deze handgemaakte kerstversieringen uit  Rothenburg ob der Tauber moet je gezien hebben. Het kan zijn dat je even moet wachten voor je naar binnen kunt. Het is hier altijd druk.

Wat ik altijd spectaculair vindt op een kerstmarkt zijn de vuurkorven met zo’n mooi stuk zalm die wordt gerookt waar je bijstaat. Mmm zo lekker. Dit krijg je dus op dit deel van de kerstmarkt. Geen visliefhebber of liever wat anders dan is de Schwabische Dinnete of Dinnede een aanrader, deze hartige lekkernij lijkt op een kleine pizza, alleen in plaats van tomatensaus wordt de Dinnede belegd met een Crème-fraîche-achtige topping. Daarbij kun je dan nog andere toppings kiezen zoals spek of  met pittige pepers.

Santa’s Village

In het midden van de kerstmarkt staat het dorp van de kerstman. Vanaf 6 december is hij zelf ook aanwezig en kun je hem de hand schudden of zelfs met hem op de foto. Op deze kerstmarkt tref je verder kramen aan met houten speelgoed, lederwaren, en echte Thüringer kerstdecoratie. Voor de inwendige mens wordt natuurlijk ook gezorgd. 

Zodra het donker wordt moet je goed opletten en zeker naar boven kijken. Een spectaculaire lichtshow wordt dan boven de kramen vertoond. 

Hoe kom je in CentrO Oberhausen

Het winkelcentrum CentrO ligt op iets meer dan een uur rijden van Utrecht, je volgt grotendeels de A12 (A3 in Duitsland) en gaat bij Zevenaar/Arnhem de grens over. Vanaf knooppunt Oberhausen wordt CentrO al goed aangegeven. Bij Kreuz Oberhausen West volg je de A42 richting “Neue Mitte” Zodra je de grote koeltoren (Gassometer) ziet weet je dat je in de buurt bent.

Eenmaal aangekomen bij het Winkelcentrum volg je het handige systeem wat je direct naar een vrije parkeergarage brengt. Er zijn 14.000! Gratis parkeerplaatsen beschikbaar.

Met de trein: De hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem stopt ook in Oberhausen. Daar stap je over op de Strassenbahn (tram) nummer 122 richting Neue Mitte.  Deze onder architectuur gebouwde halte ligt praktisch naast het winkelcentrum en de kerstmarkt Centro.

Met de bus: Tijdens de kerstmarkten rijden diverse busmaatschappijen naar de gezelligheid van de kerstmarkten in Oberhausen. De prijzen zijn zeer scherp.  Onder andere De Jong intra en OAD bieden deze busreizen aan.

Hotels bij CentrO

Als ik zeg dat CentrO samen met de kerstmarkten groot is dan bedoel ik ook echt groot. Eigenlijk is het praktisch onmogelijk om alles in één dag te bekijken. Een hotelovernachting is dus zeker een aanrader. Zowel rondom CentrO als in Oberhausen zijn diverse leuke en betaalbare hotels te vinden. Betaal alleen niet te veel en vergelijk de prijzen van de hotels goed via Trivago. Een handige vergelijker. 

Zelf hebben we goede ervaringen met het Hotel Neue Mitte en het NH Oberhausen. Beide hotels krijgen ook van andere gasten hele goede reviews. Tevens is het B&B hotel Centro naast het winkelcentrum een aanrader voor families.

De kerstmarkten rondom CentrO zijn 7 dagen per week geopend. Het winkelcentrum zelf helaas niet. In Duitsland is de zondagsrust namelijk wettelijk geregeld.  Er is echter alleen één zondag in December wanneer het centrum wel open is. Dat is dus de perfecte combinatie om te genieten van een dagje kerstshoppen.