11 tips voor het oktoberfest

11 HANDIGE TIPS VOOR HET OKTOBERFEST

Nog maar een paar dagen en het grootste bierfeest ter wereld begint weer, München staat dan weer volledig op zijn kop en miljoenen toeristen weten de beroemste Wiesn van Duitsland weer te vinden.

We hebben in de afgelopen jaren wat tips verzameld waarmee een bezoek aan de Wiesn en het Oktoberfest onvergetelijk wordt.

 1. Vermijd de drukte op de stationséénmaal aangekomen in München is de feestlocatie makkelijk te vinden, gewoon de meute volgen in de typische klederdracht. Het makelijkst bereik je de Wiesn met het openbaar vervoer, S-Bahn (trein), U-Bahn (metro) bus of tram de Wiesn is altijd bereikbaar.Tip: Het U-bahn station Theresienwiese is druk, lees: zeer druk. Dus vermijden dat station. Nadeel is dat je wat verder moet lopen, voordeel is gelukkig groter want de stations Schwantalerhöhe (S und U-bahn, bus 53) Holzapfelstraße of Hackerbrücke (Tram) of de bushalte aan de Hans Fischer Straße liggen slechts een paar stappen verder dan het U-bahn station en bieden direct veel vrijheid i.p.v. de drukte het Metro-station.
 2. Voorkom een pijnlijke toeristen blunder door geen kleine bier te bestellen, op de Wiesn schenkt men alleen bier in een Maß (spreek uit met een korte a). Kleine biertjes bestaan niet, grotere bieren ook niet. Een Maß is ongeveer een liter bier en het bier kent een hoger alcoholpercentage dan een normaal bier (6,5%) Oja, de bierprijs ligt sinds 2015 boven de 10 euro.
 3. De tenten op de Wiesn hebben in totaal 114.000 zitplaatsen, de grootste tent op het oktoberfest heeft 10.000 zitplaatsen en is van de Hofbrau brouwerij. Elke tent gaat rond 10 uur open en om 23.30 staat de laatste gast weer buiten. De laatste ronde is om 22.30 Alleen de Käfer Wiesnschanke en de Weinzelt zijn tot 1 uur ’s nachts geopend.
 4. Na ruim 20 jaar is er een wisseling van de wacht onder de grootste tenten, in plaats van de grote Hippodrom feesttent staat dit jaar de grote en nieuwe Marstall Oktoberfestzelt direct op een plek naast de hoofdingang van de Wiesn
 5. Kleding tip! Laat de Seppi hut (de grijze vilten hoed) thuis, daarmee ben je direct een toerist want een echte Bayer draagt dat ding niet. Dames opgelet, een Dirndl is een pronkstuk maar blijf weg van carnavals dirndls. Dus geen knalkleuren en glitters. Let ok op de schoenen, een Dirndl schoen heeft een hakje. In het centrum van München zijn verschillende trachten winkels met een reuze aanbod in betaalbare klederdracht speciaal voor het oktoberfest.
 6. Interessante feiten: in totaal werden er vorig jaar 6,7 miljoen Maß bier verkocht, 81.000 gasten hebben een Maß meegenomen naar huis als souvenir (wat trouwens een kostbaar geintje is als je betrapt wordt wegens diefstal) Van de ruim 6.4 miljoen bezoekers bezochten een half miljoen de Oide wiesn. Een replica van de wiesn zoals het was in vroegere tijden met een dito kermis.
 7. De prijzen voor de kermisattracties, entree en voor eten liggen op de familietagen het laagst. Op 23 en 30 september worden de prijzen iets verlaagd zodat de wiesn voor iedereen te betalen is.
 8. Lang wachten voor een plek in één van de biertenten? Niet nodig de biergartens bij de tenten kunnen niet gereserveerd worden. Daarnaast is hier nog een bespaar mogelijkheid, je mag namelijk naast roken ook je eigen eten meenemen en nuttigen.
 9. Toeristen vermijden is lastig maar het tweede weekend is berucht vanwege de vele toeristen op de Wiesn. De Münchner gaan meestal het laatste weekend van het Oktoberfest.
 10. Fooien zijn niet verplicht maar wel een beleefdheidsvorm naar het bedienend personeel. Ondanks dat het bij de drankprijs is inbegrepen. De kelners en kelnerinnen slepen echt met het bier dus een fooi is op zijn plek. Last but not least, tip je goed dan loopt de bediening vaak wat sneller, en geef de fooi dus niet aan het eind van de avond.
 11. Aan de westzijde van de Wiesn ligt een groene heuvel, een plek op uit te rusten na al het bier? Doe maar niet; de bijnaam voor deze heuvel is “Urin Bergl” zegt volgens mij genoeg.