Zwarte Zaterdag in Duitsland

 1. Home
 2. Zwarte Zaterdag in Duitsland (2019)

Zwarte Zaterdag in Duitsland

Zucht, net als jij op vakantie gaat lijkt heel Nederland samen met Duitsland het zelfde idee te hebben. Met andere woorden Zwarte zaterdag op de snelwegen. Zodra je de grens over rijdt sta je eigenlijk al in een lange file naar je vakantiebestemming. Super vervelend en bovendien een slechte start van je vakantie. Ik leg je uit wanneer het Zwarte Zaterdag in Duitsland is en hoe je er mee moet omgaan.

Wanneer is het Zwarte Zaterdag in Duitsland?

Duitsland zwarte zaterdag rettungsgassein tegenstelling tot Frankrijk heeft Duitsland er veel meer, in principe zijn alle zaterdagen tijdens de vakanties (en dan bedoel ik niet alleen de zomervakantie maar ook de voorjaars-, herfst-, en kerstvakantie. Verder worden de vrije dagen rondom een feestdag ook aangemerkt als drukke dagen op de Duitse Autobahnen. Het is niet alleen de zaterdag welke berucht is als drukke dag. Het kan ook goed zijn dat de vrijdag of de zondag in Duitsland de code rood of zwart krijgt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met alle drukke dagen vanaf juli 2019 tot september 2019. De N of Z tussen haakjes geeft de richting van de drukte aan.  De kleur van de tekst de drukte:

 • Oranje = matig
 • rood  = extreem druk
 • groen = oké om te rijden

Deze prognoses zijn gebaseerd op  de jarenlange ervaring van diverse wegbeheerders en de ADAC.

 

Grenscontroles Oostenrijk

De grensovergangen met de Oostenrijkse grens zorgen ook dit jaar voor veel file problemen. De Duitse douane en immigratiediensten houden steekproefsgewijs controles op illegale reizigers. 

Bij de onderstaande grensovergangen kunnen de controles zorgen voor lange wachttijden en files.

 • Kiefersfelden (A9)
 • Walserberg (A8)
 • Passau/Suben (A3)
 • Kiefersfelden/Bundesstraße (uitwijkroute)
 • Freilassing (uitwijkroute)

De Oostenrijkse overheid werd door al het sluipverkeer wat de controles probeerde te omzeilen niet erg blij. Daarom zijn er op de sluiproutes ook controles en zijn wegen alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Juli 2019

File zwarte zaterdag duitsland juli 2019

Augustus 2019

September 2019

File zwarte zaterdag duitsland september 2019

Tips voor een zwarte zaterdag

Ga je toch onderweg op een drukke (zwarte) zaterdag dan nog wat handige tips.

 • Tank op tijd, vooral in Duitsland zijn de afstanden tussen de tankstations langs de autobahn een stuk groter dan in Nederland en België. Wil je besparen zoek dan een tankstation bij een afrit op je bespaart dan al snel 10 cent per liter. zie ook de handige tanktips voor Duitsland.
 • Je auto is in topconditie, vooral tijdens warme dagen krijgt je auto goed op zijn donder tijdens file rijden en stilstaan. Hou de temperatuur dan ook goed in de daten.
 • Neem voldoende eten en drinken mee, dat maakt een lange reis een stuk aangenamer.
 • Tijdens de wintermaanden is een deken in je auto eigenlijk een must. Mocht het een lange file worden of je valt stil dan kan een auto snel afkoelen.
 • Koop je tolvignet voor Oostenrijk niet op het laatste moment, je bent echt niet de enige die het zo lang mogelijk uitstelt.
 • Denk eraan dat je in een file altijd een Rettungsgasse  maakt. Het verkeer op de linkerbaan staat zoveel mogelijk links, en het verkeer op de rechterbaan zoveel mogelijk rechts. Reddings- en hulpdiensten maken in Duitsland geen gebruik van de vluchtstrook  maar rijden in het midden van de autobahn de zogenaamde Rettungsgasse.
 • Op een Zondag rijdt er praktisch geen vrachtverkeer in Duitsland om de simpele reden dat het niet mag. Het is dan een stuk rustiger op de autobahnen maar des te drukker op de parkeerplaatsen. Vertrek je op zondag op tijd dan is dit een perfecte dag om te reizen. 

Wanneer wel rijden?

Duitsland zwarte zaterdag rettungsgasse

Bij voorkeur probeer je de bovenstaande dagen te vermijden, mocht je onverhoopt toch op deze dagen willen tijden vertrek dan vroeg. De knelpunten naar het zuiden liggen voornamelijk bij de grote steden zoals Keulen, Frankfurt, München en het stuk autobaan richting Oostenrijk. Mijn advies is om door te rijden tot het echt druk wordt en dan een hotel te nemen. Aangezien deze tip ondertussen door meer vakantiegangers wordt gevolgd kan het geen kwaad om je hotel van te voren te boeken.

 

 

KRAS vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

TUI vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.