Holocaust Monument


Holocaust Monument

In 2005 dus 50 jaar na het einde van de tweede wereld oorlog werd in Berlijn het Holocaust Monument (Holocaust-Mahnmal of Holocaust Denkmai) geopend. Het is is een monument ter nagedachtenis aan alle joden die tijdens de tweede wereld oorlog zijn vermoord. Het is wat dat betreft één van de meest indrukwekkende plekken van Berlijn.

Het monument bestaat uit 2711 grote grijze betonblokken deze liggen in rechte lijnen maar zijn wel in hoogte verschillend. Tussen de blokken door kun je lopen, de smalle gangen geven je het desolate gevoel van de gevangenen in de concentratiekampen.

 

Architectuur

Berlijn Holocaust monument

Het denkmal voor de Holocaust werd door de Amerikaanse architect Peter Eisenman ontworpen en kun je vinden op loopafstand van de Brandenburger Tor.

De grijze betonblokken liggen op een opervlakte van 19.000 m2 op een een voormalige ministergarten waar ook de villa stond van Joseph Goebbels. De blokken liggen in rijen, in totaal zijn er 54 rijen in noord-zuid richting en 87 rijen in de oost-west richting. De stenen zelf zijn 2,38 x0,95 cm groot en in hoogte variëren de blokken tussen de meter en 4 meter. Het grootste blok weegt een kleine 16 ton.

De paden tussen de rijen zijn 95 centimeter breed zodat mensen elkaar niet makkelijk kunnen passeren om het gevoel van desoriëntatie te simuleren. Dertien paden zijn breder en geschikt voor rolstoelgebruikers. Deze zijn aan de buitenzijde aangegeven.

Onderdeel van het monument is een informatiecentrum wat deels onder het veld met de grote betonblokken ligt. In het informatiecentrum krijgt je een stukje geschiedenis over het leven van de Joden in Berlijn en Duitsland en de deportatie naar één van de concentratiekampen. De toegang is gratis.

Respecteer het monument

Berlijn Holocaust denkmalHet is lastig uit te leggen wat het monument moet voorstellen, je kunt er zelf iets bij bedenken en wat is ook het doel van de architect geweest. Het motto van het monument komt van de Italiaanse schrijver Primo Levi, hij is overlevende van het concentratiekamp Auschwitz.

“Het is gebeurt en het kan weer gebeuren, dat is de kern wat wij te zeggen hebben”

Het momument is dus een plek om even stil te staan bij het verleden en dient dan ook met respect behandeld te worden. Toch zie ik nog steeds mensen picknicken op de stenen of samen een wijntje drinken. Dat lijkt mij eerlijk gezegd niet helemaal de bedoeling en om heel eerlijk te zijn vind ik het respectloos. Het monument is derhalve ook geen speelplaats of een labyrint zoals het werd genoemd tijdens één van mijn bezoeken.

Het beklimmen van de blokken is dan ook niet toegestaan alleen actief wordt er (helaas) niet op gecontroleerd.

 

Wist je dat:

  • De blokken zijn gemaakt van beton en vanwege het gewicht zijn de blokken hol van binnen
  •  Volgens plan zijn er 2711 blokken gelegd, op dit moment liggen er maar 2710. één van de blokken is namelijk gescheurd en verwijderd.
  • Meerdere blokken vertonen scheuren, deze worden door staalbanden samengehouden
  • De zonkant van de grijze blokken kan op een zomerse dag tot 80 graden warm worden
  • De blokken zijn behandeld met een speciale coating zodat graffiti snel verwijderd kan worden

Indrukwekkend holocaust monument

Hoe kom je bij het Holocaust Monument?

Het monument ter nagedachtenis aan de Holocaust ligt in het centrum van Berlijn praktisch tussen de Brandenburger Tor en het Postdamer Platz.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1
Openbaar vervoer: U55 Brandenburger Tor, U2 of S Potsdamer Platz

Berlin Card
Met de Berlin card krijg je:
  • Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
  • Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
  • Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.