Brandenburger Tor


De Brandenburger Tor

Ik denk dat de Brandenburger Tor de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Berlijn is. Als zoekende over het internet naar Berlijn zie je steevast de foto van een poort met zes zuilen en een prachtig beeld van een wagen met vier paarden.

De Brandenburger Tor was vroeger een stadspoort in Berlijn. Hier lag de stadsgrens en hier moest je tol betalen om verder te reizen. De Brandenburger Tor is de enige nog bewaarde stadspoort van de 18 die Berlijn in totaal kende. De poort zelf is 66 meter breed en 26 meter hoog en bestaat uit zes zuilen

De stadspoort

In vier jaar tijd – van 1789 tot 1793 – werd de poort gebouwd in een voor die tijd vrij typische architectuur. Opvallend was de Quadriga, een zogenaamde vierspan met een koests en vier trekpaarden in een goud vergulde optiek.

Napoleon vond dit beeldhouwwerk erg mooi en liet het door zijn leger meenemen naar Parijs. Ruim acht jaar later na de nederlaag van de Fransen besloten de Duitsers het kunstwerk op te sporen en weer mee te nemen naar Berlijn. De reis van Parijs naar Berlijn duurde ruim 3 maanden

Tijdens de tweede wereld oorlog was de Brandenburger tor het symbool van het derde rijk. Helaas raakte de Brandenburger Tor door kogels en bommen die in de buurt insloegen beschadigd.

De Qadriga raakte wel ernstig beschadigd. Alleen een hoofd van één van de vier paarden overleefde de oorlog ongeschonden. Op de brandenburger Tor staat nu dan ook een replica van het beroemde beeldhouwwerk.

Na de tweede wereld oorlog en de capitulatie van Duitsland werd door de twee regeringen van Oost- en West Berlijn besloten om de poort samen provisorisch op te knappen. Helaas bleven de gaten en beschadigingen nog lang zichtbaar.

De Berlijnse muur en de Brandenburger Tor

Tijdens de koude oorlog begon de bouw van de Berlijnse muur. De Brandenburger Tor kwam daardoor op een stukje niemandsland te liggen en werd door de de muur en de zogenaamde Oost-Berlijnse sicherheitsmauer ingebouwd.

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 werd na 28 jaar de poort weer geopend. Meer dan 100.000 inwoners van Oost- en West Berlijn hebben dit onder luid gejuich samen gevierd.

Bezoek de Brandenburger Tor

Brandenburger Tor BerlijnZoals gezegd is de Brandenburger Tor één van de populairste bezienswaardigheden van Berlijn. Daarmee ook de meest toeristische plek geworden. Een foto maken zonder mensen voor de stadspoort is praktisch onmogelijk. Tenzij je heel vroeg komt.

De poort is ook vaak het decor van veel evenementen in Berlijn. Tijdens mijn bezoek was rondom de stadspoort een enorm voetbal dorp opgebouwd ten gelegenheid van een belangrijke voetbal match van het nationale elftal van Duitsland.

Hoe kom je bij de Brandenburger Tor?

Je kunt de poort vinden op de Pariser Platz. Dat ligt aan het begin van een andere Berlijnse icoon namelijk Unter den Linden.

Bus: Bus 100 , uitstappen bij Unter den Linden

S-Bahn of U-Bahn: Station Brandenburger Tor

Berlin Card
Met de Berlin card krijg je:
  • Onbeperkt gebruik Openbaar vervoer in Berlijn in de zone AB of ABC.
  • Korting bij meer dan 200 bezienswaardigheden en attracties in Berlijn
  • Met het museuminsel suplement gratis toegang tot de musea op het museuminsel

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

Landal vakantieparken in DuitslandLandal vakanties DuitslandLandal is op tien van mooiste plekken in Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken.

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.