Kerstmarkten in Essen


Essen ligt in het Ruhrgebied en is voor Nederlanders gezien erg dicht bij de grens en snel te bereiken. De Kerstmarkten in Essen zijn altijd een bezoekje waard. Vooral door het bijzondere karakter van de regio, maar ook door de internationale flair die overal op de kerstmarkten te vinden is.

Essen is naast een ideale kerstmarkt stad ook een leuke stad om te winkelen. Het grote winkelcentrum Limbecker Platz is een fijne plek waar je praktisch alles kunt krijgen voor de kerst.

Internationale kerstmarkt

Alweer voor de 49ste keer organiseert de stad Essen een internationale kerstmarkt. Vanaf 20 november staan meer dan 250 stalletjes met verkopers uit meer dan 20 verschillende landen opgesteld op het Willy Brandt Platz, langs de Rathenaustraße en op het Kennedyplatz. De internationale kerstmarkt is een lichtend spektakel, vooral als de avond over de kerstmarkt valt is het een prachtig geheel. Duizenden zo niet tienduizenden lichtjes zorgen voor een sprookjesachtige omgeving. Voor een prachtig uitzicht over de stad mag een ritje in het hoogste mobiele reuzenrad van Europa niet ontbreken. Het rad heeft een doorsnede van ruim 56 meter en staat dit jaar op de Burgplatz.

Flaschmarkt kerstmarkt

Kerstmarkt in Essen

De Flaschmarkt is het domein voor een middeleeuwse kerstmarkt. Echt iets bijzonders. Want de middeleeuwen komen niet alleen terug in de klederdracht van de verkopers, ook op culinair gebied gaat de bezoeker terug in de tijd. Voor verlichting zorgen prachtige fakkels en vuurkorven zorgen voor warmte. Op de middeleeuwse kerstmarkt tref je voornamelijk oude ambachten aan, die we eigenlijk al lang vergeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan rietvlechtwerk, en pottenbakkers. Maar ook het beschilderen en stikken van doeken is een ambacht dat we niet vaak meer tegenkomen. De geuren van versgebakken brood, en van de  warme Glühwein maken hongerig dus ook voor een natje en een droogje is gezorgd op deze bijzondere kerstmarkt.

Kinderkerstmarkt

Speciaal voor de jongste bezoekers is er bij het Rathaus van Essen bijna elke dag een speciaal kinderprogramma, denk aan knutselen, schminken, draaimolen, ritjes, en het bouwen van je eigen snoephuisje. Dankzij deze activiteiten vliegt de tijd voorbij.

Winkelen in Essen

Essen is tijdens de kerst een bijzondere plek om kerstinkopen te doen, het fijne winkelcentrum is compact en toch zeer compleet dankzij de grote warenhuizen. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn dan is het overdekte winkelcentrum Limbecker Platz een goed alternatief.

Koopzondag in Essen

Speciaal voor de kerstinkopen zijn alle winkels en alle kerstmarkten op zondag 17 december 2023 van 13.00 tot 18.00 geopend. Reken wel op grote drukte in de stad. Kom dus op tijd om een parkeerplaats te bemachtigen of boek een hotel in Essen.

Openingstijden Kerstmarkten in Essen

Vanaf 12 november zijn alle kerstmarkten dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur geopend, op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur op 14 en 21 november zijn de kerstmarkten gesloten in verband met Volkstrauertag en Totessonntag.

Hoe kom je in Essen

De auto is de snelste manier, vanaf Utrecht is Essen ongeveer twee uur rijden, (A12 en A3) De binnenstad van Essen is een milieuzone, en alleen toegankelijk voor auto’s met een groene sticker. Met de trein is ongeveer net zo snel en wel erg relaxed. De ICE-international (hogesnelheidstrein) stopt namelijk op het hauptbahnhof van Essen. Het boeken van een treinticket gaat het snelst en makkelijkst via de website van NSInternational.nl.

Parkeren in Essen

Rondom de binnenstad van Essen zijn diverse parkeergarages te vinden.  Parkeren is niet gratis in Essen, de parkeergarages zijn goed aangegeven op de borden boven en langs de weg. Let goed op de sluitingstijden van de parkeergarages. De Parkeergarage Limbecker Platz sluit namelijk ’s avonds om 20.00 uur.