Kerstmarkten in Aachen (2021)


Aachen is één van mijn favoriete steden in Duitsland, het compacte centrum nodigt uit voor een fijne slenter wandeling waarbij je iedere keer weer nieuwe dingen ontdekt in de prachtige historische gebouwen. Natuurlijk de Aachener Dom een belangrijk herkenningspunt en zeker het bekijken waard. Vandaag lees je hier alles over de kerstmarkten in Aachen.

Ieder jaar wordt rondom de Dom van Aachen een grote gezellige kerstmarkt opgebouwd. De kerstmarkt is al jaren te vinden in de top 10 van meest bezochte kerstmarkten in Duitsland.  Vanwege de ligging tegen de Duits/Nederlandse/Belgische grens is de kerstmarkt natuurlijk ook zeer populair bij Nederlanders en Belgische bezoekers.

Openingstijden kerstmarkten in Aachen

In 2024 vinden de kerstmarkten in Aachen rondom de Dom en het Rathaus plaats van 19 november tot 23 december. De markten zijn iedere dag geopend van 11.00 tot 21.00 behalve op zondag 24 november (alleen van 18.00 tot 21.00 uur en op 23 december is het over en sluiten de kerstmarkten om 20.00 uur).

Tijdens de adventsperiode is Aachen natuurlijk volledig in kerstsfeer. Er zijn kerstmarkten op vier pleinen, deze lopen praktisch bijna in elkaar over zodat je van markt naar markt kunt hoppen. Het leuke aan de kerstmarkten in Aachen is dat er echt veel aandacht is besteed aan de aankleding van de stalletjes en kraampjes. Vooral op het Münsterplatz heeft de Gluhwein stand (Hexenhof) er veel werk in gestoken om de stand aan te kleden met heksen, dwergen en trollen.

Kerstmarkt tussen het Rathaus, Centre Charlemagne en de Dom van Aachen

Kerstmarkten in Aachen

De grootste kerstmarkt in Aachen, en ook één van de gezelligste. Je slentert tussen de stalletjes met typische Aachener Printen (een koeksoort uit Aachen) en heerlijke glühwein uit de regio. De witte glühwein smaakte zeker goed hier. Deze kerstmarkt telt meer dan 100 verschillende stalletjes Waarbij de nadruk ligt op de inwendige mensen bijzondere handwerken.

De kerstmarkt rondom de Holzgraben

Een stukje buiten het centrum van Aachen vindt je de kerstmarkt rondom de Holzgraben, een gezellige mix uit internationale keukens, denk aan Indiaanse curry, verse Amerikaanse Donuts, en typische Nederlandse snacks zoals een frikandel special. De voornamelijk kramen met de producten die je op een normale markt tegenkomt. Persoonlijk niet echt een kerstmarkt.

Kerstmarkt Kugelbrunnen

Voor de ingang van het nieuwe winkelcentrum Aquis Plaza vindt ieder jaar ook een kleine kerstmarkt plaats met een handjevol stalletjes waarbij de nadruk natuurlijk op eten en drinken ligt. Heel eerlijk is deze kerstmarkt niet de moeite waard om voor om te lopen. 

Parkeren tijdens de kerstmarkten in Aachen

In de weekeinden tijdens de kerstmarkten kan het erg druk zijn in Aachen, gelukkig zijn er diverse parkeermogelijkheden in de stad. Rondom de stad zijn ruim 1600 parkeerplekken op de P & R beschikbaar, je parkeert je auto en reist voor 5 euro naar de stad. De bussen rijden praktisch iedere 5 à 10 minuten. In de stad zelf zijn diverse parkeergarages te vinden. Deze zijn dankzij een interactief systeem met elkaar verbonden en de verkeersborden geven aan waar je nog een parkeerplek kunt vinden. Wees op tijd als je in het centrum wil parkeren. Vooral rondom de Dom van Aachen zijn de parkeergarages snel vol. 

Met de trein naar Aachen

met de trein naar de Duitse kerstmarkten

Geen stress, geen files, reis comfortabel met de hogesnelheidstrein vanuit Nederland naar Aachen. In Nog geen drie uur sta je op je bestemming.

Overnachten in Aachen

Hotel in nürnberg

Wie naar Aachen komt heeft echt meer dan één dag nodig om alles te zien, het aanbod aan accommodaties in de stad is dan ook groot en veelzijdig. Van eenvoudige hotels en budget hotels tot luxe 5 sterren hotels. Boek je hotel altijd een paar weken voor vertrek, vooral tijdens de adventsperiode kan het in de weekenden erg druk zijn.