Fooi geven in Duitsland
Het is altijd een dingetje als je in Duitsland lekker hebt gegeten en je wil de bediening (en de keuken natuurlijk) daar voor bedanken in de vorm van een fooi. Als een soort van waardering dat je lekker hebt gegeten en de bediening persoonlijk en attent was.
Een fooi hoeft geen groot bedrag te zijn, het is een klein extraatje. Je kunt een fooi bijvoorbeeld ook geven aan een taxichauffeur of het kamermeisje in je hotel. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je kunt missen. Een fooi geven in Duitsland is niet verplicht het wordt echter wel gewaardeerd.
Trinkgeld, wie geef je hoeveel?
Een Fooi noem je op zijn Duits Trinkgeld. Het is gebruikelijk maar zeker niet verplicht om een fooi in Duitsland te geven. Het is wel een extra teken van waardering. Heel soms komt het voor dat het fooi bedrag al op de rekening staat. Ik vind dat persoonlijk zeer onbeleefd en wettelijk gezien ben je in Duitsland dan ook niet verplicht dat extra bedrag af te rekenen. Op de momenten dat ik dat zie staan op een rekening was dat ook mijn laatste bezoek aan dat restaurant.
Taxi
Een taxichauffeur geef ik na gelang het verloop van de rit een fooi. Als ik snel en zonder onnodige omwegen op mijn plek van bestemming ben gekomen rond ik het bedrag af naar boven. Vaak met 1 a 2 euro. Zodat je een mooi rond bedrag krijgt en je geen hand vol kleingeld meekrijgt.
In steeds meer steden in Duitsland kun je ook gebruik maken van Uber je betaald dan automatisch via de App, ben je tevreden over de rit geef de chauffeur dan een paar losse euromunten in de hand.
Restaurant
Een fooi van 5% a 10% is gebruikelijk een beetje afhankelijk van het totale bedrag. Ik laat de fooi nooit op tafel liggen en geef het persoonlijk aan de ober/kellner die mij heeft geholpen. Je kunt het te betalen bedrag met je fooi aan de kellner geven en zeggen: “Stimmt so!” Daarmee geef je aan dat je geen wisselgeld terug wilt.
Betaal je met je een bank/credit-card geef de bediening dan was cash geld. Vaak zien zij niks meer terug van de fooi die op de bankrekening van de restauranteigenaar wordt gestort.
Bij het Oktoberfest in München kun je de kellner(in) beter maar gelijk bij de eerste rond een riante fooi geven. Niet alleen spreek je de waardering uit voor het zware werk (sleep zelf maar eens 10 pullen bier van bijna 1,8 kilo per stuk naar een tafel) Je krijgt ook wat extra credits van de bediening, je tafel wordt sneller bediend, je heb de hele dag de volle aandacht en dat is wel zo fijn.
Hotel
Ik kies over het algemeen niet voor de duurste hotels in Duitsland dus ik draag mijn koffers zelf naar boven. Is er wel een Piccolo dan is het gebruikelijk om een euro per koffer te geven.
Als de kamer iedere dag wordt schoon gemaakt en mijn bed ligt er iedere dag weer netjes bij. Dan laat ik per dag dat ik in een hotel overnacht 2 euro op het nachtkastje liggen voor het kamermeisje.
Gids
Heb je op vakantie met een reisgids te maken dan is het beetje afhankelijk wat deze allemaal doet. Een reisgids is niet de best betaalde]\\\ baan en staat vaak de gehele reis tot je dienst. Een leuke fooi aan het einde van een bustour of cruise door Duitsland wordt zeker gewaardeerd. De hoogte hangt af van de prijs van de tour. Met 10 a 20 euro per persoon per week kom je goed weg.
Er zijn tegenwoordig in alle grote Duitse steden ook gratis rondleidingen langs de bezienswaardigheden, deze “Free guides” leven van de fooi dus vergeet ze niet te tippen.
TUI - Vakanties in Duitsland
Zoek je een betaalbare vakantie in Duitsland Bekijk het grootste aanbod bij Tui.
Kras Autovakanties
Kras is de specialist voor autovakanties in Duitsland, bekijk het aanbod.
Landal valantieparken
Landal is op de mooiste plekken van Duitsland aanwezig met prachtige vakantieparken, bekijk de lastminutes
Center Parcs Duitsland
Bezoek Duitsland vanuit één van de vakantieparken van Center Parcs, Bekijk hier de beste aanbiedingen.