Carnaval in Duitsland

  1. Home
  2. Informatie
  3. Carnaval in Duitsland

Carnaval in Duitsland

Net als in Nederland wordt carnaval in Duitsland regionaal gevierd, al op de 11 van de 11 (11 november dus) beginnen de voorbereidingen van de diverse carnavalsverenigingen in Duitsland. De grootste verenigingen kun je vinden rond de Rijn. Steden zoals Keulen, Aken en Düsseldorf vieren het carnaval zeer uitbundig.

 

Karneval of Fasching?

In de meeste regio’s van Duitsland viert men Karneval het Duitse woord voor carnaval. Echter in de zuiden van Duitsland spreekt men eerder over Fasching wat volgens de geschiedenis boekjes niets minder betekent dan de laatste ronde in een cafe/kroeg.

Vooral in Beieren en Sachsen wordt deze term gebruikt. Würzburg is de grootste Fasching stad van Duitsland mede door de grootste Faschingzug (carnavalsoptocht) van Zuid Duitsland.
 
De term carnaval of op zijn Duits Karneval wordt voornamelijk gebruikt rondom de Rijn, vooral in het gebied tussen Keulen, Düsseldorf, Bonn en Aachen is dit feest nog zeer populair en wordt het door de inwoners van de stad breed gedragen.
 
Vooral Keulen is bekend vanwege Karneval, en mag zelfs rekenen op veel internationale belangstelling. Tijdens Rosenmontag is er in Keulen veel te doen. De optocht met een persiflage naar het nieuws en politiek mag rekenen op veel bezoekers. Gebruikelijk strooien de carnavals-verenigingen vanaf de prachtige praalwagens duizenden kilo’s snoep en chocolade in het publiek. De optocht vanuit Keulen wordt dan ook live uitgezonden door de ZDF.
 

De diverse carnavalsdagen in Duitsland

Het carnaval in de Duitse regio’s wordt op de zelfde dagen gevierd. Het carnaval begint met de Woensdag die als Weiberfastnacht wordt omgeschreven. Deze dag en avond staat voornamelijk in het teken van de vrouwen en meisjes. In veel delen van Duitsland geldt deze dag als een feestdag en wordt er verkleed in kroegen en cafés gedronken en gefeest. Een gebruik is dat tijdens Weiberfastnacht de vrouwen bij mannen de stropdas wordt afgeknipt en als een soort van verontschuldig een kus (Bützchen) krijgen.

Rosenmontag is traditioneel de dag van de optochten. De carnavalsoptocht van Keulen is de grootste van Duitsland en de optocht door het centrum van Würzburg mag zich rekenen tot de grootste optocht van Zuid Duitsland. Een optocht bestaat voornamelijk uit muziekbands, en veel prachtig opgebouwde praalwagens met een sarcastische blik op het nieuws uit het verleden.

Geschiedenis van het carnaval in Duitsland

Carnaval in Duitsland

Carnaval vieren de Duitsers al geruimde tijd, volgens de geschiedenis boeken werd er in Keulen al in 1780 gesproken over een karnavalfest. Het feest bestond toen voornamelijk uit een Nar welke de machthebbers en de politiek belachelijk maakte op een leuke manier. Het moest vooral geen volksopstand worden maar een feest waar alles mag en kan.

De traditie van het carnaval in Duitsland gaat ver terug. Het komt in de meeste steden wel uit een vereniging met enkele duizenden leden. Deze verenigingen organiseren in samenhang het uitbundige feest in de stad. 

 

Carnaval in Keulen

Carnaval in KeulenIn Keulen weten ze pas echt hoe je een carnavalsfeestje moet bouwen. Logisch dat deze stad dan ook ieder jaar in het middelpunt van de belangstelling staat. Kom je tijdens de carnavalsweek in Keulen wees dan niet verbaasd dat winkels, restaurants en kantoren gewoon gesloten zijn om carnaval te vieren. praktisch ieder café of hotel met een zaaltje is in opperste feeststemming. Om het in cijfers uit te drukken is het carnaval in Keulen ieder jaar goed voor ruim 500 miljoen euro omzet. Het grootste deel komt ten goede aan de gastronomie en de horeca. Er worden tijdens het Keulse carnaval meer dan 50 miljoen!!! glazen bier (Kölsch) geschonken. 

Het Carnaval in Keulen begint traditioneel op Weiberfastnacht. in 2019 valt deze dag op 28 februari. Het feest eindigt op Karnavalsdienstag. Noem dat gerust de dag om even bij te komen en te ontnuchteren. Het belangrijkste op deze dag is de verbranding van een stropop. Deze traditie wordt de Nubbelverbrennung genoemd en komt er eigenlijk op neer dat met het verbranden van de pop ook alle zonden die zijn begaan tijdens de laatste dwaze carnavals dagen zijn vergeven. Tevens is het verbranden het teken dat de vastentijd tot aan Pasen begint. 

 

Carnaval in Düsseldorf

Carnaval in Dusseldorf

Net als in Keulen weten ze in Düsseldorf ook hoe ze een feestje kunnen bouwen. Carnaval wordt in Düsseldorf ook wel het vijfde jaargetijde genoemd. Het jaarlijkse Tonnenrennen in Niederkassel mag rekenen op veel belangstelling.  Wie het snelst met een ton op een speciale kruiwagen de finish haalt is de winnaar. 

Op Rosenmontag vindt ook in Düsseldorf een optocht plaats met prachtige praalwagens. Stuk voor stuk nemen deze wagens de draak met het laatste nieuws. De vele verenigingen in Düsseldorf steken veel tijd in het bouwen van de wagens en het ontwerpen van de kostuums.

 

 

Fotobron/fotocredits:

Header: Foto van Bru-nO auf Pixabay
Carnaval in Keulen:  Foto van Plumpaquatsch via Wikipedia, Foto van MichaelGaida auf Pixabay
Carnaval in Düsseldorf: foto van domeckopol via Pixabay

KRAS vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandEen Autovakantie naar de mooiste plekken van Duitsland. Die boek je bij de specialist. KRAS dus.

TUI vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.

TUI vakanties in Duitsland

Tui vakanties in DuitslandTui vakanties DuitslandZoek je een betaalbare vakantie in Duitsland? Bekijk dan het grootste aanbod van reizen bij TUI.