Berlijn

Carnaval in Duitsland

Net als in Nederland wordt carnaval in Duitsland regionaal gevierd, al op de 11 van de 11 (11 november dus) beginnen de voorbereidingen van de diverse carnavalsverenigingen in Duitsland.

Karneval of Fasching?

In de meeste regio’s van Duitsland viert men Karneval het duitse woord voor carnaval. echter in de zuiden van Duitsland spreekt men eerder over Fasching wat volgens de geschiedenis boekjes niets minder betekent dan de laatste ronde in een cafe/kroeg.

Vooral in Beieren en Sachsen wordt deze term gebruikt. Würzburg is de grootste Fasching stad van Duitsland mede door de grootste Faschingzug (carnavalsoptocht) van Zuid Duitsland.

De term carnaval of op zijn Duits Karneval wordt voornamelijk gebruikt rondom de Rijn, vooral in het gebied tussen Keulen, Düsseldorf, Bonn en Aachen is dit feest nog zeer populair en wordt het door de inwoners van de stad breed gedragen.
Vooral Keulen is bekend vanwege Karneval, en mag zelfs rekenen op veel internationale belangstelling. Tijdens Rosenmontag is er in Keulen veel te doen. De optocht met een persiflage naar het nieuws en politiek mag rekenen op veel belangstelling. Gebruikelijk strooien de carnavals-verenigingen vanaf de prachtige praalwagens duizenden kilo’s snoep en chocolade in het publiek. De optocht vanuit Keulen wordt dan ook live uitgezonden door de ZDF.

De diverse carnavalsdagen in Duitsland

Het carnaval in de Duitse regio’s wordt op de zelfde dagen gevierd, het carnaval begint met de Woensdag die als Weiberfastnacht wordt omgeschreven. Deze dag en avond staat voornamelijk in het teken van de vrouwen en meisjes. In veel delen van Duitsland geldt deze dag als een feestdag en wordt er verkleed in kroegen en cafes gedronken en gefeest. Een gebruik is dat tijdens Weiberfastnacht de vrouwen bij mannen de stropdas wordt afgeknipt en als een soort van verontschuldig een kus (Bützchen) krijgen.

Rosenmontag is traditioneel de dag van de optochten. De optocht van Keulen is de grootste van Duitsland en de optocht door het centrum van Würzburg mag zich rekenen tot de grootste optocht van Zuid Duitsland. Een optocht bestaat voornamelijk uit muziekbands, en veel prachtig opgebouwde praalwagens met een sarcastische blik op het nieuws uit het verleden.
Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Alles over Duitsland Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en leuke tips voor een vakantie in Duisland in je mailbox.

Leuk, vanaf nu ontvang je iedere maand onze nieuwsbrief