Keulen, meer dan een Domstad

  1. Home
  2. Steden
  3. Keulen

Keulen

Wat een heerlijke stad, en dat slechts op twee uur rijden vanaf Utrecht. Lekker flaneren langs de Rijn boulevard of genieten van een “Kölsch” in een bruin cafeetje in de Altstadt. Maar ook een bezoek aan het chocolade museum mag zeker niet ontbreken. Ken je het nog van vroeger? Eau de cologne? Of te wel het geurtje van Oma met de beroemde nummers 4711? Eau de cologne staat voor Keuls water. De Glockengasse waar het beroemde luchtje vandaan komt behoort tot een stukje Historisch erfgoed.

Ondanks dat Keulen de vierde stad van Duitsland is, is de sfeer altijd goed, het doet zelfs een beetje denken aan het bourgondische wat wij kennen van Brabant en Limburg. Net als deze twee provincies ligt Keulen ook onder de rivieren. Ik vind Keulen altijd een bijzondere ervaring en ik neem jullie graag mee op mijn ontdekkingstocht door de Domstad.

Beroemd om haar Kerstmarkten

kerstmarkt keulenVeel Nederlanders reizen in december af naar de Domstad, om één van de vele kerstmarkten te bezoeken, wat een geweldige sfeer hangt er dan in de stad. Toch biedt de stad in de zomer ook erg veel, de stad bruist van de cultuur en veel nationale en internationale artiesten weten de diverse (pop)podia goed te vinden.

Een dagje Keulen is niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele bezienswaardigheden De Dom, de vele musea, de altstadt maar ook het nieuwe gedeelte van Keulen met de Kranhauser is erg bijzonder om te zien.

Winkelen

Het centrum van Keulen is een waar paradijs voor shoppers, het centrum rondom de beroemde Dom van Keulen is gevarieerd genoeg om elke shopper te verwennen. Naast de diverse luxe en grote warenhuizen zoals  Karstadt, Galleria Kaufhof en Peek & Cloppenburg zijn der diverse luxe boetiekjes te vinden. Het centrum is een voetgangerszone dus geen auto’s die je van je sokken rijden.

Eten & drinken

Met een enorm aanbod van meer dan 3.000 mogelijkheden om ergens iets te eten of te drinken mag je Keulen wel een gastronomisch paradijs noemen. Van een ouderwetse Würstelstand tot luxe sterren restaurants, alles is mogelijk. Het belangrijkste alles tegen zeer betaalbare prijzen. De Keulse keuken kent enkele bijzondere streekgerechten waar we als Nederlander toch even over moeten nadenken. Gerechten zoals zwarte pens met uienringen of aardappelen met pens zijn het proberen waard. (als je durft).

Stappen/Uitgaan

Na een dag “Rundspazieren” is een avondje in de kroeg natuurlijk het ultieme genieten, de stad Keulen kent een ruim aanbod in kroegen, clubs en ook biertuinen. Het centrum van al het vertier ligt rondom de Alter Markt.

Accommodatie

aod-hotel-in-keulenKeulen heeft een ruim aanbod in diverse accommodatie van eenvoudig pensionnetje tot luxe 5 sterren hotels. Reserveren is altijd handig, vooral tijdens de drukke december maanden en tijdens belangrijke beurzen in de Keulse Messe. Veel hotels zitten in of rondom het centrum. Bekijk voor je boekt goed waar het hotel ligt. Een aantal hotels ligt namelijk aan de overzijde van de Rijn waardoor je al snel afhankelijk bent van openbaar vervoer.

 

 Booking.com

Openbaar Vervoer in Keulen

Het netwerk van bussen trams en de metro in Keulen is super, elke plek in het centrum is binnen enkele minuten bereikbaar. Ben je van plan veel met het openbaar vervoer te reizen dan loont het om een dagkaart te kopen. Er wordt aan het uitgebreide netwerk met enige regelmaat verbeteringen uitgevoerd dus let goed op de aanwijzingen. Een verbinding zoeken kan in het Nederlands via de website van de KVB-Köln

Met de auto naar Keulen

Keulen is vanaf Utrecht makkelijk via de snelweg te bereiken. Keulen heeft wel een milieuzone dus let goed op de borden en zorg ervoor dat je een milieusticker voor je auto hebt. Veel hotels hebben een (ondergrondse)parkeergarage. Echter zijn de prijzen in vergelijking met de normale parkeergarages in het centrum van Keulen exorbitant hoog. Een beetje rondkijken scheelt al snel enkele tientallen euro’s.

Keulen met de trein

Keulen met de trein
Vanaf alle grote stations in Nederland is Keulen zeer goed bereikbaar, Vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem zelfs met de hogesnelheidstrein. Vanaf Utrecht is het dan ongeveer 2 uur reizen met de ICE international. Je komt heerlijk ontspannen aan in Keulen en je hoeft je geen zorgen te maken over een parkeerplaats of vervelende files. indien ruim van te voeren geboekt is het ook nog eens super voordelig.