Bezienswaardigheden in Hamburg


Bezienswaardigheden Hamburg

Hamburg

In Hamburg is heel veel te zien en te doen, voordat je dan ook een bezoek brengt kan het geen kwaad om alvast een lijstje te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Hamburg die je echt wilt zien. Alles bekijken gaat namelijk niet lukken in een paar dagen tijd.

Hieronder alvast een lijstje met de 10 best bezochte en bekendste bezienswaardigheden in Hamburg.  Vergeet niet dat je een aantal bezienswaardigheden van te voren kunt reserveren. Dat voorkomt dat je bijvoorbeeld in de rij moet staan of dat de kaartjes zijn uitverkocht.

Miniatuur Wunderland

Stel je Madurodam voor, maar dan overdekt. Nu niet gelijk duh, dat is toch hartstikke saai en dat doet je niet op een stedentrip. Dan vergis je je toch echt. De twee broers Frederik en Gerrit besloten namelijk de grootste modelspoorbaan van Europa te gaan bouwen. Dat lukte met veel geld, tijd, en uiterste precisie. In 2000 beginnen de broers met bouwen en 20 maanden later opende het Wunderland voor het eerst de deuren voor bezoekers.

De miniatuur wereld bestaat uit 9 werelden, waarbij het voornamelijk om Duitsland en Europese landen gaat. Recentelijk werd Venetië nog toegevoegd en momenteel wordt er gebouwd aan Monaco en de Provence in Frankrijk.

Ik kan hier nog wel uren over het Miniatur Wunderland gaan vertellen maar je moet het eigenlijk gewoon gaan zien. In bezoekers aantallen is het één van de best bezochte bezienswaardigheden van Duitsland.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie - Hamburg

Het duurde een paar jaar langer dan gepland, De bouwkosten zijn verdubbeld maar Hamburg mag trots zijn op dit majestieuze bouwwerk aan de oevers van de Elbe in het Hafencity.

Het gebouw werd ontworpen door het architectenduo Herzog en De Meuron. Het is gebouwd op de basis van een oude opslagloods voor cacao, tabak en thee uit 1875. Nu heeft de Elbphilharmonie plek voor twee concertzalen, diverse luxe appartementen en het duurste hotel van Hamburg.

Tussen de twee bouwlagen (zeg maar tussen baksteen en glas) is het openbaar toegankelijke platform te vinden. Dit wordt ook wel de Plaza genoemd. Vanaf dit grote balkon kun je genieten van een prachtig uitzicht van Hamburg. Om het platform te bezoeken dien je van te voren een kaartje te reserveren. Dit is volledig gratis. Hier kun je reserveren. Plaza tickets

Alte Elbetunnel (St. Pauli Elbtunnel)

Hamburg elbetunnel

In 1911 werd de St.Pauli Elbetunnel geopend, en sinds 1975 bij de opening van de neuen Elbtunnel ook wel de Oude Elbtunnel genoemd De tunnel loopt onder de Norderelbe door, en heeft een lengte van precies 426,50 meter en verbindt daarmee de de noordelijke haven met het Elbinsel Steinwerder.

Het bijzondere aan de tunnel is dat je eerst met een lift (of voor de sportievelingen onder ons met de trap) 24 meter naar beneden gaat. Vervolgens liggen daar twee tunnelbuizen.

Auto’s gaan met een speciale lift naar beneden (let op tol). Bij de oostelijke ingang is een prachtig mozaïek aangebracht en een uitleg over de tunnel. Bijzonder aan de tunnel is dat de wanden zijn betegeld met een witte geglazuurde wandtegel waardoor de tunnel zeer licht aandoen zodat het voeren van verlichting niet nodig is. De tunnel is 24 uur per dag (behalve op 31 december tussen 21.00 en 4.00) gratis toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Hamburger Kunsthalle

Hamburger Kunsthalle

Meer dan 13.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte verdeeld over die met elkaar verbonden kunsthallen gelegen tussen het centraal station van Hamburg. Het zwaartepunt van de collectie ligt bij de kunst uit de 19de eeuw. Daarnaast beschikt het museum over een omvangrijke collectie oude meesters en moderne kunst. Naast een uitgebreide kunstcollectie is er ook een riante boekenverzameling, de bibliotheek van de kunsthalle heeft meer dan 175.000 boeken waaronder meer dan 3.000 geïllustreerde en kunst boeken.

Openingstijden: dinsdag tot zondag: 10:00 tot 18:00 donderdag: van 10:00 tot 21:00
Maandag: gesloten

Toegangsprijs: volwassen: € 14,- Met korting € 8,-  (onder 18 mag gratis naar binnen)
Hamburgcard: € 11,-

Website: www.hamburger-kunsthalle.de

Hamburg Museum

Alles wat je moet weten over het ontstaan van Hamburg en veel van de bezienswaardigheden in Hamburg vindt je in het voormalige museum fur Hamburgische Geschichte, of te wel het Hamburg Museum. Op bijzonder leuke wijze loop je vanaf het ontstaan van de stad door naar de huidige tijd. Je leert alles over de verhalen van de stad, het leven in een Hanzestad en de piraat Klaus Niklaus Störetebeker één van de beroemdste zeerovers van Duitsland. Natuurlijk staat het museum ook stil bij Hamburg tijdens de tweede wereldoorlog en zelfs het bezoek van de Beatles aan de havenstad ontbreekt niet in de tentoonstelling.

Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 10:00 tot 17:00  zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00
dinsdag gesloten

Toegangsprijs: € 9,50 (vanaf 18 jaar, onder de 18 gratis toegankelijk)

Website: www.shmh.de

Adres: Holstenwall 24, 20355 Hamburg

Hotel in dusseldorfOm alle bezienswaardigheden in Hamburg goed en in je eigen tempo te kunnen bekijken is een overnachting helemaal zo gek nog niet. Om de prijzen goed te kunnen vergelijken kun je terecht op de website van Trivago. Deze handige website vergelijkt de prijzen van alle hotelaanbieders.

Met deze handige website betaal je dus nooit te veel voor je hotel in Hamburg.

Hamburgse Vismarkt

Hamburg vismarkt

Wil je de vismarkt van Hamburg meemaken, dan moet je op zondag vroeg opstaan, in de zomer begint de handel in verse vis en andere verse producten zoals groente, fruit en bloemen al om 5.00 uur.

Rond de klok van half tien zijn de meeste handelaren al weer los van hun verse producten en sluit de markt. In de winter periode opent de markt 2 uur later. Rondom de markt zijn diverse leuke ontbijtcafeetjes te vinden. Een typische delicatesse uit Hamburg is een pekelharing met een lekkere Schnapps.

De Haven van Hamburg

Hamburg haven

Een havenstad bezoeken zonder een havenrondvaart, dan heb je echt iets gemist. Hamburg is de op twee na grootste haven van Europa en staat in de top drie met Rotterdam en Antwerpen De meeste havenrondvaarten beginnen bij de Landungsbrücke aan de Elbe vlak bij de Alter Elbtunnel. Jaarlijks lopen 13.000 zeeschepen de haven van Hamburg binnen, van klein tot gigantisch groot.

Hamburg beschikt over een grote cruise terminal waar de grootste cruiseschepen met gemak kunnen aanleggen. Verder behoord de containerterminal tot de modernste ter wereld. Dit zijn allemaal bezienswaardigheden die je vanaf een rondvaartboot kunt bekijken.

Speicherstadt

Speicherstadt  HamburgHet grootste met elkaar verbonden pakhuizen complex, dat is de juiste beschrijving voor de Speicherstadt, al meer dan 100 jaar worden hier hoogwaardige goederen zoals koffie, thee, kruiden en cacao opgeslagen en verhandeld.

De Speicherstadt is helemaal op zijn mooist als de schemering invalt, de kanalen, de prachtige gebouwen uit baksteen met de opvallende torentjes en gevels veranderen dan in een romantische idylle. Aan te raden is om een stadswandeling met een gids te volgen in de Speicherstadt. Dat maakt het allemaal nog begrijpelijker. Een bezoek aan het Hamburg Dungeon Museum laat de donkere kanten van de Speicherstadt zien met griezel garantie.

Hafencity

Hafencity HamburgWaarschijnlijk het grootste en meest bijzondere stadsontwikkelingsproject van Europa. De ontwikkeling van Hafencity tussen de Speicherstadt en de haven op een voormalig haven terrein is een architectonisch hoogtepuntje. Sinds 2010 is de nieuwe concerthal van de Elbphilharmonie welke is gebouwd op een oud cacao-pakhuis een aanrader, zodra het gebouw voltooid is in 2017 biedt het een prachtig 360 graden uitzicht over de stad en de haven. Hafencity is nog project in wording, niet alles is dus al af, de verwachte oplevering van het project is in 2025.

De Alstermeren

Alster Hamburg

Midden in de stad aan de rand van de Neustadt ligt een reusachtig meer, omgegeven door bossen, parken en prachtige wandelpadden en toch het stadscentrum op loopafstand. Het meer had vroeger een functie als opslag van drinkwater voor de stad door de toevoer van fris water uit de rivier de Alster. Een rondje om de Alster Außen see is ongeveer 8 kilometer, je loopt of fiets langs diverse leuke terrasjes waar het prettig uitrusten is. Bij het meer zelf kun je bootjes, kano’s of waterfietsen huren.

De Reeperbahn

Misschien wel de meest overschatte toeristische attractie van Hamburg, deze 930 meter lange straat gelegen in de wijk sankt Pauli maakt deel uit van het grote entertainment gebied. Jaarlijks weet de omgeving rondom de Reeperbahn enkele honderdduizenden toeristen te trekken.

De Reeperbahn dank zijn bekendheid aan de vele strip en nachtclubs, de bordelen en het prostitutie beleid wat wel wat weg heeft van de Amsterdamse Wallen. Met als enig verschil dat daar waar de prostitutie werkelijk plaats vindt de straat niet toegankelijk is voor personen onder de 18 jaar (Herbertstraße)

Facebook

Twitter

Instagram

Pinterest